Blankettfältens egenskaper
Uppdaterad: 12.11.2024
Genom att klicka på pennsymbolen kan du bearbeta olika delar och fält på blanketten. Du får då upp rutan Egenskaper, där du kan ändra läs- och skrivrättigheter samt vilka alternativ som ska synas i menyer och vilka uppgifter som ska visas för de olika alternativen.
Hur informationen syns i Wilma
- Inga begränsningar: delen eller fältet syns alltid för alla i Wilma.
- Endast om villkoret uppfylls: När du väljer detta ser bara vissa personer delen eller fältet, eller så visas delen eller fältet bara i vissa situationer. När du väljer detta alternativ får du fram ett nytt fönster där du får definiera villkoret. T.ex. om villkoret är Grupp/klass->Namn="1*", ser endast eleverna i åk 1 delen eller fältet i Wilma.
Att ändra uppgiften i Wilma
- Inga begränsningar: Alla kan bearbeta uppgiften i Wilma.
- Förbjuden: Ingen kan ändra uppgiften i fältet i Wilma.
- Endast om villkoret uppfylls: Med hjälp av villkor kan man begränsa vem som kan bearbeta fältets innehåll. T.ex. endast personer som är anmälda närvarande, eller att ändringar får göras fram till 21.12.2024.
- Denna del syns endast i egenskaperna för pek- och valfält. Här anger du vilka alternativ som kan väljas i menyn i Wilma. Exempel: i Grupp/klass-fältet i Primus syns alla klasser som finns i Klasser-registret.I Wilma kan du dock välja att visa bara klasserna i åk 1. Gör då så här: klicka på den vita rutan "Fält", för att få fram alla fält i Klasser-registret. Välj i detta fall "Namn" som avgränsare. Välj "=" som jämförelseoperator och välj "Standard" i Villkor-rutan. Skriv in 1* på raden. Den sökrutin som man anger i Villkor-rutan avgränsar alltså vad som visas i menyn.
- I de fasta alternativfälten kan man dölja en del av alternativen så att de inte syns på blanketten i Wilma. Detta gäller fält vilkas alternativ är färdigt inmatade i Primus (t.ex. stödnivå), och alltså inte sådana vilkas innehåll användaren själv kan ange i registren (t.ex. Grupp/klass). Som standard är ett alla alternativ synliga i menyfältet, men genom att kryssa av ett alternativ i fältets egenskaper döljs alternativet också i Wilma.
- Med hjälp av menyfältens infotext kan man se från vilket register uppgiften kommer. Infotexten syns om man för muskursorn ovanpå blankettens fält.
- Du kan välja listans ordning, dvs. vilka uppgifter som visas och i vilken ordning. , T.ex. när det gäller hemkommun kan du visa endast Namn, Namn & Kod eller Kod & Namn. Ordna gärna uppgifterna så att den uppgift som användaren väljer vid sökningen står först. I menyn kan du använda en teckensökning så att man hittar t.ex. Vasa lätt när man skriver in bokstaven "v". Om koden "905" är den första uppgiften hittar användaren inte Vasa med bokstaven v utan borde då veta siffran 9.
Namn
- Du kan ge ett fält ett mer beskrivande namn med tanke på användningen i Wilma, t.ex. Grupp/klass-fältet kan i Wilma visas som "Åk" eller "Klass". Det ursprungliga namnet syns inom parentes i blanketteditorn efter fältets nya namn, men i Wilma syns fältet med det nya namnet som du har gett.
- Om du av någon anledning vill ha med ett fält utan att visa fältnamnet på blanketten i Wilma kan du ange ett mellanslag som namn på fältet.
Fältets standardvärde
- Du kan ange ett standardvärde för ett fält. Då kommer standardvärdet automatiskt fram i fältet då användaren klickar en gång i fältet. Med hjälp av den här funktionen kan du alltså underlätta ifyllandet av blanketten. Standardvärdet kan väljas antingen i sökrutans fältträd eller genom att skriva in det på översta raden i sökrutan. Du kan också få standardvärdet att synas direkt då blanketten öppnas. Detta gör du genom att kryssa i Standardvärde direkt på blanketten i fältets egenskaper.
- Fältet Lägg alltid in standardvärdet ger ett visst standardvärde i ett fält på blanketten, oberoende av om det sedan tidigare finns information i fältet eller inte. Den gamla informationen i fältet ersätts alltså alltid med det givna standardvärdet när blanketten sparas. Funktionen är praktisk då man vill spara uppgiften om när blanketten har ändrats. Genom att i ett lämpligt datumfält ange Dagens datum som standardvärde och kryssa för Lägg alltid in standardvärdet kommer fältet alltid automatiskt att visa det datum då blanketten öppnats i Wilma. För fält av den här typen är det bra att i blanketteditorn även definiera Att ändra uppgiften i Wilma: Förbjuden.
- Det är möjligt att ange standardvärden även för flerradiga fält. Detta gör du på fliken Flerradiga standardvärden. Standardvärdena kan definieras skilt för varje rad i form av fri text eller uppgifter från något annat fält. Standardvärdena blir genast synliga på blanketten och kräver inga separata inställningar. Flerradiga fälts standardvärden kan användas på t.ex. blanketter på vilka man vill ange bestämda standardvärden för varje studerande som blanketten ska ifyllas för. Standardvärdena kan vara t.ex. diskussionsämnen eller bedömningskriterier.
Obligatorisk uppgift
- Du kan ange att vissa fält måste ifyllas. Detta gör du i fältens egenskaper genom att kryssa i Obligatorisk uppgift. I blanketteditorn känner du igen ett obligatoriskt fält på det understreckade fältnamnet, på samma sätt som i Primus övriga register. I Wilma känner du igen en obligatorisk uppgift på stjärntecknet efter fältets namn.
Uppgift som ska kopieras
- Du kan ange att vissa fält ska kopieras. Detta gör du genom att kryssa i Uppgift som ska kopieras för det specifika fältet. I blanketteditorn känner du igen uppgifter som ska kopieras på den feta stilen. Fält som kopieras används med fördel i blanketter för inlärning och skolgång samt för stödåtgärder.
Maxantal rader
- Detta alternativ syns bara för flerradiga fält. I fältet kan man ange en gräns för hur många rader ifyllaren får använda. Om man inte anger någon begränsning kan ifyllaren göra hur många rader som helst. Om ifyllaren från förr har t.ex. 3 rader ifyllda i ett fält, och man senare ställer in blanketten så att högst 2 rader kan fyllas i för fältet i fråga, måste ifyllaren tömma en rad i fältet innan det går att spara blanketten.
Hindra att radantal ändras
- Denna punkt syns endast för flerradiga fält. Krysset hindrar användarna att lägga till eller radera rader via Wilma. Radernas uppgifter kan ändå uppdateras av användaren.
Skriv ut__tecken:
- Det är möjligt att ange hur många tecken som ska skrivas ut på samma sätt som i Primus utskriftseditor. Du kan begränsa t.ex. personbeteckningen så att endast de sex första tecknen skrivs ut i Wilma.
Max tecken
- Du kan definiera hur långa texter som får sparas i ett fält, t.ex. 10 000 tecken. I Wilma ser användaren fältets max teckenmängd (20 000) samt antalet använda tecken. Det är möjligt att vid behov öka maxantalet tecken om du angett fler än 20 000 tecken som maxantal i fältets egenskaper. För ett memofält kan du i blanketteditorn ange en högst fem tecken lång siffra, t.ex. 99999, i fältet Max tecken, som finns i rutan "Informationens egenskaper".
Fet stil
- Denna egenskap finns i instruktionsfältens egenskapsruta. Då du kryssar i fältet Fet stil syns hela instruktionstexten med fet stil. Vid behov kan du också ange att endast en del av texten skrivs med fet stil. Detta gör du med samma verktyg som i Wilmas interna post, dvs. två stjärnor på båda sidorna av den text som ska skrivas med fet stil. T.ex. med fet stil **endast detta**.
Instruktionstext
- På fliken Instruktion kan du skriva en valfri kort instruktion om vad som bör ifyllas i respektive fält. I Wilma visas då en liten blå boll med ett frågetecken invid fältet. Genom att klicka på bollen öppnas instruktionstexten för läsning.
Dölj instruktionen i utskriftsversionen
-
I instruktionsfältens inställningar finns kryssfältet Visa inte i utskriftsversionen. Då fältet ikryssas, visas instruktionstexten inte på den utskrivna blanketten.
Reglage
-
I inställningarna för sifferfält finns fliken Reglage, där du kan välja att använda ett reglage istället för siffror. Markera rutan Använd reglaget i stället för fältet och ange minimivärde och maxvärde för reglaget. Därefter kommer fältet i Wilma att visas som ett reglage som man kan dra för att välja mellan de angivna värdena. I fältinställningarna kan du i Namn-fältet lägga in en verbal skala, som till exempel "Behöver utvecklas...utmärkt". Reglage har använts t.ex. i blanketterna för utvärderingssamtal.
Skriv ut vilka fält och inställningar som används
- Du kan i blanketteditorn skriva ut en lista över en blanketts fält eller blankettens alla uppgifter genom att välja Funktioner/Skriv ut. En lista visar då alla fält som placerats på fliken Blankettens definition. Om du väljer att skriva ut blankettens alla uppgifter skrivs även fälten i den övre delen ut, samt de fält som tagits fram på blanketten. Denna utskrift visar också om fälten getts andra namn på blanketten. Utskrifterna är till hjälp t.ex. då du vill se vilka egna fält som använts på en blankett (t.ex. Kod 1, Sökhjälp 1 osv.)