Examensbetyg (Studerande)
Uppdaterad: 22.11.2023
Filer
Spara utskriftsfilen som finns under Filer-rubriken på din dator. Öppna sedan utskriftseditorn i registret Studerande och välj Funktioner / Kopiera från fil. Öppna filen du sparade. Filen är nu inläst och sparad i Primus. Upprepa för varje fil, om filerna är flera till antalet.
Ny betygsföreskrift
OBS! Mallen ovan motsvarar föreskrifterna 2023 (endast mindre ändringar har gjorts).
Betygsmallen gäller studerande som studerar enligt de nya examensgrunderna (yrkesreformen). Det kan användas även för yrkes- och specialyrkesexamina. Betyget ska utfärdas i enlighet med Utbildningsstyrelsens betygsföreskrift.
Den senaste föreskriften är OPH-4251-2022, som trädde i kraft 1.7.2023. Det finns inga detaljerade kriterier för layouten, så Vismas mallar är riktgivande. Det är i sista hand utbildningsanordnaren som ansvarar för riktigheten i sina betyg. Kontrollera alltid hänvisningarna till lagar, förordningar, grunder och diarienummer, så att de motsvarar den examen som den studerande har avlagt. Gör eventuella ändringar i mallarna.
Vi uppdaterar mallen efter behov. Den senaste finns upptill i den här anvisningen och är daterad.
I sidhuvudet står utbildningsanordnarens namn och läroanstaltens namn, vilka tas från Information om skolan. Examensuppgifterna, personuppgifterna och studentnumret tas från studerandedatan i Studerande-registret.
Det finns olika villkor på raderna som skriver ut examensnamnet, omfattningen samt kompetensområde och examensbenämning:
- I cellen som ger namnet och omfattningen hämtas omfattningen från Studerande-registrets fält Studiernas omfattning->Omfattning i kompetenspoäng (som siffra). Fyll i fältet i fråga för alla studerande, t.ex. 180 kp eller 150 kp beroende på vad de studerar.
- Examensbenämningen kommer in på samma rad som examen, om den täcker hela examen.
- I annat fall kommer examensbenämningen/-benämningarna in på separata rader under kompetensområdet.
- Om personen har avlagt studier som omspänner två kompetensområden och/eller examensbenämningar, utskrivs två kompetensområden och/eller två examensbenämningar. (I den här mallen beaktas inte tre).
- I betygsmallen har vi också satt in utskriftsvillkor som alternativt hämtar kompetensområdet eller kompetensområdena från det flerradiga fältet Kompetensområden. Kontrollera alltså att ni får ut rätt kompetensområden, om ni har flera rader ifyllda i fältet.
- På den sista raden i sidhuvudet skriver systemet ut "rubrikerna" för prestationerna via olika utskriftsvillkor, beroende på om det är en grundexamen eller om personen avlägger yrkes- eller specialyrkesexamen (olika bedömningsskalor).
Läroanstaltens logo och stämpel
Om ni vill inkludera läroanstaltens logo på betyget ska görs det genom att sätta in en bild av logon i utskriftseditorn. Likaså om ni vill ha in läroanstaltens stämpel på elektroniskt undertecknade betyg ska den digitala bilden av stämpeln sättas in i sidfoten.
- Den första raden i prestationstabellen hämtar de stora rubrikerna: Yrkesinriktade examensdelar 145 kp och Gemensamma examensdelar 35 kp. Rubriken plockas från Uppgifter om kursen()->Namn och omfattningen från Uppgifter om kursen()->Kompetenspoäng.
- På den andra raden finns villkor som hämtar examensdelarna, deras omfattningar, vitsord och eventuella tilläggs- och anpassningsreferenser. Kryssa i de kurstyper som ni använder för nivå 1. Följande utgör undantag: "Högskolestudier" och "Delområden av gemensamma examensdelar, gymnasiestudier eller andra studier som stödjer förutsättningarna för fortsatta studier". För dessa utskrivs varken omfattning eller vitsord.
- Informationen på den tredje raden utskrivs i det fall att den studerande har högskolestudier eller delområden av gemensamma examensdelar, gymnasiestudier eller andra studier som stödjer förutsättningarna för fortsatta studier. När det gäller de här utskrivs även studierna från nivå 2, och de tillhörande omfattningarna, vitsorden och referensnumren på samma rad. Referensen ska i det här fallet vara inskriven i tilläggsuppgiftsreferensen för prestationerna på nivå 2. Enklast skriver du ut uppgifterna från nivå 2 genom att använda en separat kurstyp, så att inte alla de andra studierna på nivå 2 också utskrivs, vilket förstås inte är meningen. Om ni inte har någon separat kurstyp för dessa finns ändå följande utskriftsvillkor i betygsmallen: (Moderkurs()->Uppgifter om kursen()->Examensdelskod="1" ELLER Moderkurs()->Uppgifter om kursen()->Examensdelskod="2"). I och med villkoret kontrollerar systemet att moderkursen för delområdena på nivå 2 är endera av de två vars examensdelskod är 1 eller 2. Alla andra delområden på nivå 2 utelämnas från betyget.
Kurstyper för anpassningar och avvikelser
Separata kurstyper ska göras för anpassningar, avvikelser och kombinationer av dessa. För dessa kurstyper fyller man sedan i fälten Tilläggsuppgiftsreferens om anpassning och Vitsordsreferens. Dessutom ska man för KOSKI-överföringen också kryssa i kryssfälten Anpassad och/eller Avvikande. För de kurstyper som avser enbart avvikelse ska man inte fylla i fältet Vitsordsreferens, eftersom enbart referensnumret utskrivs på betyget, ingen bokstav.
Exempel på kurstyper:
1 obligatorisk anp | 1 valfri anp | 1 gem anp |
1 obligatorisk avv | 1 valfri avv | 1 gem avv |
1 obligatorisk anp och avv | 1 valfri anp och avv | 1 gem anp och avv |
Kurstyper för erkännande av kunnande och anpassning
Då man för en studerande markerar erkännande av kunnande för tidigare studier som var anpassade studier, ska man göra separata kurstyper för detta. Exempel på lämpliga kurstyper kan vara "1 erk.kunn. och an" och "2 erk.kunn. och anp". För dessa kurstyper ska fältet Anpassad ikryssas och referensen A ska skrivas in i fältet Vitsordsreferens. Man utför erkännandet av studieprestationen för studeranden normalt, men ändrar kurstypen till den valda typen. I fältet Tilläggsuppgifter anger man både erkännandet och anpassningen som referenser, enligt exemplet nedan (i samma referens).
Exempel: Examensdelen har erkänts i Grundexamen inom företagsekonomi (28.10.2014, 59/011/2014). Bedömningen av kunnandet har anpassats i enlighet med 19 § i lagen om yrkesutbildning (630/1998).
Till KOSKI överförs både anpassningen och erkännandet i en och samma examensdel. På betyget utskrivs referensen A vid det erkända studieelementet och som referens kommer båda de nämnda referenserna. I samband med medeltalet utskrivs texten "I det med kompetenspoäng viktade medeltalet ingår anpassade vitsord, A".
Referenser om anpassning
Fyll i fältet Vitsordsreferens i Kurstyper-registret. Lägg här in A för de kurstyper som avser anpassning. Då utskrivs bokstaven A efter vitsordet för de examensdelar som har kurstypen för anpassning. Efter examensdelens namn kommer referensnummern, och referenstexten skrivs ut med motsvarande siffra i sidfoten.
OBS! Kontrollera alltid att referenstexterna är korrekta för respektive studerande. Kontakta Utbildningsstyrelsen vid behov.
Medeltal
Alternativ 1: Ny medeltalsfunktion från Primus 4.62.17
Från och med version 4.62.17 av Primus kan man använda en funktion för att beräkna medeltalet för reformstuderande. Den här färdiga funktionen beaktar avvikelser som inverkar på medeltalsberäkningen bättre än den gamla (se längre ner). Man behöver inte använda koefficienter i den nya funktionen. Du kan använda samma medeltalsdefinition som du har skapat tidigare enligt anvisningarna längre ner i instruktionen.
Medeltalet kommer inte med på betygen för yrkes- och specialyrkesexamina. Cellerna för medeltalet och de anpassningsuppgifter som ingår i medeltalet innehåller ett villkor som innebär att de utskrivs bara för grundexamina.
Funktionen heter Yrkes avgångsmedeltal.Definierat medeltal.Beräkningssätt. Lägg in den här funktionen i utskrifterna, i stället för den tidigare. Den finns färdigt med på modellblanketten.
- Kontrollera först att antalet kompetenspoäng är korrekt i studeranderegistrets fält Studiernas omfattning, 180 kp för grundexamina. Kontrollera också att omfattningen står i Omfattning i kompetenspoäng och Omfattning i kompetenspoäng (som siffra) i registret Studiernas omfattning.
- Se till att Räknas till medeltalen i Undervisningsutbud-registret är ikryssat för alla studier som ska ingå i beräkningen. Ange den vitsordsdefinition som ni använder i det här fältet.
- Räknas till medeltalen ska fyllas i för yrkesinriktade examensdelar och
- delområden (men inte för examensdelar) av gemensamma examensdelar och
- delområden under examensdelar av högskolestudier, gemensamma examensdelar, gymnasiestudier eller andra studier som stödjer förutsättningarna för fortsatta studier och
- erkända examensdelar i yrkes- eller specialyrkesexamina som bedöms med vitsordet Godkänd.
- Kontrollera även att Räknas till medeltalet och KOSKI-vitsord är ifyllda i Vitsordsdefinitioner-registret för de vitsord som används.
- Om en studerande har avlagt över 180 kp, stryker funktionen automatiskt bort prestationer med de sämsta vitsorden. Funktionen kontrollerar hur många poäng som överstiger 180 och drar sedan bort en motsvarande andel bland de sämsta prestationerna. OBS! Om personen har bara ett anpassat vitsord och det stryker med i den här kalkylen, kommer inte uppgiften om att medeltalet innehåller anpassade vitsord alls med på betyget.
- I Primus 4.63.40.1 ändrades åter medeltalsberäkningen i yrkesutbildningen gällande anpassade vitsord. De anpassade vitsorden är nu likvärdiga med motsvarande icke-anpassade. Tidigare hanterades alla anpassade vitsord som sämre vitsord än det icke-anpassade T1 i beräkningen.
- Om en yrkes- eller specialyrkesexamensstuderande har erkända examensdelar där prestationerna är bedömda med vitsordet Godkänd, tar funktionen inte med dem i medeltalet, utan drar av omfattningen av de här examensdelarna från 180 kp och beräknar därefter medeltalet. Man ska ändå ha Räknas till medeltalen i Undervisningsutbud-registret ikryssat för dessa examensdelar inom yrkes- eller specialyrkesexamen.
- Om den studerande har erkända examensdelar vars kalkylmässiga omfattning i examen är mindre än den ursprungliga omfattningen, ska den kalkylmässiga omfattningen stå i det befintliga Kompetenspoäng-fältet i prestationsrutan, medan den ursprungliga omfattningen antecknas i fältet Ursprunglig omfattning. I medeltalsfunktionen beaktas värdet i prestationsrutans Kompetenspoäng-fält. Den ursprungliga omfattningen som ska in på betyget hämtas in från Ursprunglig omfattning-fältet med hjälp av funktionen Ursprunglig omfattning.Omfattningstyp(Kompetenspoäng).
- Medeltalet ska också finnas med på betyget om avlagda examensdelar (delexamensbetyget). I medeltalsberäkningen ingår delområdena av de gemensamma examensdelarna enbart om den gemensamma examensdelen är avlagd helt och hållet, d.v.s. att vitsordet Godkänd finns på examensdelsnivån. Funktionen beaktar även detta fall. Rubriken "Gemensamma examensdelar" ska ha fältet Examensdelen hör till ifyllt i Undervisningsutbud-registret.
OBS! Fältet Ursprunglig omfattning finns också i registret Erkännande av kunnande. Placera fältet i den flerradiga kurstabellen och ta även fram fältet på blanketterna för erkännande. När man då registrerar erkännande ska den ursprungliga omfattningen sättas in i det här fältet, medan den kalkylmässiga omfattningen registreras i Omfattning i kompetenspoäng. De här uppgifterna överförs till studerandens prestation.
Anpassat medeltal
Ett medeltal där även anpassade vitsord ingår beräknas på samma sätt som ett vanligt medeltal. Det enda som tillkommer är en referenstext om att medeltalet innehåller även anpassade vitsord.
I modellblanketten finns ett exempel på detta. Under punkten om medeltal i sidfoten står inskrivet "* Anpassade vitsord ingår i medeltalet". Från och med Primus 4.62.17 kan man använda den nya funktionen och som villkor ange Yrkes avgångsmedeltal innehåller anpassade vitsord.Definierat medeltal.Beräkningssätt(Yrkes,Viktat med kompetenspoäng)=Ja. När det här villkoret uppfylls skrivs en referenstext om anpassade vitsord ut i samband med medeltalet, men inte annars. OBS! Ange er egna medeltalsdefinition i utskriftsvillkoret i stället för det som står i exemplet ("Yrkes".
- Från och med Primus 4.63.40.1 hanteras anpassade vitsord som likvärdiga med motsvarande icke-anpassade i medeltalsberäkningen. Undantag är dock om personen har avlagt över 180 kp och den överstigande kp-delen ska dras av före medeltalsberäkningen (de poäng som har presterats med sämsta vitsord). Då är det prestationen med anpassat vitsord som stryker med först, om det finns flera element med samma vitsord (t.ex. T2) och något av dem är ett anpassat.
Alternativ 2: Medeltal med viktning (det gamla sättet)
OBS! Det här alternativet behöver du inte använda om ni använder fältet Ursprunglig omfattning i prestationsrutan.
I sidfoten utskrivs det med kompetenspoäng viktade medeltalet inklusive viktkoefficienterna. Enligt betygsförordningen ska betyget innehålla ett med kompetenspoäng viktat medeltal av siffervitsorden för de yrkesinriktade examensdelarna och delområdena av gemensamma examensdelar. Det här medeltalet kalkyleras med hjälp av den färdiga funktionen Definierade medeltal.Beräkningssätt(Yrkes,Viktat), där "Yrkes" ska vara namnet på definitionen i Medeltalsdefinitioner-registret. Instruktionen nedan beaktar de situationer då man för en person godkänner en prestation av en större omfattning än vad som kan ingå i personens examen enligt examensgrunderna. Då ska medeltalet kalkyleras utgående ifrån viktkoefficienten i stället för kompetenspoängantalet.
- Gå till registret Medeltalsdefinitioner och gör ett nytt registerkort för denna beräkning. Ge beräkningssättet ett lämpligt namn, t.ex. "Yrkes".
- Se till att fälten Viktkoefficient och Räknas till medeltalen är framtagna i Undervisningsutbud-registret.
- Ta fram alla studier (examensdelar och delområden av gemensamma examensdelar) som ska beaktas i medeltalsberäkningen.
- Lägg in den vitsordsdefinition som du skapade i fältet Räknas till medeltalen för alla yrkesinriktade examensdelar och delområden av gemensamma examensdelar. Också detta görs i Undervisningsutbud-registret.
- Använd den interna överföringsfunktionen i Primus för att kopiera innehållet i fältet Kompetenspoäng till Viktkoefficient -fältet inom Undervisningsutbud-registret: Måla de studier som kopieringen gäller. Högerklicka på Kompetenspoäng-fältet och välj Kopiera innehållet. I punkten "Uppgifter som ska tas emot": Kompetenspoäng -> Viktkoefficient.
- Kontrollera i Vitsordsdefinitioner-registret att fälten Nummer och Räknas till medeltalet är ifyllda för siffervitsorden.
- Ändra viktkoefficienten för de studerande för vilka den kalkylmässiga omfattningen ska beaktas som mindre än den ursprungliga omfattningen, t.ex. ursprunglig omfattning 30 kp -> kalkylmässig omfattning 15 kp.
- Lägg in funktionen Definierade medeltal.Beräkningssätt i sidfoten på betygsmallen, genom att först klicka på den cell där du vill medeltalet ska stå. (Eller ändra definitionen som finns i modellutskriften).
- Klicka sedan på fliken "Data" till höger i utskriftseditorn. Klicka ännu på det vita området undertill, så får du upp rutan Cellens innehåll.
- Välj först Definierade medeltal.Beräkningssätt-funktionen till vänster i rutan. Välj därefter det medeltal som ska användas (det nya medeltalet du skapade) och OK, varefter du ännu ska ange beräkningssättet för medeltalet, som i detta fall är Viktat. Då blir hela definitionen on Definierade medeltal.Beräkningssätt(Yrkes, Viktat), där "Yrkes" är namnet på vitsordsdefinitionen.
De andra uppgifterna i sidfoten
Den sammanlagda omfattningen av studierna hämtas in på betyget med funktionen Omfattning.Kurs.Omfattningstyp(Primus,Kompetenspoäng). OBS! Den här funktionen plockar omfattningarna från fältet Kompetenspoäng i prestationerna. Om man för den studerande har erkänt examensdelar som är större till omfattningen än vad den kalkylmässiga omfattningen skulle vara i den nuvarande examen, beaktar funktionen inte uppgiften Ursprunglig omfattning i prestationen. Det här kommer att åtgärdas och vi informerar närmare om korrigeringen i versionsinfon.
Referensförklaringarna, betygets datum och underskriften kommer också in i sidfoten. I modellblanketten hämtar systemet undertecknaren i första hand från tabellen Utdelning av betyg/bedömningar,, fälten Betygen undertecknas av (lärare) och Betygsundertecknarens titel. Den andra cellen hämtar alternativt rektorns namn och titel från Information om skolan.