Esimerkkejä erityyppisten Wilma-tunnusten luonnista ja käsittelystä
Päivitetty viimeksi: 19.3.2020
Jos koulu on vasta ottamassa Wilmaa käyttöön eikä kellään ole vielä tunnuksia, lue ensin ohje Wilma-tunnusten hallinnointi.
Tässä ohjeessa on esimerkkejä erityyppisistä tilanteista Wilma-tunnusten luonnissa ja käsittelyssä.
Avaa tilanteesta riippuen Opiskelijat-, Opettajat- tai Henkilökunta-rekisteri.
- Valitse rekisterikorttilistasta haluamasi kortti tai kortit, eli kaikki ne henkilöt, joille avainkoodi muodostetaan.
- Jos olet Opiskelijat-rekisterissä, klikkaa Wilman avainkoodi opiskelijalle -kenttää hiiren 2. painikkeella, valitse "Luo avainkoodi" ja klikkaa "Muodosta".
- Jos olet Opettajat- tai Henkilökunta-rekisterissä, klikkaa Wilman avainkoodi -kenttää hiiren 2. painikkeella, valitse "Luo avainkoodi" ja klikkaa "Muodosta".
- Tallenna muutokset. Toimita avainkoodit Wilma-käyttäjille, jotka luovat Wilmassa sen avulla itselleen Wilma-tunnuksen.
Avainkoodeja voi tehdä useammalle huoltajille kerralla. Suosittelemme, että jo kouluunilmoittautumista varten tehdään huoltajille avainkoodit. Tunnus säilyy samana myös lapsen aloitettua koulunsa.
- Valitse Opiskelijat-rekisterissä aktiiviseksi kaikki ne oppilaat, joiden huoltajille avainkoodit tehdään. Jätä kuitenkin valitsematta ne oppilaat, joiden huoltajista toiselle täytyy tehdä rajoitettu tiedonsaantioikeus -tyyppinen tunnus.
- Wilman avainkoodit huoltajille -kentän päälle tulee Muuta-painike. Klikkaa sitä ja valitse apuruudusta ylin vaihtoehto, "Uusien rivien lisääminen".
- Klikkaa hiiren 2. painikkeella Wilman avainkoodit huoltajille -kentän 1. riviä ja valitse Luo avainkoodi.
- Voit tehdä samalla kerralla koodit sekä 1. rivin että 2. rivin huoltajille. Yhden opiskelijan osalta tulee siis kummallekin huoltajalle oma henkilökohtainen avainkoodinsa.
- Toimita avainkoodit huoltajille (tähän on olemassa valmis kirjemalli).
Huoltajien avainkoodit tehdään Primuksen Opiskelijat-rekisterissä. Kummallekin huoltajalle tehdään oma avainkoodi.
- Ota opiskelijarekisterissä esiin kenttä Wilman avainkoodit huoltajille
- Tarkista, millainen huoltajuustilanne on kyseessä (onko yhteishuoltajuus vai toisella yksinhuoltajuus, onko henkilö ylipäänsä lapsen huoltaja)
- Ota aktiiviseksi sen oppilaan rekisterikortti, jonka huoltajalle avainkoodi tehdään.
- Klikkaa hiiren 2. painikkeella Wilman avainkoodit huoltajille -kentän 1. riviä ja valitse Luo avainkoodi. Jos henkilö on oppilaan virallinen huoltaja, valitse tavallinen avainkoodi. Jos henkilö ei ole virallinen huoltaja, valitse rajoitettu tiedonsaantioikeus -avainkoodi. Tällainen koodi näkyy kentässä punaisena.
- Tallenna ja ota rekisterikortti uudelleen aktiiviseksi. Kentässä näkyy nyt avainkoodi.
- Tee samalla tavalla avainkoodi kentän 2. riville.
- Toimita nämä avainkoodit huoltajille kirjeenä tai sähköpostitse tai pyydä henkilöä noutamaan avainkoodinsa koululta.
Kirjemalleissa 1. rivin avainkoodi viittaa huoltajataulukon 1. riville kirjattuun henkilöön, ja 2. rivi taulukon 2. rivin henkilöön. Kirjemalli toimii myös avainkoodien uudelleenlähetyksessä, vaikka toinen huoltajista olisi jo ehtinyt käyttämään avainkoodinsa. Avainkoodit pysyvät opiskelijarekisterin Wilman avainkoodit huoltajille -kentässä omilla riveillään, eli vaikka 1. rivin huoltaja käyttäisikin ensin avainkoodinsa, 2. rivin huoltajan avainkoodi pysyy 2. rivillä.
- Tee avainkoodit kaikille oppilaille, opettajille, henkilökunnan jäsenille sekä huoltajille (ks. ohjeet yllä).
- Toimita avainkoodit käyttäjille ja ohjeista heitä tekemään Wilma-tunnus avainkoodilla.
- Avainkoodin avulla huoltajat voivat yhdistää mahdolliset muut lapset saman Wilma-tunnuksen alle. Siksi avainkoodit luodaan jokaisen oppilaan rekisterikortille. Jos perheestä on esim. kolme lasta samassa koulussa, molemmat huoltajat saavat kolme avainkoodia. Ohje huoltajille yhdistämisestä.
- Kun oppilas siirtyy esim. alakoulusta yläkouluun, voidaan sama huoltajatunnus säilyttää myös yläkoulussa. Tarkista, että Wilma-tunnuksiin liittyvät kentät on merkitty koulusiirrossa kopioitaviksi tiedoiksi:
- Avaa Opiskelijat-rekisteri -> Ylläpito/Kenttäeditori.
- Kopioituvien kenttien nimet ovat lihavoituna. Elleivät Wilma-tunnuksiin liittyvät kentät ole kopioituvia, on ne hyvä merkitä sellaisiksi.
- Klikkaa kenttää hiiren 2. painikkeella ja valitse Kopioitava tieto.
- Huom. Kun oppilaskortti kopioidaan toiseen kouluun, eivät vanhan koulun viestit enää näy huoltajille Wilmassa. Tämä saattaa hämmentää huoltajia. Vaikka tunnus säilyykin samana, on sisältönä kuitenkin uuden koulun asiat. Viestit eivät seuraa tunnuksen mukana, vaan uudessa koulussa lähdetään "puhtaalta pöydältä".
Katso ohjevideo Wilma-tunnusten kopioinnista.
- Huoltaja voi yleensä yhdistää samaan huoltajatunnukseen perheen kaikki lapset, vaikka he olisivat eri kouluissa. Wilma hankitaan yleensä koko kuntaan, ja se sisältää kunnan kaikkien koulujen oppilaat.
- Jos lapset ovat eri kuntien kouluissa tai yksityiskoulussa, ei heitä voi välttämättä yhdistää samaan tunnukseen. Tämä johtuu siitä, että tällöin kyse on kahdesta eri tietokannasta.
(Wilma-sovelluksessa on kuitenkin mahdollista yhdistää kaikki huollettavat yhden tunnuksen alle, koulu- ja kuntarajoista riippumatta).
- Jos opettajalla on lapsia saman kunnan koulussa, jossa hän itse työskentelee, kannattaa opettaja- ja huoltajatunnus yhdistää.
- Huoltajatunnus yhdistetään opettajatunnukseen kirjautumalla Wilmaan opettajatunnuksella ja yhdistämällä siihen huoltajarooli.
- Opettajalla säilyy sama tunnus yhdistämisen jälkeenkin, huoltajatunnus sen sijaan jää pois käytöstä.
- Ks. ohje: Opettajatunnuksen yhdistäminen huoltajatunnukseen
- Sama ohje koskee myös henkilökuntatunnuksia.
Jokaiselle sijaiselle, joille Wilma halutaan antaa käyttöön, luodaan Opettajat-rekisteriin oma kortti. Kortille luodaan Wilma-tunnukset tai avainkoodi kuten muillekin opettajille. Oikeudet annetaan sen mukaan, mitä sijaisen pitää voida Wilmassa tehdä. Opettajat-rekisterin rastikenttä Vain tuntimerkintöjen kirjaus käytössä on hyvä asetus, jos sijainen ei tee Wilmassa muuta kuin kirjaa tuntimerkintöjä.
Katso video Wilma-tunnuksen luomisesta käsin
Poikkeustapauksessa voit luoda Wilma-tunnuksen huoltajalle manuaalisesti. Tätä tapaa tulisi kuitenkin käyttää vain silloin, kun huoltaja on itse estynyt tekemään tunnuksen.