HTML-, PDF ja CSV-tulostus Primuksessa
Päivitetty viimeksi: 24.3.2019
Primuksen tulosteet on mahdollista tulostaa tiedostoon myös HTML-, PDF- ja CSV-muodossa.
- Tulostuseditorin ja luettelotulostuksen html-tulosteet tehdään tulostamalla muuten tavalliseen tapaan, mutta tulostusruudussa valitaan Tiedostoon-välilehti.
- Valitse tulostusmuodoista kohta HTML. Klikkaa Esikatsele-painiketta, jolloin tuloste aukeaa selainnäkymään.
- Jos tuloste näyttää hyvältä, palaa tulostusruutuun. Valitse taas Tiedostoon-välilehti ja HTML-tulostus. Valitsemalla Muodosta tarvittaessa useampi tiedosto -vaihtoehdon voit luoda useampia tiedostoja, esim. opiskelijakohtaiset tai opettajakohtaiset.
- Html-tiedostojen nimeksi tulee antamasi tiedostonimi ja juokseva numerointi (Tuloste1.html, Tuloste2.html, jne.) Klikkaa tulostusruudun Tulosta-painiketta, jolloin pääset valitsemaan, mihin html-tulosteet tallennetaan. Valitse kansiokuvakkeita klikkailemalla haluamasi hakemisto tai kirjoita hakemistopolku Kohde-riville (huom. koko polku, ei pelkkä hakemisto).
- Valitse tulostusruudussa Tiedostoon-välilehti ja rasti kohta PDF.
- Muodosta tarvittaessa useampi tiedosto -rasti toimii kuten html-tulostuksessa.
- Jos PDF-tulosteet näyttävät hyviltä esikatselussa, klikkaa Tulosta-painiketta, jolloin pääset valitsemaan tallennuspaikan.
Primuksen tulosteet voi lähettää sähköpostin liitetiedostona. Toiminto sopii esim. jaksotodistusten, avainkoodikirjeiden, pääsykoekutsujen, laskujen ym. lähettämiseen massana opiskelijoille tai huoltajille.
Toimintoa käytetään tulostuksen kautta, ei sähköpostitoiminnon.
- Laadi tulostuseditorilla haluamasilainen tuloste ja tarkista esikatselussa muutaman opiskelijan osalta, että tuloste näyttää sille kuin on tarkoitus.
- Valitse sitten Toiminnot / Tulostus ja apuruudussa Sähköpostilla-välilehti. Välilehti näytetään vain opiskelijakohtaisilla tulosteilla, ts. kun jokaiselle valitulle opiskelijalle syntyy oma henkilökohtainen tuloste. Koko luokan tai ryhmän tietoja sisältäviä koosteita ei voi lähettää tällä sähköpostitoiminnolla. Jos haluat lähettää esim. luettelon luokan poissaoloista luokanvalvojalle, ota PDF-tuloste Tiedostoon-välilehdellä.
- Rasti ne opiskelijat, joista on kyse. Lähettäjätietona näkyy Primukseen kirjautuneen käyttäjän tunnus ja osoitteena sama sähköpostiosoite kuin Wilman lähettämissä automaattisissa ilmoituksissa, eli Koulun tiedot -rekisterin SMTP lähettäjän sähköpostiosoite.
- Vastaanottaja-kenttään valitaan se kenttä, mihin vastaanottajajoukon sähköpostiosoitteet on kirjattu. Jos haluat lähettää tulosteen opiskelijoille, valitse kenttä Sähköposti; jos huoltajille, valitse Huoltajan sähköpostiosoite.
- Jos haluamasi osoitekenttä ei ole listassa, klikkaa kenttää hiiren 2. painikkeella ja valitse Valitse listasta. Apuruudusta voi valita esim. Koulun tiedot -rekisterin sähköpostiosoitekenttiä, kuten rehtorin tai opinto-ohjaajan sähköpostiosoitteen.
- Otsikko ja Viesti ovat samat kaikille vastaanottajille, kirjoita siis näihin kenttiin vain jotain yleistä ko. tulosteeseen liittyvää asiaa. Lähetä-painike aktivoituu vasta, kun viestiksi on kirjoitettu jotain.
- Klikkaa Lähetä.
Primuksen tulosteet voi kopioida CSV-muodossa tai vakiomittaisena tekstinä leikepöydälle ja liittää sitten johonkin toiseen ohjelmaan. Toiminto on kätevä esim. erilaisten luettelomuotoisten tulosteiden siirrossa taulukkolaskentaohjelmaan, tai paljon tekstiä sisältävien tulosteiden siirrossa tekstinkäsittelyohjelmaan.
- Avaa haluamasi tuloste joko ikkunan oikean alanurkan tulostinkuvaketta klikkaamalla tai valitsemalla vasemmasta ylänurkasta Toiminnot / Tulostus / Tulosta.
- Rasti tulostusruudun vasemmasta reunasta ne opiskelijat, opettajat tms., joille tulostetaan.
- Klikkaa Esikatselu ja varmista, että tuloste on oikea ja tiedot näkyvät oikein. Sulje sitten esikatselu.
- Valitse ruudun yläreunasta Leikepöydälle-välilehti.
- Valitse kohta Erotinmerkein eroteltu tekstitiedosto. Sen alle ilmestyy lisäasetuksia.
- Valitse erotinmerkiksi tabulaattori . Lainausmerkit tietojen ympärillä rastitaan, jos vastaanottava ohjelma lainausmerkit vaatii. Taulukkolaskentaohjelmat yleensä kysyvät, onko tiedostossa käytetty lainausmerkkejä vai ei.
- Klikkaa Tallenna. Mitään ei näytä tapahtuvan, mutta tiedot kopioitiin nyt leikepöydälle.
- Avaa se ohjelma, johon tulosteen tiedot siirretään, esim. Excel.
- Klikkaa uudessa asiakirjassa esim. A1-solua ja liitä tiedot tähän. Ruudulle ilmestyy Primuksen tulosteen mukaiset tiedot, jokainen tieto omassa sarakkeessaan.
- #####-merkintä solussa tarkoittaa numerotietoa, joka ei mahdu tulostumaan. Kun venytät saraketta, tieto ilmestyy ruudulle.
- Otsikkosarakkeet eivät välttämättä osu aivan kohdakkain kyseisen tietosarakkeen kanssa. Maalaa ja kopioi tarvittaessa otsikkosolut ja liitä ne oikeaan kohtaan. Kuvassa kaikkia otsikoita tulee siirtää yhden solun verran vasempaan.
- Muotoile tiedot haluamallasi tavalla: venytä sarakkeet sellaisiksi, että tiedot mahtuvat hyvin näkyviin; pienennä tai suurenna fonttia; lihavoi otsikkorivit; lisää taustavärejä; järjestä tiedot jonkin muun kuin Nimi-sarakkeen mukaan. Taulukkolaskentaohjelman ominaisuuksien käytössä saat apua oman organisaatiosi it-tuelta.