Kurstyper för grundexamina i yrkesutbildningen
Uppdaterad: 11.1.2021
Då läroplanen är i skick är det lätt att skriva ut betyg.
Arbetet med att bygga upp en läroplan i Primus inleds i Kurstyper-registret. Skriv in alla de kurstyper som behövs i registret. I exemplet är kurstyperna ordnade så att de som börjar med en etta (1) är examensdelar och skrivs ut på examensbetyg och yrkesprovsbetyg. De kurstyper som har nivå två (2) eller tre (3) ska bara tas med på studiekort och andra inofficiella prestationsutskrifter.
I och med examensreformen ändrades även en del benämningar på studier, t.ex. studiehelhet blev examensdel. I Primus kan man ändå använda de tidigare namnen. Om du vill ändra kurstypernas namn till de nya, måste ändringarna också göras på betygsbottnarna och registerkorten. En ändring av typens namn innebär att kurstypens kryss raderas på utskriftsbottnarna, så de nya kurstyperna måste därför ikryssas på nytt på utskriftsbottnarna. Kurstypens namn ändrar man i Kurstyper-registret genom att helt enkelt ersätta det gamla namnet i Namn-fältet.
Om du vill byta ut namnen på kurstyperna men det känns arbetsdrygt att kryssa i kurstyperna på nytt kan du kontakta StarSofts kundsupport. Namnbytet kan då göras som beställningsarbete mot avgift. Mera information får du från kundsupporten.
Kryssen försvinner endast i det fall att ändringen gäller Namn-fältet. Om kurstypernas egentliga namn står i Namn på svenska-fältet, medan Namn-fältet enbart innehåller typens förkortning, kan du utan problem ändra Namn på svenska-fältets innehåll.
a) kursens karaktär: (obligatorisk, valbar, IA, yrkesprov mm.)
b) nivån i gruppens läroplan: (1 = examensdel dvs. läroplanens högsta nivå, 2 = de studier som ingår i en examensdel, dvs. perioder/moduler, 3 = eventuella delperioder). I Kurstyper-registret ska du också ange en nivå för varje kurstyp i Kurstypens nivå-fältet. (De som örjar med 1 ska ha "nivå 1", de som börjar med 2 ska ha "nivå 2", och de som börjar med 3 ska ha "nivå 3". När man har en nivåindelning kan lärare och andra Primus-användare inte av misstag ge vitsord för en större helhet än tänkt, t.ex. bedöma en examensdel i stället för en period i examensdelen. Nivån inverkar i Studeranderegistret: när man skriver in t.ex. erkännande av kunnande eller anpassningar för en studerande och samtidigt byter kurstyp, föreslår programmet bara alternativ från samma nivå. På detta sätt minimerar man antalet fel.
c) vilka kursuppgifter som skrivs ut på betygen:
(utskriftseditorns gula prestationstabell). Huvudprincipen är att det på examensbetyget endast kommer uppgifter från nivå 1. På studieutdraget ska också komma uppgifter från nivå 2 och 3. I samband med examensbetyget ges yrkesprovsintyget, där endast kurstypen "1 yrkesprov" ska skrivas ut (och vid behov andra kurstyper som gäller yrkesprovet). Programmet plockar uppgifterna till utskriften enligt den ordning som de står i läroplansträdet.
d) färgerna: anger i Studeranderegistret om kursen är vald/presterad/icke vald samt om den är obligatorisk/valbar/yrkesprov/anpassad/erkänd mm. Välj en och samma identifieringsfärg alla nivåer av en viss typ, t.ex. blå för obligatorisk examensdel, obligatorisk period samt obligatorisk delperiod. För en vald obligatorisk kurskan färgen vara mörkblå, för en bedömd ljusblå. Med hjälp av färgerna är det lätt att i studerandens läroplan skilja mellan valda, presterade, anpassade och erkända osv.
e) insamlingen av uppgifter till Statistikcentralen: Statistikcentralen samlar in olika statistikuppgifter som lätt kan plockas ut med hjälp av kurstyperna. Till exempel statistiken över dem som avlagt en läroplansbaserad examen kräver antalet kompetenspoäng för inlärning i arbete som ingått i studierna, samt antalet kompetenspoäng för erkännande av kunnande. För dem som avlägger fristående examen statistikförs antalet yrkesprov. Inför statistikföringen ska du fylla i fälten Statistikcentralens omfattningstyp för yrkesläroanstalter samt Räknas till statistiken i Kurstyper-registret. Fyll också i fältet Beakta i statistiken. Se noggrannare anvisning om statistik
f) de uppgifter om kurstypen som syns för kursen i Studeranderegistret och Wilma: Nertill i Kurstyper-registret kan du ställa in hur en viss kurstyp ska se ut och vilka kursuppgifter som ska synas i balken. För de egentliga kurstyperna rekommenderar vi balken "Namn, Vitsord, Omfattning, Frånvaro" och för rubrikstyperna balken "Namn, Omfattning". På detta sätt går det smidigt att följa med prestationer och val i Studeranderegistret. Fr.o.m. version 2.21 av Wilma är det möjligt att spara en vy som man vill använda. Detta alternativ visas längst nere och och framför balken finns en ikon föreställande en penna. Genom att klicka på pennan kan du välja de delar du vill visa och ändra på ordningsföljden.
I utbildning på andra stadiet klarar man sig oftast t.ex. med följande kurstyper:
1stor rubrik 1stor rubrik yrkesprov 2mellanrubrik 3liten rubrik 1obligatorisk 2obligatorisk 3obligatorisk 1valbar 2valbar 3valbar 1anpassad 2anpassad 3anpassad |
1erk.kunn före 1erk.kunn under 1yrkesprov 1yrkesprov i arb. 1yrkesprov identif.kunn. 1yrkesprov erk.kunn. 2yrkesprov 2yrkesprov i arb. valbar (kortkurs) obligatorisk (kortkurs) |
Kurstypernas färg åskådliggör studerandes läroplan i Studeranderegistret. Med färgerna kan man skilja på t.ex. obligatoriska och valbara kurstyper samt studerandens val och prestationer. Kurstyperna kan färgkodas t.ex. på följande vis:
Kurstypen i grundläge = vit bakgrund med färgad text
Kurstypen vald = ljusfärgad bakgrund med svart text
Kurstypen bedömd = mörk, färgad bakgrund med vit text.
Färgerna kan bytas enligt eget tycke och smak. Läsligheten förbättras om man alltid väljer samma färgnyans för en viss kurstypsgrupp. T.ex. blå färg för obligatoriska, grön för valbara och röd för anpassade.
I specialskolor, där största delen av perioderna är anpassade, lönar det sig att använda någon mindre stark färg än röd. Den röda färgen kan i stället användas för sådana kurstyper som det inte finns så många av i läroplanen.
Du kan även ge förkortningar åt kurstyperna. Hämta då via Kurstyper-registrets fälteditor (Underhåll/Fälteditorn) fram fältet Namn på svenska. Skriv kurstypens namn (t.ex. 1 obligatorisk) i Namn på svenska och förkortningen (t.ex. 1OBL) i Namn -fältet. Fyll i både Namn och Namn på svenska för alla kurstyper. Välj sedan Typ ->Namn som listans ordning i Kursregistret. Då visas kurstypernas förkortning.
I Kurser-registret-intruktionen finns närmare information om hur du kan skriva in info i Kursregistret.