Att sätta in studier i Primus (yrkeshögskolor)
YrkeshögskolaUndervisningsutbud
Uppdaterad: 11.1.2021
När du har satt in kurstyperna i Primus kan du komplettera med studierna i läroplanen (examensstrukturer, studiehelheter, studieperioder, eventuella delperioder) i Studieperioder-registret. Det är möjligt att få yrkeshögskolespecifik terminologi i några Primusregister, så för Kurser-registret använder vi i den här instruktionen namnet Studieperioder.
Välj uppe till vänster Funktioner / Nytt registerkort. För nya studier ska du fylla i till exempel:
- Namn
- Kod
- ECTS studiepoäng
- TKI poäng
- Utbildningsmodulens ID (behövs för överföringen till datalagret Raketti-Virta)
- Typ
- Vitsordsskala
Fyll även i följande vid behov:
- Namn på engelska / Namn på svenska (överförs till utskrifter och Wilmas olika språkversioner)
- Utbildningsområde
- Utbildningsprogram
- Undervisningsspråk
- (Det andra inhemska språket)
- Moderkurs i läroplanen: du kan fylla i detta fält om moderkursen dvs. den övre nivån/undervisningen alltid förblir densamma. Det är bäst att fylla i fältet studerandespecifikt via kursändringar (se exempel).
För att komma snabbare framåt kan du alltid kopiera ett registerkort som botten till olika studier. Kopiera registerkortet genom att först aktivera det i listan till höger och sedan uppe till vänster välja Funktioner / Kopiera registerkort.
Fälten Undervisningstidpunkt och Undervisningstidpunktens omfattning samt Rekommenderad årskurs kan användas då du direkt vill ange när undervisningen ska ges. Det är ändå bra att skriva in den uppgiften per läroplan i stället för i Studieperiodsregistret, eftersom undervisningstidpunkten kan variera från år till år och beroende på utbildningsområde, om samma studier används i olika läroplaner.
Om du vill att studerandena ska kunna se när ett visst studieelement är tänkt att avläggas kan du använda fältet Rekommenderad årskurs. Informationen i det här fältet kan visas både i Primus Studeranderegister och på Studier och IP-sidan i Wilma. Välj som presentationssätt i Kurstypsregistret en sådan balk där Rekommenderad årskurs finns med.
Om lärarna som stöd för bedömningen vill kunna se vad en studerandes kalkylmässiga vitsord skulle vara i en viss examensdel (t.ex. studiehelhet), kan du ange beräkningssätt för vitsord. Användaren kan själv välja beräkningssätt, det kan vara t.ex. ett medeltal viktat enligt studiepoäng. Medeltalet beräknas då utifrån de perioder/moduler som hör till examensdelen, viktat med deras antal studiepoäng. På motsvarande sätt kan man ta fram ett medeltal för perioden, om en period/modul är indelad i ännu mindre delar. Vilket sätt vitsordet ska beräknas på anger du i fältet Vitsordets räknesätt.
Man kan låta vitsordet beräknas först så alla studier som hänför sig till en viss examensdel är avlagda. Gå då till examensdelens registerkort i Kursregistret och fliken Räkna vitsord då..., där du anger villkoret alla kurser avlagda, alla kurstyper. Det är inte nödvändigt att ange något beräkningssätt för vitsord över huvud taget i Studieperioder-registret. Då kommer inget vitsord automatiskt till examensdelen, utan de måste bedömas separat antingen i Bedömningsregistret eller direkt på studerandens kort.
OBS! Om beräkningen av vitsord används t.ex. för att beräkna ett vitsord i en studiehelhet, kommer inte bedömarens namn eller kurstypen med i prestationen. Om man vill använda funktionen rekommenderar vi därför att den bara används som stöd i bedömningen.
I Primus finns ett register med namnet Kompetenser, där man kan skriva in de kompetenser, både sektorspecifika och allmänna, som förekommer i undervisningen och lärandet inom ramen för läroplanen. Detta såvida läroanstalten vill att de ska vara tillgängliga med läroplanen. När kompetenserna har skrivits in i Kompetenser-registret kan de väljas för olika studier via Studieperioder-registret i fälten Sektorspecifik kompetens och Allmän kompetens.
Vilka kompetenser som görs i Kompetener-registret är helt upp till läroanstalterna, men det är bra om kompetenserna motsvarar t.ex. de målsättningar som Utbildningsstyrelsen definierat för examina som leder till yrkeshögskoleexamen.