Opetustarjonta-rekisteri
Päivitetty viimeksi: 29.7.2019
Kun kurssityypit ovat kunnossa, siirrytään Opetustarjonta-rekisteriin, missä opetussuunnitelman kurssit ja opsin rakennetta jaksottavat otsikot luodaan. Tutkinnon osia voi hakea myös ePerusteista sähköisesti kun ensin on haettu tarvittavat tutkinnot.
Valitse Opetustarjonta-rekisterin vasemmasta ylänurkasta Toiminnot / Uusi rekisterikortti. Korttien luominen kannattaa aloittaa otsikoista.
- Tee oma rekisterikortti kaikille opetussuunnitelman otsikoille. Täytä otsikoille Nimi (esim. Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp), Lyhenne (esim. YHT) ja Tyyppi (esim. 1 iso otsikko).
- Tee sitten tutkinnon varsinaiset opinnot opetussuunnitelman mukaisessa järjestyksessä: ensin tutkinnon ensimmäinen osa, sitten siihen kuuluvat mahdolliset osa-alueet; sen jälkeen tutkinnon toinen osa jne.
- Näille täytetään Nimi, Lyhenne, Koodi, Tyyppi, Osaamispisteet, Asteikko ja Tuntimäärä.
- Tutkinnon osien kurssityyppi on jokin 1-alkuinen: 1 pakollinen, 1 valinnainen tms. Jos osat on jaettu pienempiin osa-alueisiin, on niiden tyyppi jokin 2-alkuinen: 2 pakollinen, 2 valinnainen jne.
Luettelojärjestys
- Kurssit-rekisterin luettelojärjestykseksi tallennetaan Koodi & Nimi. Tätä luettelojärjestystä käytetään kurssikorttien tekemisen ja opsin rakentamisen ajan.
- Kun opsit on rakennettu, tallennetaan uudeksi järjestykseksi esim. Osaamispisteet & Nimi.
Koodi-kentän käyttö
Jotta opetussuunnitelman rakentaminen kävisi sujuvasti, kannattaa Koodi-kentän täytössä käyttää seuraavaa tapaa.
- Ensimmäiseksi merkitään tutkinnon lyhenne esim. Ra (rakennusalan perustutkinto).
- Toiseksi merkitään vuosi, jolloin ko.kurssi on luotu, esim. 19. Opintojen laajuudet, sisällöt ym. saattavat vaihdella vuosittain ja on tärkeää, että käyttäjä valitsee samannimisistä kursseista opsiin sen oikean. Esim. vuonna 2019 käyttöönotettuun rakennusalan opsiin kuuluvien opintojen koodi alkaisi Ra19.
- Seuraavaksi koodiin merkitään opintojen tyyppi (a = ammatilliset opinnot ja lisäksi p = pakolliset, v = valinnaiset). Rakennusalan opsin ammatillisten pakollisten opintojen koodit alkaisivat siis Ra19ap.
- Tämän jälkeen kuvataan opintojen sijainti opsissa. 1 tarkoittaa ensimmäistä tutkinnon osaa, 2 toista osaa jne.
- Tutkinnon osan jälkeen merkitään mahdollinen osa-alue, esim. 1.1 on ensimmäisen tutkinnon osan ensimmäinen osa-alue. Jos tarvitaan vielä kolmatta tasoa, viimeiseksi merkitään 1.1.1.
Saman opsin ammatillisten opintojen ensimmäiseen tutkinnon osaan kuuluvien opintojen koodit alkaisivat siis Ra19ap1. Tähän tutkinnon osaan kuuluva ensimmäinen osa-alue olisi Ra19ap1.1 ja siihen kuuluva ensimmäinen vielä pienempi osa olisi Ra19ap1.1.1.
Tällaisella koodituksella opinnot näkyvät kurssilistassa samassa järjestyksessä kuin ne ovat opsissa, jolloin opsin rakentaminen on sujuvaa eikä kurssilistaa tarvitse selata edestakaisin. Muunkinlaista kooditusta voi toki käyttää.
Yhteisistä opinnoista voi tehdä ihan oman opsin, joka on helppo liittää minkä tahansa tutkinnon yhteyteen. Näiden opintojen koodituksessa voi käyttää esim. edelleen vuosiluku (19) + yp = yhteiset pakolliset tai yv = yhteiset valinnaiset, jotta koodista ei tule liian pitkää.
Tutkinnon osan arvosana muodostuu näytön arvionnista. Mutta jos kouluttajat haluavat arvioinnin tueksi nähdä, mikä olisi opiskelijan laskennallinen arvosana jossain tutkinnon osassa, voi osalle asettaa arvosanan laskemistavan. Laskentatapa on käyttäjän valittavissa ja se voi olla esim. osaamispistein painotettu keskiarvo. Keskiarvo lasketaan tähän tutkinnon osaan kuuluvista osa-alueista, painotettuna niiden osaamispistemäärällä. Vastaavasti, jos osa-alue on jaettu vielä pienempiin osiin, voi niistä laskea keskiarvon osa-alueen kohdalle. Tapa, jolla arvosana määräytyy, valitaan kentässä Arvosanan laskeminen.
Arvosana voidaan jättää kokonaan laskematta siihen asti, että kaikki tutkinnon osaan liittyvät opinnot on suoritettu. Tällöin tutkinnon osan rekisterikortille täytetään Opetustarjonta-rekisterin alalaidassa Laske arvosana kun -välilehdelle peruste kaikki kurssit suoritettu, kaikki kurssityypit.
Arvosanan laskemistapaa ei ole pakko määritellä ollenkaan ammatillisissa tutkinnoissa Opetustarjonta-rekisterissä. Siinä tapauksessa tutkinnon osaan ei siirry automaattisesti mitään arvosanaa vaan tutkinnon osat täytyy arvioida erikseen. Yleensä tutkinnon osan arvioinniksi tallentuu näytön arvosana.
Isot otsikot
Perustutkintojen perusteiden mukaan ammatillisissa perustutkinnoissa on kaksi isoa otsikkoa: Ammatilliset tutkinnon osat, 145 osp ja Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp.
Tutkinnon osat
Opetushallituksen sivuilta tai ePerusteista näet kaikkien ammatillisten tutkintojen perusteet ja osaamisaloihin kuuluvat tutkinnon osat suomeksi ja ruotsiksi.
Esimerkiksi Rakennusalan perustutkinnon tutkinnon osia ovat:
- 1. Perustustyöt
- 2. Runkovaiheen työt
- 3. Sisävalmistusvaiheen työt
- 4. Ulkoverhous- ja kattotyöt
- 5. Muuraus
- 6. Laatoitus
- jne.
2. taso
Tutkinnon osat voidaan jakaa pienempiin osiin, mutta se ei ole pakollista. Tutkinnon osien alapuolelle kuuluvat opinnot ovat kurssityypiltään 2 tasoa eli osa-alueita. Esimerkiksi tutkinnon osan "Perustustyöt" voi jakaa esim. osa-alueisiin "Piirustukset", "Materiaalilaskelmat", "Kaivuutyö", "Salaojat" jne. Toinen vaihtoehto on käyttää muiden arvosanojen aiheita tutkinnon osan sisällä.
3. taso
2. tason alapuolella voi olla tarvittaessa vielä 3. taso.
Muut otsikot
Jos haluat käyttää opetussuunnitelmassa myös väliotsikoita, sijoita ne isojen otsikoiden alle. Tällaisia otsikoita voivat olla esim. "Pakolliset tutkinnon osat" ja "Valinnaiset tutkinnon osat". Väliotsikoita ei tulosteta tutkintotodistuksiin, joten väliotsikon kurssityyppiä ei rastita näihin tulostepohjiin. Näille pienemmille otsikoille valitaan kurssityypiksi Väliotsikko.
Erilaisia passikursseja (esim. hygieniapassi) varten luodaan omat kurssinsa ja oma otsikkonsa. Otsikko nimetään esim. Muut suoritukset ja se viedään opetussuunnitelman alimmaksi kohdaksi. Passikurssien kurssityypiksi merkitään 3 pakollinen/valinnainen ja ne viedään tämän otsikon alle.
Kun kaikki opetussuunnitelmaan kuuluvat opinnot ja otsikot on tehty, avaa Opetussuunnitelmat-rekisteri. Vedä hiirellä opetussuunnitelmaan kaikki otsikot, väliotsikot, tutkinnon osat (1 taso), osa-alueet (2. taso) sekä tarvittaessa pienemmät osat (3. taso). Kaikki nämä vedetään Primus-nimisen kurssin alle.
Rakenteen hierarkia:
_ Primus
___ iso otsikko
_____väliotsikko
______ tutkinnon osa
_________ tutkinnon osan osa-alue
_________ tutkinnon osan osa-alue
_________ tutkinnon osan osa-alue
______ tutkinnon osa
______ tutkinnon osa
___ iso otsikko
_____väliotsikko
______ tutkinnon osa
______ tutkinnon osa
______ tutkinnon osa
Toteutussuunnitelman tekeminen -ohjeessa on käyty läpi tarkemmin, miten toteutussuunnitelma rakennetaan.