Läroplaner (yrkeshögskolor)
Uppdaterad: 11.1.2021
Du kan börja bygga upp läroplaner i Läroplaner-registret när förberedelserna i Kurstyper-registret och Studieperioder-registret är klara. Vi rekommenderar en separat ”mammutläroplan” för varje utbildningsprogram, dvs. en läroplan som innehåller alla studier för utbildningsprogrammet och årskursen. Det lönar sig att göra seprata läroplaner till exempel för öppna yrkeshögskolans utbud och för fritt valbara studier, eftersom dessa i allmänhet är tillgängliga för alla studerande oberoende av utbildningsprogram.
Välj Funktioner / Nytt registerkort uppe till vänster i registerrutan. Primus gör då ett tomt registerkort för den nya läroplanen.
Skriv in namnet på läroplanen i fältet Läroplanens namn. I allmänhet namnger man läroplanen efter inledningsåret och utbildningsprogrammet - det viktigaste är att namnet är beskrivande och tydligt skiljer läroplanen från övriga årskurser och program.
Du kan också fylla i följande fält för läroplanen:
- Offentlig i Wilma (när läroplanen är klar och den får synas i Wilma)
- Inledningsår
- Skola (om ni har MultiPrimus, och enheten/skolan är av betydelse)
- Läroplanens namn i Wilma på engelska
I fältet Övriga kursers moderkurs ska du välja "Primus" eller rubriken "Övriga studier" eller "Fritt valbara studier" el.dyl. Det här avgör på vilket ställe de studerandens val och prestationer som inte tillhör läroplanen hamnar i studerandens läroplansträd i Studeranderegistret efter bedömningen.
Att lägga in studier i läroplanen
De studier som ska ingå i läroplanen hämtas till det mittersta fönstret i registerrutan. Du kan hämta studierna t.ex. på basis av koden eller en tidigare gjord läroplan. Du får fram alla de studier som finns i Studieperioder-registret genom att lämna sökfältet tomt och välja ”Sök”.
Det lönar sig att föra in rubrikerna först i läroplanen, sedan de stora examenshelheternaoch till sist studieperioderna (och eventuella delperioder). Ta tag i studierna i sökrutan och dra in dem i den vänstra rutan. Den översta rubriken i läroplanen ska alltid vara Primus, sedan följer alla andra rubriker, helheter och studier.
1. Börja med att flytta rubrikerna (t.ex. grundstudier, yrkesstudier). Ta tag i studierna i sökrutan en åt gången med musen och dra dem till den vänstra rutan, under Primus-rubriken. Gör samma sak med de andra rubrikerna.
2. Dra sedan examensdelarna (studiehelheterna) till läroplanen. Ta tag i en examensdel och placera den exempelvis under rubriken "Grundstudier" (eller en mellanrubrik). Släpp musknappen då du har kursorns pilspets placerad efter rubriknamnet. Då hoppar examensdelen in under den stora rubriken (eller mellanrubriken), något indragen. Framför rubriken finns nu en liten kvadrat med ett minustecken inuti.
3. Överför studieperioderna och deras eventuella delperioder på samma sätt. Nere till vänster i rutan med läroplansträdet finns pilar som du kan använda för att ändra ordningsföljden och indragningen, om det känns svårt att dra med musen.
Läroplaner för studier utanför utbildningsprogrammet
Med studier utanför ett utbildningsprogram avses här t.ex. allmänna valbara studier samt studier vid en öppen yrkeshögskola. Dessa är sådana studier som studerandena i allmänhet kan välja oberoende av vilket utbildningsprogram de har. Det lönar sig att konstruera separata läroplaner i Primus för sådana helheter, eftersom undervisningsutbudet ofta variera från år till år och studerandena väljer olika typer av studier. Valen kan samlas in via Wilma med hjälp av en separat fil som görs i Kurre.
Läroplanerna för dessa studier byggs upp på samma sätt som läroplanerna för utbildningsprogrammen. Namnet på läroplanen kan vara t.ex. ”Öppna yrkeshögskolan” eller ”Sommarstudier 2015”, och endast de relevanta studierna förs in i läroplanen. Man behöver inte välja dessa läroplaner åt studerandena i Studerande-registret, men läroplanerna kan flyttas till Kurre där man kan göra kursbrickor av dem. Detta underlättar insamlingen av anmälningsuppgifterna per studieperiod.
Det är vanligt att man använder exakt samma studier som grund i flera läroplaner, för olika årskurser och eventuellt också på olika utbildningsområden. Det är ändå typiskt att mindre detaljer i studieperioderna ändras från år till år, såsom antalet FUI-poäng och undervisningstidpunkten. Det lönar sig alltså inte att registrera sådana uppgifter direkt på registerkortet i Studieperioder-registret, utan det är bättre att göra ändringarna via läroplanen.
Gör på följande sätt när du ändrar studieperiodsinformationen i en läroplan:
- Gå till Läroplaner-registret och öppna den läroplan som du vill ändra. Högerklicka på det studieelement som du vill göra ändringar i. Välj Ändra uppgifter om kursen.
- Dä öppnas en vy som liknar den i Studieperioder-registret ("Bearbeta kurser per läroplan"). Här kan du endast skriva in sådan information om studiehelheten eller studieperioden som ska sparas i just denna läroplan. Det går inte att ändra på alla fält i detta fönster, men till exempel FUI-poängen, den rekommenderade årskursen och undervisningstidpunktens omfattning kan ändras. Gör de önskade ändringarna och klicka på Spara och stäng. I läroplanen urskiljer man de studier som har blivit ändrade genom att det står "ändrad" inom parentes efter dem.
Ofta görs studerandespecifika ändringar i studerandens utbildningsprogram, och det avviker således från den allmänna läroplanen. Ändringar och individuella val ska skrivas in för respektive studerande via Studeranderegistret.
Via fliken Bearbeta kan du se läroplanen i samma format som den står i Läroplaner-registret. I rutan kan du hämta sådana kurser till studerandens läroplan som inte finns där sedan tidigare (t.ex. om det av någon orsak inte har gjorts något val tidigare och man vill få studierna att synas i läroplanen innan de bedöms). Studierna hämtas fram på samma sätt som i Läroplaner-registret, t.ex. med en del av kurskoden eller utifrån en viss läroplan (t.ex. ”Fritt valbara 2014–2015”, eller motsvarande). Dra det önskade elementet till studerandens läroplan: om elementet t.ex. ska ersätta en del av en studiehelhet i studerandens läroplan, ska du placera det direkt under rätt studiehelhet. Då går det också att ta bort det element som ersätts genast efter det nya är tillagt och därmed blir det inga överflödiga studier i läroplanen. Men om elementet ska placeras direkt under de fritt valbara studierna ska du istället söka upp den rubriken i läroplanen och sätta elementet under den.
Om du lägger in en studieperiod från en annan läroplan åt en studerande, och studieperioden innehåller läroplansspecifika ändringar, kan du nu välja att importera även dessa ändringar. Om studieperioden innehåller ändringar, frågar Primus i överföringsskedet i ett separat fönster om du vill inkludera också de läroplansspecifika ändringarna. Om du inte vill ha med ändringarna överförs informationen om studierna från Studieperioder-registret precis som tidigare.
För att lägga till studier som inte direkt ingår i studerandens läroplan kan du också välja en kurs som inte finns i läroplanen i Studeranderegistret (Tilläggsfunktioner / Välj kurs som inte finns i läroplanen). Då hjälprutan öppnas söker du fram den studieperiod/helhet som du vill lägga till och godkänner valet genom att trycka på OK. Om den valda studien innehåller läroplansspecifika ändringar är det möjligt att inkludera även dessa.
Du kan också på samma gång välja alla examensdelar och underkurser om de som sådana passar in i studerandens studier. Högerklicka på önskad examensdel och välj Välj kursen och dess underkurser. Då överförs hela "paketet" till studerandens läroplan, under den rubrik som definierats som moderkurs.
Exempel på ändringar i studerandens ISP:
I läroplenen ingår en obligatorisk studieperiod i engelska. I studerandens individuella studieplan (ISP) har denna en specifik kod och ett visst namn. Studeranden har inte avlagt något element med det namnet och det ordnas inte just då studeranden skulle vilja avlägga den. Studeranden ersätter då prestationen med den motsvarande studieperioden i engelska från ett annat utbildningsprogram, som har samma omfattning och innehåll, men ett annat namn och en annan kod. Om kansliet eller studiehandledaren känner till ändringen, kan elementet innan bedömningen placeras direkt i studerandens läroplan på fliken Bearbeta, på de plats där den engelska studieperioden ska stå. Om det däremot redan finns ett vitsord i studieperioden, syns studieperioden i studerandens läroplan, men troligtvis på fel ställe. I detta fall ska man bara byta plats på den ersättande prestationen.
I båda exemplen finns utbildningsprogrammets "riktiga" studieperiod i engelska fortfarande med, så den kan nu avlägsnas ur studerandens läroplan. Det är dock inte nödvändigt, eftersom elementet ändå inte kommer med på t.ex. studieutdrag eller betyg om det inte har något vitsord.
Att registrera individualiserad information
Gör på följande sätt om du vill skriva in mer specifika individuella uppgifter (såsom målsättningar, prestationssätt, bedömning osv.):
Ändra kursinformationen genom att högerklicka på önskad kurs och välj Ändra studerandens kursuppgifter. På skärmen öppnas då en vy liknande den i Studieperioder-registret, men alla ändringar sparas enbart för den här studeranden. Ändra studieperiodens målsättningar, innehåll, prestationssätt, typ, bedömning m.m. så att de motsvarar den individuella planen. När ändringarna är sparade har studeranden en personlig läroplan. De studieperioder som har blivit ändrade har en pennsymbol vid namnet.