Jaksotus
Päivitetty viimeksi: 22.2.2019
Jaksotuksen avulla Kurrelle kerrotaan, missä jaksoissa mitäkin ainetta opetetaan, ja montako oppituntia per viikko halutaan järjestää.
Lukuvuosi on tavallisesti jaettu jaksoihin ja työpäivät on puolestaan oppitunteihin. Kurressa oppitunnin kesto on oletuksena 45 minuuttia.
Tämä ohje on tehty Kurrelle, johon opetustarjonta on siirretty aineina (ei kursseina).
Jos käytössä on vain yksi jakso koko lukuvuodelle, ei oppiaineita tarvitse välttämättä jaksottaa lainkaan. Oppiaineiden eli opetusryhmien yhdistämiset ja jakamiset voi tehdä valmiiksi Jaksotus-ikkunassa ennen sijoittelua.
Ryhmiä ei siis tarvitse välttämättä määritellä tietylle jaksolle, vaan ne voi jättää Jaksottamatta-jaksolle. Sijoittelussa kunkin luokan oppiaineet löytyvät ikkunan alalaidasta, Jaksottamatta-välilehdeltä.
Jos käytössä on kaksi jaksoa (esim. Syksy ja Kevät), mutta jaksot ovat identtisiä, voi jaksotusvaiheen myös hypätä yli.
On tärkeää muistaa sijoittelun lopuksi kopioida esim. syksyn jakson tunnit ja muu opetustyö myös kevään jaksolle. Tällä tavoin arviointikirjoille siirtyy oikeat tiedot kursseista sekä ryhmien alkamis- ja päättymispäivistä.
Ryhmät jaksotetaan Kurren Ryhmittely-ikkunassa:
- Ota ryhmittelypohjaan ensin jaksosarakkeet näkyviin.
- Valitse yläpalkin Näytä-valikosta Jaksotus. Ruudukkoon ilmestyy sarakkeet "Jakso 1", "Jakso 2" jne.
- Jaksottamatta-sarakkeessa näkyy oppitunnin pituuden mukaan kestot.
- Kokoa valinnaisaineet palkeiksi ennen jaksotusta. Älä siis jaksota erikseen vaikkapa kuvataiteen ja musiikin valinnaisaineita, vaan kokoa ne ensin palkiksi ja jaksota sitten koko palkki kerralla. Myös muiden opetusryhmien yhdistämiset tai jakamiset kannattaa tehdä Jaksottamatta-jaksolla ennen jaksotusta. Näin ryhmiä ei tarvitse yhdistää palkiksi joka jakson kohdalla uudelleen.
- Hae yläpalkin luokkahaussa esiin tietyt luokat tai vaihtoehtoisesti kaikki luokat. Jos haet kaikki luokat, niin näet myös kaikki ryhmät kerralla ryhmittelypohjassa.
- Hae kaikki luokat: Tyhjää luokkavalikosta siinä näkyvä luokan nimi ja paina näppäimistöltä Enteriä. Luokkavalikkoon tulee jokerimerkkinä toimiva tähti (*).
- Seuraavaksi merkitään, missä jaksossa ryhmää opetetaan. Viikottaisten opetuskertojen määrä merkitään aina kyseisen jakson sarakkeeseen.
- Jos äidinkieltä opetetaan sekä syksyllä että keväällä 3 tuntia viikossa, merkitään sekä syksyn että kevään sarakkeeseen "3" äidinkielen riville. Jos biologiaa opetetaan vain keväällä, jätetään syksyn sarake tyhjäksi ja keväälle merkitään viikkotuntimääräksi esim. "2".
Voit nopeuttaa työtä erilaisten hakujen avulla. Ikkunan ylälaidan oikeanpuoleisen Näytä-hakukentän avulla voit hakea ruudulle esim. pelkät pelkät äidinkielen tai liikunnan ryhmät.
Järjestä tiedot oppiaineittain: Klikkaa ikkunan oikeasta reunasta Ryhmät/Palkit-sarakketta. Tiedot järjestyvät aineittain. Voit valita ryhmälistasta useampia ryhmiä kerralla Shift- tai Ctrl-näppäinten avulla. Tällöin jaksotus koskee kaikkia valittuja ryhmiä.
Maalaa yhden tai useamman aineen kaikki rivit, esim. kaikkien luokka-asteiden äidinkieli: Klikkaa hiirellä listassa ylimpänä näkyvää äidinkielen riviä, paina sitten näppäimistöltä Shift-näppäin pohjaan, ja klikkaa hiirellä äidinkielen riveistä alinta. Nämä ja kaikki väliin jäävät äidinkielet tulivat valituiksi.
Maalaaminen pelkän hiiren painikkeen avulla on varattu ryhmien yhdistämiseen.
Siirrä hiiri jaksosarakkeen päälle ja klikkaa jaksoa hiiren 2. painikkeella. Valitse ponnahdusvalikosta Jaksota jaksottamattomat tasaisesti. Tällöin Kurre laskeee automaattisesti tasamäärän opetuskertoja jokaiselle jaksolle.
Aineet, joita opetetaan vain syksyllä tai vain keväällä (esim BI/GE), tai eri tuntimääriä syksyllä ja keväällä, jaksotetaan näin:
- Järjestä tiedot oppiaineittain: Klikkaa ikkunan oikeasta reunasta Palkit-sarakketta.
- Maalaa sitten listasta kaikkien luokka-asteiden biologian ryhmät.
- Jos biologiaa opetetaan vain syksyllä, syötä syysjakson sarakkeeseen "2". Kevään sarake jätetään tyhjäksi.
- Etsi listasta seuraavaksi maantieto, maalaa kaikki sen ryhmät, ja syötä kevätjakson sarakkeeseen "2".
Punainen teksti tarkoittaa, että oppiainetta ei opeteta tällä jaksolla lainkaan. Jos haluat muokata aineen tietoja, valitse aktiiviseksi sellainen jakso, jolla ainetta opetaan.
Vihreä teksti tarkoittaa, että juuri tällä luokalla kukaan ei opiskele kyseistä ainetta.