Tulosteen muotoilu
Päivitetty viimeksi: 27.8.2024
Tulosteiden muotoilussa on käytössä samat työkalut kuin useimmissa tekstinkäsittelyohjelmissa. Voit valita tulosteen fonttityypin ja fonttikoon, käyttää lihavointia, alleviivausta ja kursiivia sekä asemoida tekstin vaaka- ja pystysuorassa haluamallasi tavalla.
Kirjoitusasu: Solun tekstin voi valita tulostumaan esim. isolla alkukirjaimella, suurakkosilla tms. Ellei tähän valitse mitään, tulostuu teksti siinä muodossa miten se on kirjoitettukin. Jos teksti valitaan tulostumaan esim. suuraakkosin, tulostuu teksti isoilla kirjaimilla. Tulostuseditorissa teksti ei vielä muutu, vasta esikatselussa.
Tekstin suunta: Solun tekstin voi valita tulostumaan joko vaakaan tai pystyyn.
Asettelu: Tekstin sijainti solussa valitaan klikkaamalla katkoviivojen sisällä olevaa Asettelu-sanaa. Klikkaamalla esim. vasempaan alanurkkaan, siirtyy "Asettelu"-sana samaan kohtaan, samoin myös solun teksti tulosteessa.
Fontit: Tekstin fonttia ja sen kokoa voi vaihtaa, ja sitä voi lihavoida, kursivoida ja alleviivata. Kun vaihdat fonttikokoa, paina lopuksi Enter-näppäintä. Huom. Fonttia valitessa kannattaa valita sellainen fontti, jota Wilma tukee. Listan näistä fonteista löydät täältä.
Jos haluat muuttaa koko tulosteen fontin, riittää että muutat sen ensin yhteen soluun. Sen jälkeen klikkaa solua hiiren 2. painikkeella ja valitse "Solun fontti koko taulukkoon".
Riviväliä kasvatetaan kasvattamalla rivin korkeutta. Tartu hiirellä solun ylä- tai alareunaan ja venytä sitä korkeammaksi.
Toinen, tarkempi tapa muuttaa riviväliä on määritellä solun koko. Klikkaamaa solua hiiren 2. painikkeella ja valitse "Solun koko". Korkeuden ja leveyden voi määritellä joko suoraan syöttämällä arvon kenttään, tai plus- ja miinus-painikkeista. Tämä tapa on kätevä silloin, kun halutaan kaikista riveistä täsmälleen samankokoisia.
Klikkaamalla hiirellä Asettelu-sanaa ympäröivän katkoviivan ulkopuolella, solun siinä reunassa, johon haluat reunaviivan. Katkoviiva muuttuu yhtenäiseksi viivaksi, joka näkyy samantien myös tulostepohjassa. Saat kopioitua viivan koko riville tai koko sarakkeeseen, kun klikkaat tulostepohjasta ko. solun aktiiviseksi, klikkaat sitä sitten uudelleen hiiren 2. painikkeella ja valitset Kopioi solun reunaviiva.
Tulostuseditorin oikeasta laidasta fonttivalikon vierestä löytyy väripaletti. Värin voi valita sekä teksti- että tietosoluihin, tai taustaväriksi. Klikkaa palettia, valitse väri, ja kuittaa ok.
Esimerkki 1: Tytöt ja pojat eri väreillä
Luettelomuotoisessa tulosteessa halutaan poikien nimet tulostumaan sinisellä, ja tyttöjen nimet punaisella. Tulosteessa täytyy tässä tapauksessa olla kaksi solun sisältöä (kuva). Toinen solu tulostaa tytöt ja toinen pojat, tulostusehdon mukaisesti. Tyttöjen nimet tulostavalle solulle valitaan väriksi punainen, poikien nimet tulostavalle solulle sininen.
Esimerkki 2: Lista poissaoloista, selvittämättömät punaisella
Jos Wilman merkinnöistä on tehty (tai halutaan tehdä) tuloste, voidaan myös siinä käyttää värejä havainnollistamaan eri luokituksia. Poissaololuokituksen tulostavalle solulle voidaan esimerkiksi asettaa ehto Luokitus->Lyhyt nimi="selvitettävä" ja valita tämä luokitus tulostumaan punaisella. Toinen solun sisältö voi sitten tulostaa kaikki muut luokitukset ehdolla Luokitus->Lyhyt nimi<>"selvitettävä" . Tällä tavalla voit halutessasi tulostaa vaikka jokaisen luokituksen eri värillä.
Esimerkki 3: Kirje Wilman avainkoodista, avainkoodi keltaisella taustavärillä
Huoltajille lähetettävään kirjeeseen halutaan avainkoodi korostettuna keltaisella taustavärillä korostettuna. Valitse haluttu solu aktiiviseksi ja sen jälkeen klikkaa Asettelu ja reunaviivat -alueen vieressä olevaa väripalettia. Valitse väri ja kuittaa ok. Tallenna.