Blankettens synlighet och innehållet i fältens valmeny
Uppdaterad: 26.8.2024
I Wilma kan man använda synlighetsvillkor för att ställa in vem som kan se blanketten. Man kan också dölja enskilda delar eller uppgifter på blanketten. och detta villkor beaktas redan när du skapar blanketten.
Villkoren kan användas i blanketterna för yrkesprov, inlärning i arbete, identifiering/erkännande av kunnande och studerandespecifika ändringar. Med hjälp av villkoren riktar du blanketterna till olika studerande, och utbildarna får också fram den relevanta blanketten för respektive studerande.
Villkor för blankettens synlighet när nytt kort görs
Exempel:
- Du kan göra olika blanketter för studerandena på vuxen- respektive ungdomssidan. Villkor: Studerande->Studerandens mål med studierna=1 avlägga hela examen eller Studerande->Studerandens mål med studierna=2 avlägga en del av examen
- Olika IA-avtal beroende på sektor (inom social- och hälsovård kan man t.ex. fråga efter SORA-information men inte inom andra sektorer). Villkor: Studerande->Utbildningsområde->Utbildningsområde=*social*
- Wilma avgör på basen av uppgifterna om studeranden eller kursen vilken blankett som ska visas enligt villkoret.
Undantag: Erkännande av kunnande och inlärning i arbete
Blanketterna för erkännande av kunnande och inlärning i arbete utgör undantag eftersom Kurs-fältet är flerradigt i dem. Ett nytt erkännande eller IA kan kopplas till tidigare gjorda registerkort, med funktionen Förena med....
När man använder den funktionen tolkas erkännandet av kunnande eller inlärningen i arbete inte längre som nya (registerkortet för t.ex. erkännande finns ju redan), och inte heller kontrollerar programmet i detta fall punkten Villkor för blankettens synlighet när nytt kort görs.
Att filtrera valmenyns innehåll, användning av villkoren
- Du behöver inte lägga in villkor i vitsordsfälten för yrkesprov, utan programmet kontrollerar skalan i Kurser-registrets Yrkesprovens bedömningsskala-fält och visar bara de vitsord som hör till den skalan.
- Man behöver fortfarande göra ett separat filtreringsvillkor i Vitsord-fälten på blanketterna för erkännande av kunnande, eftersom fältet är flerradigt.
- Om man använder sig av en standard fungerar villkoret utan sparande emellan. t.ex. Vitsordsskala->Namn=*1-3*(Standard valt).
- Om du använder en sökning i villkoret måste du först spara blanketten för att villkoret ska fungera: t.ex. Vitsordsskala->Namn=Uppgifter om kursen->Vitsordsskala->Namn (Sök valt). Wilma visar en tom lista om man inte sparar blanketten först.
- I blanketterna för erkännandet av kunnande och IA kan du i fältet Arbetsplatshandledare använda ett villkor som gör att endast de handledare som tillhör en viss IA- eller yrkesprovsplats visas i listan och inte alla personer i registret. Den här filtreringen fungerar utan sparande, när man först väljer arbetsplats på blanketten.
I pedagogiska dokument kan du ha nytta av ett synlighetsvillkor t.ex. på en IP-blankett. Gör ett villkor på blanketten som tillåter att en IP skapas för en elev endast i det fall att eleven har ett beslut om särskilt stöd.
Gå först till Kansliets beslutskoder-registret och kryssa i Beslut om specialundervisning för det beslut som gäller specialundervisningen.
Man kan t.ex. göra ett villkor som kontrollerar huruvida det senaste kanslibeslutet för eleven är ett beslut om specialundervisning. Om eleven då har ett beslut om specialundervisning på den sista raden i fältet Kansliets beslut, kommer länken Lägg till ny att synas på Stöd-sidan under IP i Wilma. Om det inte finns något sådant beslut går det inte att skapa någon IP åt eleven.
Exempel 2, ansökan till morgon- och eftermiddagsverksamhet
Du kan få ansökningsblanketter att synas enbart för vissa användare genom att använda ett synlighetsvillkor för nya kort. Till exempel på blanketten Ansökan till morgon- och eftermiddagsverksamhet kan du lägga in ett villkor i fältet Villkor för blankettens synlighet när nytt kort görs:
Studerande->Årskurs/Årsnivå->Årskurs="1"
Enligt villkoret syns då ansökningsblanketten för morgon- och eftermiddagsverksamheten i Wilma enbart om elevens årskurs är 1. Då behöver inte t.ex. sjätteklassisternas föräldrar i onödan undra varför det finns en ansökan om sådan verksamhet tillgänglig för dem i Wilma.