Valmiit haut
Päivitetty viimeksi: 26.3.2020
Ne haut, joita tarvitset usein tai joiden laatiminen on aikaa vievää, kannattaa tallentaa. Näin saat kerran laaditun haun käyttöön uudelleen koska vain ja voit jakaa haun myös muille Primuksen käyttäjille tai muille kouluille.
Tallennetut haut löytyvät jokaisessa rekisterissä oikeasta laidasta Valmiit haut -välilehdeltä sekä hakuruudun Valmiit haut -listasta.
Tee haluamasi haku ja paina Lisää-painiketta. Anna haulle kuvaava nimi. Haku on nyt tallennettu ja se on jatkossa käytettävissä antamallasi nimellä.
- Lisää-painikkeella tehdään uusi haku tai tallennetaan eri nimellä muokattu versio vanhasta hausta.
- Muuta-painikkeella muutetaan haun nimeä: Valitse haku ensin listasta, muuta sen nimeä ja klikkaa Muuta-painiketta.
- Muuta-painikkeella voi myös muuttaa tai vaihtaa itse hakua.
- Haun muuttaminen: Jos tarkoitus on muuttaa hakua, valitse haku listasta, tee tarvittavat muutokset hakuriviin ja klikkaa sitten Muuta-painiketta.
- Haun vaihtaminen: Jos tarkoitus on vaihtaa koko valmis haku täysin uudeksi, valitse haku listasta, poista sen sisältö hakukentästä sen vieressä olevalla Poista-painikkeella, muodosta uusi haku ja klikkaa Muuta-painiketta. Vaihtoehtoisesti voit poistaa koko haun listasta ja luoda uuden.
- Asetukset-painikkeen takaa löytyy useampia toimintoja: Näkyy vain käyttäjäryhmällä rastitaan, jos haku saa näkyä vain esim. opettajilla. Valitse valikosta "opettajat". "Näkyy kaikilla kouluilla" koskee multiPrimus-käyttäjiä. Haun omistaja voi muokata hakua ja poistaa sen.
- Oletushaku tarkoittaa, että kun käyttäjä avaa tämän rekisterin, hänelle näytetään tämän haun mukaiset opiskelijat. Haun nimen perään ilmestyy teksti (oletus).
- Näkyy Wilmassa rastitaan, jos haku on käytössä myös Wilmassa. Haun avulla voi lähettää esim. viestit kaikille koulukuljetusoppilaille. Wilmassa valmiita hakuja voivat käyttää vain opettajat ja henkilökunta. Wilmaan saa näkyviin opiskelija-, opettaja- ja henkilökuntarekisterin hakuja. Haut löytyvät Wilmasta Opiskelijat-, Opettajat- ja Henkilökunta-sivuilta koulun nimeä tai suurennuslasin kuvaa klikkaamalla.
- Arkistohaku: Jos hakuun halutaan mukaan myös jo valmistuneet opiskelijat, kaikki viime vuonna kirjoilla olleet tms., valitse "Hae myös arkistosta". Arkistosta hakeminen ei toimi Wilmassa.
- Poista-painikkeella poistetaan se tallennettu hakurivi, jonka nimi on sillä hetkellä valittuna aktiiviseksi.
Haun voi tehdä myös suoraan rekisterien kentistä. Klikkaa kenttää hiiren 2. painikkeella ja valitse vaihtoehto Hae samat. Monirivisissä kentissä vaihtoehdot ovat Hae samat (rivikohtainen) ja Hae samat (koko taulukko), eli samaa tietoa voi hakea tietyltä riviltä tai kaikilta riveiltä.
Esimerkki 1: Halutaan hakea kaikki opiskelijat, joiden kotikunta on Esimerkkilä. Kun valittuna on opiskelija, jonka kotikunta on Esimerkkilä, klikkaa Kotikunta-kenttää hiiren 2. painikkeella ja valitse Hae samat. Hakuruudussa klikkaa Ok, ja saat ruudulle listan kaikista oppilaista, joiden kotikunta on Esimerkkilä.
Esimerkki 2: Arviointirekisterissä ollaan tekemässä käyttäytymisen hajautettua arviointia. Valitse arviointikirja, jossa on täytettynä meneillään oleva käyttäytymisen kurssi (esim. KÄ4). Klikkaa Käyttäytymisen kurssi -kentässä hiiren 2.painikkeella ja valitse Hae samat. Hakuruudussa klikkaa Ok, ja saat esiin listan kaikista niistä arviointikirjoista, joissa on sama käyttäytymisen kurssi. Tämän jälkeen arviointikirjat voidaan maalata ja toimeenpanna hajautettu käyttäytymisen arviointi.
Esimerkki 3: Halutaan hakea kaikki oppilaat, joille on tehty päätös erityisopetuksesta. Valitse opiskelija, jolla on ko. päätös. Klikkaa Päätös-kenttää hiiren 2. painikkeella ja valitse Hae samat (koko taulukko). Hakuruudussa klikkaa Ok, ja saat esiin listan kaikista oppilaista, joille on tehty samanlainen päätös. Kun tehdään haku koko taulukosta, tulee hakuun mukaan kaikki joilla on ko. päätös riippumatta siitä millä rivillä päätöstaulukossa päätös on. Jos haetaan Hae samat (rivikohtainen), saadaan esiin ne oppilaat, joilla on sama päätös taulukon samalla rivillä (esim. taulukon 1. rivi).
Esimerkki 4: Halutaan hakea kaikki opiskelijat, jotka aikovat osallistua yo-kirjoituksiin syksyllä 2020. Valitse opiskelija, joka aikoo kirjoittaa jotain syksyllä 2020 ja klikkaa yo-taulukon Suoritusaika-kentässä hiiren 2. painikkeella ja valitse Hae samat (koko taulukko). Hakuruudussa klikkaa Ok, ja saat esiin listan kaikista opiskelijoista, jotka ovat ilmoittautuneet johonkin yo-kokeeseen syksylle 2020.
Valmiita hakuja voi yhdistää. Jos valmiina on esim. 1. luokan oppilaiden haku ja 2. luokan oppilaiden haku, voi haut yhdistämällä hakea molemmat kerralla. Valitse hakuruudussa ensin toinen haku, paina näppäimistöltä Shift-näppäin pohjaan ja valitse toinen haku. Primus lisää automaattisesti hakujen ympärille sulut ja väliin TAI-sanan. Voit myös käyttää yhdistämiseen Ctrl-näppäintä, jolloin hakujen väliin tulee JA-sana.
Kun jotain hakua tarvitaan usein, mutta aina hieman muokattuna, kannattaa käyttää Vakiot-haaran "käyttäjän määrittelemä" -vaihtoehtoja. Näissä hauissa haun jokin osa on aina sama, esim. haetaan opiskelijoita, joilla Aloituspäivä >= x, mutta päiväys vaihtelee. Kun käyttäjä valitsee tällaisen haun, on hakurivissä valmiina kenttä Aloituspäivä sekä vertailumerkki >=, mutta Primus pyytää käyttäjää antamaan päiväyksen.
- Lähde tekemään hakua ja valitse kenttäluettelosta Aloituspäivä.
- Valitse vertailumerkiksi >=
- Valitse kenttäpuun aivan lopusta, Vakiot-haarasta Käyttäjän määrittelemä päivämäärä.
- Klikkaa Lisää-painiketta ja anna haun nimeksi esim. "XX jälkeen aloittaneet" ja kuittaa Ok. Sulje hakuruutu.
- Nyt valmiiden hakujen luettelossa on uusi haku "XX jälkeen aloittaneet". Kun Primuksen käyttäjä valitsee tämän haun, avautuu ensin ruutu, jossa käyttäjä antaa haluamansa päiväyksen. Tällä kerralla esim. 01.08.2019, ensi kuussa jokin muu päiväys.
"Käyttäjän määrittelemä" -haut ovat näppäriä silloin, kun etsitään samasta teksti-, memo- tai osoitinkentästä vaihtelevaa tietoa, esim. Allergia-kentästä haetaan milloin pähkinäallergiaa, milloin kala-allergiaa. Tällöin haku tehdään vaihtoehdolla Käyttäjän määrittelemä teksti.
Kun haluat etsiä samalla merkkijonolla tietoa useasta eri kentästä, voit Käyttäjän määrittelemä teksti -haussa hyödyntää toimintoa Käytä samaa arvoa myös haun muissa ehdoissa. Esimerkki: Haluat selvittää, ketkä opiskelijat ovat tietyn liikennöitsijän, Bussiveikkojen, koulukuljetuksessa. Liikennöitsijöitä on kolme, ja joillakin opiskelijoilla Bussiveikot saattaa olla kentässä Liikennöitsijä 1, joillakin kentässä Liikennöitsijä 2 ja joillakin kentässä Liikennöitsijä 3. Tee seuraava haku:
Liikennöitsijä 1->Liikennöitsijän nimi=Käyttäjän määrittelemä teksti TAI Liikennöitsijä 2->Liikennöitsijän nimi=Käyttäjän määrittelemä teksti TAI Liikennöitsijä 3->Liikennöitsijän nimi=Käyttäjän määrittelemä teksti.
Tallenna tämä valmiiksi hauksi ja tee haku. Kirjoita esiin ponnahtavan Anna tieto -ikkunan tekstikenttään pelkkä liikennöitsijän nimi, Bussiveikot. Rastita sen jälkeen vaihtoehto Käytä samaa arvoa myös haun muissa ehdoissa. Paina OK. Rekisterikorttilistaan tulee näkyviin opiskelijat, joilla on jossain Liikennöitsijä-kentässä Bussiveikot.
Myös funktioilla voi käyttää "käyttäjän määrittelemä" -vaihtoehtoja. Tällainen haku tehdään valitsemalla ensin funktio, esim. Arvosana.Kurssi. Apuruudusta ei kuitenkaan valita mitään kurssia, vaan klikataan ruudun alareunasta valintakuvaketta (käsi). Hakuriville tulee Arvosana.Kurssi(Käyttäjän määrittelemä kurssi), ja perään jatketaan vielä se arvosana, jota etsitään, esim. ->Arvosana="10". Haku tallennetaan Lisää-painikkeella, esim. nimellä "xx kurssista 10". Kun Primus-käyttäjä valitsee tällaisen haun, kysytään häneltä vain, että mistä kurssista kymppiä etsitään.
Rekisterikorttien luettelon alla, haun nimen edessä on päivityspainike, jota klikkaamalla saa tehtyä saman haun uudelleen. Päivityspainiketta klikkaamalla päästään nopeasti tekemään sama haku jollain toisella tiedolla.
Vahingossa poistetun haun saa palautettua Rekisteriin tehdyt muutokset -toiminnon kautta.
Valmiit haut voi kopioida tiedostoon samalla tavalla kuin kenttäasettelut: Klikkaa jokin valmis haku aktiiviseksi ja valitse hakuruudun yläpalkista Toiminnot / Kopioi tiedostoon ja tallennuspaikka. Tiedoston pääte on .hku, nimenä näkyy valmiin haun nimi.
Valmiita hakuja voi arkistoida hakuruudun Asetukset / Muokkaa hakujen ominaisuuksia -toiminnon kautta. Valitse listasta haluamasi haku, rasti kenttä Arkistoitu ja klikkaa tallennuskuvaketta. Useamman haun voi arkistoida kerralla valitsemalla ensin haut listasta.