Undervisningsutbud (Kurser)-registret
Uppdaterad: 16.11.2020
Då kurstyperna är i skick kan du gå till Kursregistret och ange läroplanens kurser och de rubrikerna för läroplanen. Från och med Primusversionen 4.49 kan examensdelar också hämtas elektroniskt från eGrunder.
Välj i Kursregistret Funktioner / Nytt registerkort uppe till vänster. Det lönar sig att börja med rubrikerna.
- Gör ett eget registerkort för alla rubriker i läroplanen. Fyll i Namn (t.ex. Gemensamma examensdelar, 35 kp), Förkortning (t.ex. GE) och Typ (t.ex. stor rubrik).
- Gör därefter de egentliga studierna för examen enligt ordningen i läroplanen: börja med den första delen i examen, gör därefter eventuella delområden som hör ihop med den, och fortsätt sedan med den andra delen av examen, osv.
- Fyll i Namn, Förkortning, Kod, Typ, Kompetenspoäng, Vitsordsskala och Timantal.
- Examensdelens kurstyp börjar med 1: 1 obligatorisk, 1 valbar, 1 yrkesprov osv.
- Om delarna indelas i mindre delområden börjar de med 2: 2 obligatorisk, 2 valbar osv.
Listans ordning
- Spara i Kurser-registret Kod & Namn som listans ordning. Använd denna medan du skapar kurskorten och bygger upp läroplanen.
- När du har gjort läroplanerna, byt listans ordning till Kompetenspoäng & Namn.
Användning av Kod-fältet
För att det ska gå smidigt att skapa läroplanen lönar det sig att använda följande sätt då du fyller i Kod-fältet.
- Skriv först in förkortningen för examen, t.ex. Bygg (byggnadsbranschens grundexamen).
- Skriv sedan in det år då kursen har skapats, t.ex. 15. Studiernas omfattning, innehåll mm. kan variera från år till år, så det är viktigt att användaren väljer den rätta kursen bland flera med samma namn till läroplanen. T.ex. studier som hör till byggnadsbranschen och har tagits i bruk år 2015 får en kod med inledningen Bygg15.
- Sätt därefter in vilken typ av studier det är fråga om (y = yrkesinriktade studier, o = obligatoriska, v = valbara, yp = yrkesprov). De yrkesinriktade obligatoriska studierna i läroplanen för byggnadsbranschen skulle alltså börja med Bygg15yo.
- Ange sedan studiernas placering i läroplanen. 1 innebär första examensdelen, 2 andra delen osv.
- Efter examensdelen står det eventuella delområdet, t.ex. 1.1 är den första examensdelens första delområde. Om du ännu behöver en tredje nivå, skriv ännu en etta tillsist, dvs. 1.1.1.
Alla de yrkesstudier som hör till första examensdelen i en viss läroplan skulle då börja med Bygg15yo1. Det första delområdet i denna examensdel blir Bygg15yo1.1 och den första ännu mindre delen i den blir i sin tur Bygg15yo1.1.1.
Med denna typ av kodning syns studierna i kurslistan i samma ordningsföljd som de står i läroplanen. Det går då smidigt att bygga upp läroplanen och du behöver inte bläddra fram och tillbaka i kurslistan. En annan typ av kodning kan också användas.
Av de gemensamma studierna kan du göra en helt separat läroplan som lätt kan kopplas till vilken som helst examen. Dessa studier kan du fortfarande koda med t.ex. årtalet (15) + go = gemensamma obligatoriska eller gv = gemensamma valbara, så att kodningen inte blir för lång.
Om lärarna vid bedömningen vill kunna se vad studerandens kalkylativa vitsord i en examensdel skulle vara, kan man definiera ett räknesätt för vitsordet i den examensdelen. Räknesättet kan användaren själv välja och det kan t.ex. vara ett medelvärde viktat enligt kompetenspoäng. Medelvärdet räknas då bland de perioder/moduler som hör till denna examensdel, viktat med antalet kompetenspoäng. Om perioden/modulen är indelad i ännu mindre delar kan man beräkna ett medelvärde av dem för delområdet. Det sätt som vitsordet ska definieras enligt väljs i fältet Vitsordets räknesätt.
Man kan låta vitsordet vara oräknat fram till att alla studier i examensdelen är presterade. Gå då till examensdelens registerkort i Kurser-registret och välj Räkna vitsord då-fliken. Ange alla kurser avlagda, alla kurstyper.
Det är inte nödvändigt att ange något vitsordsräknesätt alls för vitsorden yrkesexamina i Kursregistret. I så fall går det inte något vitsord automatiskt till examensdelen utan delarna måste bedömas skilt antingen i Bedömningsregistret, i Wilma eller direkt på studerandens kort.
Enligt läroplansgrunderna ska det finnas tre rubriker vid yrkesinriktad grundexamen: Yrkesinriktade examensdelar 135 kp, Gemensamma examensdelar 35 kp och Fritt valbara examensdelar 10 kp. Dessutom lönar det sig att göra en separat rubrik för yrkesprov, som också heter Yrkesinriktade examensdelar, men är av typen yrkesprovsrubrik.
Examensdelar
På utbildningsstyrelsens sidor, http://www.oph.fi/lagar_och_anvisningar/laroplans-_och_examensgrunder/yrkesinriktade_grundexamina/examensgrunderna_i_kraft_010815, hittar du grunderna för alla yrkesinriktade grundexamina och examensdelarna för kompetensområdena på svenska och finska.
Exempel: examensdelarna i grundexamen inom byggnadsbranschen:
1. Grundläggningsarbeten (obligatorisk)
2. Arbeten i stomskedet (kompetensområde)
3. Avslutande arbeten inomhus (valbar)
4. Ytterbeklädnads- och takarbeten (valbar)
5. Murning (valbar)
6. Plattsättning (valbar)
osv.
Nivå 2
De studier som hör under examensdelarna är av kurstypen nivå 2 dvs. de är delområden. Till exempel examensdelen "Grundläggningsarbeten" kan indelas i t.ex. perioderna "Ritningar", "Materialberäkningar", "Grävningsarbeten", "Täckdiken" osv.
Nivå 3
Under den 2:a nivån kan ännu vid behov finnas en 3:e nivå.
Övriga rubriker
Om du i läroplanen också vill använda mellanrubriker, placera dem under de stora rubrikerna. Denna typ av rubriker kan t.ex. vara "Obligatoriska examensdelar" och "Valbara examensdelar". För dessa mindre rubriker väljs kurstypen Mellanrubrik. Mellanrubrikerna skrivs inte ut på examensbetygen, så kurstypen "mellanrubrik" ska inte kryssas i på utskriftsbottnarna.
Olika passkurser (t.ex. hygienpass) ska ha separata kurser och rubriker. Namnge rubriken t.ex. Övriga prestationer och för den längst ner i läroplanen. Kurstypen för passkurserna ska vara 3 obligatorisk/valbar och de förs under denna rubrik.
Då alla studier och rubriker som hör till läroplanen är klara kan du gå till Läroplaner-registret. Dra med musen alla rubriker, mellanrubriker, examensdelar (nivå 1), delområden (nivå 2) samt de mindre delarna (nivå 3) till läroplanen. Alla dessa ska finnas under kursen med namnet Primus.
Hierarki i strukturen:
_ Primus
___ stor rubrik
_____mellanrubrik
______ examensdel
_________ examensdelens delområde
_________ examensdelens delområde
_________ examensdelens delområde
______ examensdel
______ examensdel
___ stor rubrik
_____mellanrubrik
______ examensdel
______ examensdel
______ examensdel
I instruktionen Skapa läroplan finns närmare information om att bygga upp en läroplan.