Suomi.fi - FAQ
Päivitetty viimeksi: 4.6.2024
Usein kysytyt kysymykset Suomi.fi-palveluihin liittyen.
Suomi.fi-palveluiden käyttö edellyttää sopimusten tekoa DVV:n kanssa ja palvelukohtaisten asetusten täyttämistä Primukseen. VRK-connectorin ja Suomi.fi-viestit-palvelun käyttö edellyttää lisäksi lisenssin hankintaa Vismalta. Aloita lukemalla ohje Suomi.fi-palvelut ja hakuprosessi. Palvelukohtaiset hankinta- ja käyttöohjeet löytyvät täältä.
Koulu tai kunta ei voi tehdä vahvaa tunnistusta ei voi tehdä kenenkään puolesta Primuksessa. Jokaisen Wilma-käyttäjän on tunnistauduttava itse Wilman kautta.
Wilman käyttäjätunnukset -rekisterissä on funktiot Suomi.fi-tunnistautuminen ja Suomi.fi-testitunnistautuminen, joiden kautta voi näyttää tiedon tunnistautumisesta. Voit esimerkiksi tehdä haun Suomi.fi-tunnistautuminen()=Ei, jolloin näet rekisterikortit, joilla tunnistautumista ei ole tehty.
Funktion voi lisätä esim. infokenttään, jolloin kortilla näkyy tieto tunnistuksesta, tai sen voi lisätä luettelotulosteeseen, jolla saa tulostettua listan käyttäjätunnuksista, joilla tunnistus on tehty. Funkio lisätään infokenttään valitsemalla Wilman käyttäjätunnukset -rekisterissä Ylläpito / Kenttäeditori, avaamalla oikeasta reunasta Infokentät-välilehden ja valitsemalla ikkunan alaosasta Uusi info. Valitse kentäksi Suomi.fi-tunnistus tehty, klikkaa OK ja anna infokentän nimeksi esim. Suomi.fi-tunnistus tehty. Tämän jälkeen rekisterikorteilla näkyy tieto, onko tunnistusta tehty vai ei.
Voi, kunhan Koulun tiedot -rekisterissä ei ole rastittu Estä kaikki toiminnot ilman vahvaa tunnistautumista -kenttää. Huoltaja voi tällöin Wilma-tunnusta luodessaan ohittaa vahvan tunnistautumisen ja tehdä tunnuksen avainkoodia käyttäen.
Koulun tiedot -rekisterin Estä kaikki toiminnot ilman vahvaa tunnistautumista -kenttään voi rastia käyttäjätyypit, jotka eivät voi käyttää Wilmaa ilman Suomi.fi-tunnistuksen tekoa (pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella).
Wilman käyttöä ilman Suomi.fi-tunnistusta ei voi estää käyttäjäkohtaisesti, vaan esto koskee kyseisen koulun kaikkia kyseisen käyttäjätyypin Wilma-tunnuksia.
Avaa ensin Wilman käyttäjätunnukset -rekisteri ja etsi henkilön kortti. Valitse sitten Lisätoiminnot / Poista vahva tunnistautuminen. Tämän jälkeenkään henkilön tietoja ei voi muokata rekisterissä, mutta henkilö voi nyt itse avata Wilmassa Käyttäjätilin asetukset -sivulta Vahva tunnistautuminen -välilehden ja sieltä tehdä vahvan tunnistuksen uudelleen Tunnistaudu-painikkeella. Tunnistuksen jälkeen nimi päivittyy myös Primukseen oikeaksi.
Huoltajilta voidaan estää pääsy pedagogisiin asiakirjoihin ja opiskelijakohtaisiin muistioihin ilman vahvaa tunnistautumista rastimalla Huoltajilta ilman vahvaa tunnistusta estetyt toiminnot -kenttään Pedagogiset asiakirjat ja Muistiot. Estä kaikki toiminnot ilman vahvaa tunnistautumista -kentässä ei kuitenkaan saa olla rastia "Huoltaja"-vaihtoehdon kohdalla. Näin huoltaja näkee Wilmassa muut toiminnot, mutta nähdäkseen Tuki-sivulla olevat asiakirjat tulee hänen ensin tunnistautua vahvasti.
Jos huoltajilta halutaan estää koko Wilman käyttö ilman vahvaa tunnistusta, rastitaan Estä kaikki toiminnot ilman vahvaa tunnistautumista -kentästä vaihtoehto "Huoltaja". Saman asian tekee myös Huoltajilta ilman vahvaa tunnistusta estetyt toiminnot -kentän vaihtoehto "Kaikki".
Perhekodin työntekijät ja viranomaishuoltajat voivat luoda Wilma-tunnuksen avainkoodin avulla, vaikka koululla olisi käytössä Suomi.fi-valtuudet. Kunta/koulu on vastuullinen siitä, kenelle Wilman avainkoodi luovutetaan. Jos Wilma-tunnus luodaan avainkoodilla, Wilma ei vaadi tunnuksen tekijää tunnistautumaan vahvasti.
Vaihtoehtoisesti perhekodin työntekijät ja viranomaishuoltajat voivat luoda Wilma-tunnuksen Suomi.fi-valtuuksien avulla, jos heille on määritetty asiointivaltuudet lapseen väestötietojärjestelmässä. Tämä kuitenkin edellyttää, että Wilma-tunnusta luova henkilö tunnistautuu Wilmassa omilla henkilökohtaisilla pankkitunnuksillaan, eli esimerkiksi työnantajan mahdollisesti tarjoamia pankkitunnuksia ei voi käyttää. Tämä johtuu yleisestä tietosuoja-asetuksesta, joka kieltää ns. yhteiskäyttötunnukset.
Jos Koulun tiedot -rekisterin Huoltajatunnukset vanhentuvat oppilaan täyttäessä 18 vuotta -kenttä on rastittu, huoltaja voi luoda itselleen Wilma-tunnuksen, mutta huoltajan Wilma-tunnus ei kuitenkaan ole voimassa, jos opiskelija on täyttänyt 18 vuotta.
Huoltajan Wilma-tunnus toimii, jos Opiskelijat-rekisterissä on opiskelijan kortilla rastittu Salli huoltajan kirjautuminen, vaikka opiskelija täyttänyt 18 vuotta -kenttä.
Rajoitettu tiedonsaantioikeus on lakitekninen asia, joka vaikuttaa siihen, onko huoltajalla oikeus asioida lapsen puolesta. Tämä voi estää huoltajan oikeuden luoda Wilma-tunnuksen Suomi.fi-valtuudet-palvelun avulla. Jos rajoitettu tiedonsaantioikeus astuu voimaan vasta sen jälkeen kun Wilma-tunnus on luotu, täytyy Opiskelijat-rekisterissä rastia huoltajan kohdalla Rajoitettu tiedonsaantioikeus -kenttä.
Suomi.fi-valtuudet-palvelun avulla huoltaja voi luoda Wilmassa ensimmäisen Wilma-tunnuksensa tai lisätä olemassa olevaan tunnukseensa uuden huoltajaroolin seuraavalle lapselleen. Huoltaja ei siis tarvitse avainkoodia eikä olemassa olevaa Wilma-tunnusta. Samalla kerralla voi kuitenkin lisätä sekä avainkoodilla että Suomi.fi-valtuudet-palvelun kautta huoltajarooleja Wilma-tunnukseen. Suomi.fi-valtuuksien käyttöönotto ei siis estä mahdollisuutta luoda Wilma-tunnuksia avainkoodeilla vaan tuo Wilmaan uuden vaihtoehdon Wilma-tunnuksen muodostamiseksi.
Suomi.fi-valtuudet-palvelun käyttö on helppoa Wilmassa. Wilma-tunnusta luodessa tai uutta roolia lisättäessä huoltaja valitsee ensin asiointikoulun eli sen koulun, jossa opiskelevaan lapseensa huoltaja on lisäämässä huoltajaroolia. Valinnan jälkeen huoltajalla on mahdollisuus ohittaa tunnistautuminen ja jatkaa suoraan roolin lisäykseen. Jos huoltaja ei ole vahvasti tunnistautunut ja hän ohittaa vahvan tunnistautumisen, hän ei voi valtuuksien kautta lisätä lapsia Wilma-tunnukseensa ennen kuin tekee vahvan tunnistautumisen. Lisäksi huoltajalla tulee olla väestötietojärjestelmässä asiointioikeudet lapseen.
Jos roolin luominen Suomi.fi-valtuudet-palvelun kautta ei onnistu, huoltajan tulee olla yhteydessä väestötietojärjestelmään asiointioikeuksiensa tarkistamiseksi. Wilma ei ilmoita huoltajalle tietoa asiointioikeuksien puuttumisesta.