Kurssityypit ammatillisessa koulutuksessa
Päivitetty viimeksi: 27.6.2019
Toteutussuunnitelman tekeminen Primukseen aloitetaan Kurssityypit-rekisteristä. Kurssityyppien luonnin jälkeen voidaan hakea ePerusteista tutkinnon osat tai luoda opetustarjonta "käsin". Lopuksi näistä kootaan toteutussuunnitelmat. Kurssityypit-rekisteriin syötetään kaikki tarvittavat kurssityypit. Yleensä kurssityypit on järjestetty siten, että
- ykkösellä alkavat ovat tutkinnon osia, ne tulostuvat tutkintotodistukseen.
- kakkos- ja kolmostasot tulostuvat vain opintokortteihin ja muihin epävirallisempiin suoritustulosteisiin. Nämä tasot eivät ole välttämättämiä muuten kuin yhteisten tutkinnon osien alla, mutta myös ammatillisia tutkinnon osia voidaan jaotella pienempiin opetettaviin osa-alueisiin.
Kun kurssityypit ja toteutussuunnitelma on kunnossa, todistusten tulostaminen onnistuu helposti.
Jos haluat vaihtaa jostain syystä kurssityyppien nimiä, on muutokset tehtävä myös todistuspohjiin ja opintosuoritusotteisiin. Tyypin nimenmuutos poistaa tämän kurssityypin rastit tulostepohjista, joten muuttuneet tyypit on rastittava tulostepohjiin uudelleen. Kurssityypin nimi vaihdetaan Kurssityypit-rekisterissä kirjoittamalla Nimi-kenttään uusi nimi entisen päälle.
Jos haluat vaihtaa kurssityyppien nimet ja tyyppien uudelleen rastiminen tuntuu työläältä, ota yhteys tukipalveluumme. Nimien vaihtaminen voidaan tehdä tilaustyönä, joka on kuitenkin maksullista. Lisätietoja saat asiakastuesta.
Rastien katoaminen koskee vain Nimi-kentässä tehtyjä muutoksia. Jos kurssityyppien varsinaiset nimet on kirjattu Nimi suomeksi kenttään ja Nimi-kenttään pelkkä tyypin lyhenne, voi Nimi suomeksi -tietoa vaihtaa huoletta.
Kurssityyppien lyhenteet
Voit antaa kurssityypeille myös lyhenteitä. Ota Kurssityypit-rekisterin kenttäeditorissa (Ylläpito/Kenttäeditori) esiin kenttä Nimi suomeksi. Kirjaa kurssityypin nimi (esim. 1pakollinen) Nimi suomeksi-kenttään ja lyhenne (esim. 1PAK) Nimi-kenttään. Täytä sekä Nimi että Nimi suomeksi kaikille kurssityypeille. Valitse sitten Opetustarjonta-rekisterin luettelojärjestykseksi Tyyppi->Nimi. Kurssityypeistä näytetään nyt niiden lyhenne.
a) Opintojen luonne (pakollinen, valinnainen, osaamisen tunnustaminen tms.)
b) Taso opetussuunnitelmassa 1 = tutkinnon osa eli opsipuun laajin taso , 2 = tutkinnon osaan kuuluvat opinnot eli osa-alueet/moduulit , 3 = mahdolliset osa-alueiden osajaksot. Kurssityypin taso -kenttään valitaan kaikille 1-alkuisille "Tutkinnon osa", kaikille 2-alkuisille "Jakso" ja 3-alkuisille "Osajakso". Tasottelun avulla opettajat ym. Primus-käyttäjät eivät pääse vahingossa antamaan arvosanaa laajemmasta osuudesta kuin oli tarkoitus, esim. antamaan tutkinnon osan arvosanaa, kun tarkoitus oli arvioida pelkkä yksi tutkinnon osaan kuuluva osa-alue. Taso vaikuttaa Opiskelijarekisterissä: kun opiskelijalle merkitään esim. osaamisen tunnustamista tai mukautuksia ja samalla vaihdetaan kurssityyppiä, ohjelma tarjoaa vain saman tasoisia vaihtoehtoja. Näin virheiden määrä minimoidaan. Kurssityypin taso -kenttää tutkitaan myös Koski-siirroissa.
c) Todistuksiin tulostuvat opinnot (tulostuseditorin suoritusosa, keltainen alue). Pääperiaate on, että tutkintotodistukseen tulostetaan vain 1-alkuisia kurssityyppejä eli 1-taso (ja otsikot). Opintosuoritusotteeseen tulostetaan tiedot lisäksi myös 2- ja 3-tasolta. Ohjelma poimii opinnot tulosteisiin toteutussuunnitelman mukaisessa järjestyksessä.
d) Värit kertovat Opiskelijarekisterissä, onko kurssi valittu/suoritettu/valitsematon ja onko se pakollinen/valinnainen/mukautettu/osaaminen tunnustettu tms. Sama tunnusväri valitaan tietyntyyppisten opintojen kaikille tasoille, esim. sininen sekä pakolliselle tutkinnonosalle, pakolliselle jaksolle että pakolliselle osajaksolle. Valitulle pakolliselle tyypille annetaan väriksi tummansininen, arvioidulle vaaleansininen. Värien avulla valinnat ja arvioinnit, mukautukset, osaamisen tunnustamiset ym. erottuvat yhdellä silmäyksellä opiskelijan opsipuusta.
e) Keräilytiedot Koskeen. Koskessa näkyvät tiedot saa eriteltyä muista opiskelijoiden suorituksista kurssityyppien avulla. Esimerkiksi osaamisen tunnustamiset saa näkymään eri värillä, jos niille on omat kurssityypit.
f) Kurssityypin kurssille näytettävät tiedot opiskelijarekisterissä ja Wilmassa. Kurssityypit-rekisterin alaosassa valitaan, millaisena palkkina mikin kurssityyppi esitetään ja mitä kurssitietoja palkissa näkyy. Varsinaisiin kurssityyppeihin suosittelemme palkkia "Nimi, Arv, Laajuus, Poissaoloja" ja otsikkotyypeille palkkia "Nimi, Laajuus". Näin suoritusten ja valintojen kertymistä on helppo tarkkailla opiskelijarekisterissä. Käytettävissä on myös vaihtoehto, jolla voi itse tallentaa haluamansa näkymän. Vaihtoehto näkyy alimmmaisena ja palkin edessä on kynän kuva. Kynää klikkaamalla voit valita ne näkyvät osat, jotka haluat ja vaihtaa niiden järjestystä.
Ammatillisten tarvitsemista kurssityypeistä on esimerkkejä toteutussuunnitelmat-ohjeessa.
Kurssityyppien värit havainnollistavat opiskelijan toteutussuunnitelmaa Opiskelijarekisterissä. Väreillä voidaan erotella esimerkiksi pakolliset ja valinnaiset kurssityypit sekä opiskelijan valinnat ja suoritukset. Kurssityypit voi värikoodata esim. seuraavasti:
- Kurssityyppi perustilassa = valkoisella pohjalla värillinen teksti
- Kurssityyppi valittuna = vaalealla väripohjalla musta teksti
- Kurssityyppi arvosteltuna = tummalla väripohjalla valkoinen teksti
Voit vaihtaa värejä mielesi mukaan. Luettavuutta parantaa, jos valitsee saman värisävyn aina tietylle kurssityyppiryhmälle. Esimerkiksi pakollisille sininen, valinnaisille vihreä ja mukautuksille punainen.
Erityisoppilaitoksissa, joissa suurin osa jaksoista on mukautettuja, kannattaa mukautetuille tyypeille valita jokin vähemmän kirkas väri kuin punainen, ja käyttää punaista vastaavasti sellaisilla tyypeillä, joita on toteutussuunnitelmassa vain vähän.