Hops ja hoppi
Päivitetty viimeksi: 29.8.2019
Hops ja hoppi muodostetaan Opiskelijat-rekisterissä, yleistä opetussuunnitelmaa muokkaamalla. Voit kirjata kullekin oppilaalle yksilölliset tavoitteet, sisällöt, opetusmenetelmät, arviointiperusteet ym.
Voit kirjata tiedot yksilöllistetyistä aineista joko etukäteen heti lukuvuoden alkaessa tai vasta arviointivaiheessa. Yksilöllistäminen merkitään yksinkertaisesti kurssityyppiä vaihtamalla.
- Valitse oppilaalle Opetussuunnitelma-kenttään ensin se yleinen opetussuunnitelma, joka on käytössä muilla oppilailla. Ops avautuu ikkunan alalaitaan.
- Valitse opsinäkymän yläpuolelta Arvosanat-välilehti ja klikkaa jotain sellaista oppiainetta, jonka opetus yksilöllistetään tällä oppilaalla.
- Valitse näytölle avautuneen Kurssisuoritukset-ikkunan oikeassa ylänurkassa olevaan Tyyppi-kenttään "yksilöllistetty aine".
- Tallenna merkinnät ja klikkaa seuraavaksi sellaista tämän oppiaineen kurssia, jonka opetus yksilöllistetään. Jos esim. yksilöllistäminen koskee toistaiseksi vain tätä lukuvuotta, klikkaa tänä vuonna käytävää kurssia (esim. MA2s syksyn osuus, MA2k kevään osuus). Valitse tämän kurssityypiksi "yksilöllistetty kurssi".
Yleensä koulut antavat yksilöllistetyn opetuksen kurssityypeille oman värinsä, jolloin ne erottaa helposti muiden aineiden joukosta. Värit määritetään Kurssityypit-rekisterissä. Kuvassa kurssityyppi on vaihdettu matematiikan aineessa 3. luokan kursseille.
Yksilöllistämisen käytännön toteus kirjataan myös opiskelijarekisterissä, joko oppiaineen tasolle tai tarkemmin eriteltynä erikseen jokaiseen kurssiin. Jos aineeseen tai kurssiin on tehty jotain merkintöjä, näkyy sen nimen perässä pieni kynän kuva.
- Klikkaa muokattavaa kurssia hiiren kakkospainikkeella ja valitse Muuta opiskelijan kurssitietoja. Toinen tapa on avata Kurssisuoritukset-ruutu ja klikata Kurssitiedot -painiketta.
- Kumpikin vaihtoehto avaa ikkunan, joka vastaa Kurssit-rekisterin näkymää. Kentissä on ennestään yleisen opsin mukaan eteneviä koskevat kurssitiedot. Voit muokata niitä tämän oppilaan tilanteeseen sopiviksi. Muutokset tallentuvat vain tämän oppilaan kohdalle.
- Kirjaa kenttiin yksilöllistämisen toteutus ja muut sovitut asiat ja tallenna muutokset.
Koulu voi itse päättää, mitä kenttiä muokkausruudussa näkyy ja kuka tietoja saa muokata. Jos tarvitsemiasi kenttiä ei löydy, pyydä koulusi/kuntasi Primuksen pääkäyttäjää ottamaan kentät esiin. Kuvassa on yksi esimerkki muokattavista tiedoista.
Hopsiin ja hoppiin liittyvän seurannan voi kirjata myös Yhteydenottotaulukkoon. Tämä taulukko on luokanvalvojan työkalu, koska siitä saa selville, mitä oppilaan edistymiseen liittyviä asioita on sovittu.
Erityisoppilaat voidaan arvioida samassa yhteydessä kuin normaaliopetuksenkin oppilaat, joko Arviointi-rekisterissä tai Opiskelijat-rekisterissä.
- Saat arviointikirjoihin näkyviin äsken kirjaamasi yksilöllistämistiedot, kun valitset Arviointi-rekisterin yläpalkista Lisätoiminnot / Päivitä opiskelijarekisteristä.
- Arviointikirjaan tulee näkyviin mm. Kurssityyppi ja Sanallinen arviointi sekä kynän kuva oppilaan nimen perään. Nämä merkinnät näkyvät vain ko. opettajalla.
Jotta löydät helposti kaikki erityisoppilaat, ota opiskelijarekisterissä esiin rastikenttä Yksilöllistetty ops. Rasti tämä kenttä kaikille uusille oppilaille samalla kun merkitset yksilöllistämisiä ja muokkaat kurssitietoja. Kenttään Yksilöllistetyn opsin laatimispäivä kannattaa samalla kirjata yksilöllistämispäivämäärä.
Tämä rasti ei vielä tee opsista yksilöllistettyä, mutta kertoo käyttäjälle, että vähintään yksi oppilaan kursseista on yksilöllistetty. Kentän avulla saadaan myös haettua ne oppilaat, joilla on yksilöllistettyjä kursseja. Voit esim. tallentaa valmiiksi hauksi haun Yksilöllistetty ops="Kyllä".
Yleiseen opsiin jälkikäteen tehtävät muutokset päivittyvät myös erityisoppilaille, jos heillä ei ole tehty muutoksia juuri kyseiseen aineeseen. Esim. matematiikan aineeseen tehdyn muutokset päivittyvät kaikille niille erityisoppilaille, jotka opiskelevat matematiikka yleisen opsin mukaan. Niillä erityisoppilailla, joilla on muutettu matematiikan tavoitteita, opetusmenetelmiä tms., säilyy henkilökohtaiset muutokset.
Hopsin voi tulostaa. Jos halutaan säilyttää kaikki hopsin eri versiot ja nähdä niihin tehdyt muutokset, kannattaa hopsit tulostaa tulostearkistoon. Tulosta hopsista yksi versio arkistoon aina ennen kuin aloitat muokkaamisen. Näin arkistossa säilyy kaikki versiot samasta hopsista, aikajärjestyksessä.