Kurstyper i yrkeshögskolor
Uppdaterad: 11.1.2021
När du börjar bygga upp en läroplan ska du först göra kurstyperna i Primus Kurstypsregister. Det finns en separat instruktion om yrkesgrundexamina med allmän information om hur kurstyper kan användas inom yrkesutbildningen. I den här instruktionen beskriver vi de viktigaste egenskaperna för yrkeshögskolor.
Kurstyper görs för olika examensstrukturer: rubriker/större examenshelheter, studiehelheter, studieperioder och eventuella delstudieperioder. Det går också att göra separata kurstyper för praktik, lärdomsprov, språkstudier och tillgodoräknanden. I kurstyperna kan man även skilja mellan obligatoriska, valbara eller alternativa studier.
Exempel på kurstyper för yrkeshögskolor:
- obligatorisk studiehelhet
- valbar studiehelhet
- obligatorisk studieperiod grundstudier
- valbar studieperiod grundstudier
- obligatorisk studieperiod yrkesstudier
- valbar studieperiod yrkesstudier
- obligatorisk studieperiod del
- valbar studieperiod del
- Namn: Ett unikt namn som beskriver kurstypen. OBS! Du kan också ange namnet i Namn på svenska-fältet. Om man gör ändringar i kurstypernas namn och namnet står i detta fält uppdateras ändringarna genast. Då behöver man inte gå och kryssa i kurstyperna på nytt i utskrifterna. Om enbart Namn-fältet är ifyllt och man gör ändringar i det, försvinner kryssen från utskriftsbottnarna.
- Skola: Skola-fältet ska fyllas i endast om kurstypen används av en viss skola eller skolor i MultiPrimus; i allmänhet ska det här fältet lämnas tomt.
- Kurstypens nivå: På kurstypens nivå kan man avgöra vilka alternativ lärarna får fram när de ska ge vitsord via Primus t.ex. för erkännande av kunnande: när man byter kurstyp ges enbart kurstyper av samma nivå som alternativ. Uppgiften är inte obligatorisk men den minimerar risken för fel i bedömningssituationen.
- Statistikcentralens sp-typ för yrkeshögskolor: ifylls för Statistikcentralens insamling av information. Med detta fält kan informationen föras vidare till statistikföringen. Uppgiften registreras separat för varje kurstyp. OBS! Varje sp-typ för tillgodoräknanden dvs. studier avlagda annanstans ska ha en egen kurstyp.
- Virta-klassificering: Till högskolornas riksomfattande datalager (RAKETTI-VIRTA) ska också överföras information om kurstyperna. Skriv in uppgiften om kurstypens klassificering i fältet Virta-klassificering: leder till examen, annan studieprestation, läroanstaltsspecifik kurstyp eller prestation som inte ska beaktas. I Virta-klassificeringen görs även skillnad på lärdomsprov och projektbaserat lärdomsprov gentemot vanliga studieprestationer. Typen 3 eller 4 anges för sådana kurstyper vars studier inte ska beaktas i Statistikcentralens datainsamling om examina. Studierna inkluderas inte om prestationen finns på fliknivå och typen är 3 eller 4. Typ 1 ska inte ifyllas för Primus kurstyper eftersom Primus inför RAKETTI-VIRTA-dataöverföringen gör studieprestationer med typen examen utifrån examinationsdatumet.
- FUI-klassificering: Fyll i detta fält för sådana kurstyper där prestationernas FUI-poäng ska överföras till Raketti-Virta. Alternativen i fältet är FUI, annan, FUI, lärdomsprov och FUI, arbetspraktik. Om fältet lämnas tomt motsvarar det betydelsen FUI, annan.
- Observera i statistiken: Lägg kryss här om de studier som kurstypen gäller ska överföras till Statistikcentralen. OBS! Den här uppgiften krävs vid överföring till FPA. Till exempel för tillgodoräknanden är det bra att göra separata kurstyper för prestationer eller arbetserfarenhet som gäller tiden innan examen påbörjas och för dito som avläggs under studietiden. Då överförs informationen om de avlagda studiepoängen korrekt.
- Alternativt kan du använda fältet Observera i statistiken.
- Vilka uppgifter som visas för kurstypens kurser i Studeranderegistret: Nertill i registret kan du välja hur kurstypernas kurser ska visas i Studeranderegistret. I allmänhet räcker det med t.ex. Namn/Omfattning/Vitsord, dvs. i kursbalken står kursens namn, omfattning i studiepoäng och eventuellt vitsord. Du kan också ha fram bedömningsdatumet.
I Kurstypsregistret styr du också vilka kurstyper som det ska gå att t.ex. lägga in tenter för i Wilma, samt erkännande av kunnande, yrkesprov och IA. Det finns separata instruktioner för dessa funktioner.
Kurstypernas färger åskådliggör studerandens läroplan i Studeranderegistret och i Wilma. Med färger kan du särskilja mellan t.ex. obligatoriska och valbara kurstyper samt studerandenas val och prestationer. I exemplet är kurstyperna färgkodade enligt följande:
Kurstyp i grundläge = svart text på mörk botten
Kurstypen vald = svart text på ljusare botten
Kurstypen bedömd = svart text på den ljusaste bottnen.
Du kan ändra färgerna enligt eget behov. Det blir mer åskådligt om man alltid har samma färgskala för en viss kurstyps element.
Kryssfälten Obligatorisk, Valbar, Valbar i Wilma styr huruvida det går att göra val i kurstypernas kurser via Primus och/eller Wilma. Om Obligatorisk är valt har det följande inverkan på standardvalen i Studeranderegistret: om du kryssat i det här för kurstypen blir kursen vald på studerandens kort med hjälp av standardval-funktionen. Med Valbar styr man huruvida det går att göra ett val i kurstypens kursi Studeranderegistret. Valbar i Wilma fungerar enligt samma princip, men via Wilma.