Viikkojärjestelmä
Päivitetty viimeksi: 26.6.2019
Viikkojärjestelmä tarkoittaa viikottain vaihtuvaa työjärjestystä. Toisinaan viikkojärjestelmää käytetään yksinään, mutta yleensä sitä käytetään normaalin jakso/lukukausijärjestelmän rinnalla. Koko jakson ajan samalla tavalla tapahtuva opetus merkitään silloin jaksojärjestelmään, ja poikkeukset viikkojärjestelmään.
- Avaa perustietoikkunasta Jaksojärjestelmät-välilehti jaklikkaa oikean alanurkan Uusi jaksojärjestelmä -painiketta.
- Anna nimeksi esim.Viikkojärjestelmä 20xx-20xx.
- Rasti kohta Luo viikkojärjestelmä.
- Syötä lukuvuoden ensimmäisen ja viimeisen työpäivän päivämäärät. Kurre muodostaa automaattisesti jaksot tälle aikavälille
- Jos opetusta on pääsääntöisesti vain arkipäivisin, rastitaan kentät Poista jaksolta viikonlopun päivät ja Poista jaksolta arkipyhät. Satunnaiset lauantait/sunnuntait voidaan myöhemmin helposti lisätä työpäiviin. Tallenna.
Jos haluat myöhemmin lisätä järjestelmään enemmän viikkoja, klikkaa Uusi jakso -painiketta ja syötä lisättävien jaksojen alkamis- ja päättymispäivä Viikottaiset jaksot -välilehdelle. Näin uusia jaksoja ei tarvitse tehdä viikko kerrallaan.
Sijoittelunäkymässä jakson normaalien työpäivien kohdalla näkyy viikonpäivän nimi ja päiväys. Työpäiviksi merkittyjen arkipyhien ja viikonlopunpäivien nimet ja päiväykset ovat punaisella. Harmaana esitetään ne viikonpäivät, jotka eivät ole työpäiviä.
Jos Kurreen on tehty jo aiemmin jaksojärjestelmä, voi viikkojärjestelmän luoda tämän pohjalta. Tällöin ei tarvitse määritellä alkamis- ja päättymispäiviä, vaan jaksot syntyvät ensimmäisen ja viimeisen jakson väliselle ajalle. Jos jakso vaihtuu kesken viikkoa, syntyy viikkojärjestelmään samasta kalenteriviikosta kaksi jaksoa; alkuviikko toista jaksoa, loppuviikko toista.
- Klikkaa Jaksojärjestelmät-välilehden alareunasta Uusi jaksojärjestelmä -painiketta.
- Anna järjestelmälle nimi.
- Valitse Kopioi jaksojärjestelmä -välilehti, ja valikosta se järjestelmä, jonka mukaiset viikottaiset jaksot tehdään. Tallenna.
Jaksojärjestelmään merkitään kaikki sellainen opetus ja muu työ, joka toistuu samanlaisena, samaan aikaan koko jakson. Viikkojärjestelmään merkitään sellainen ohjelma, jossa jokin asia vaihtelee viikoittain.
Rinnakkaiskäytössä viikottain vaihtuvat oppituntien ohjelmatkin kannattaa merkitä ensin jaksojärjestelmään, ja siirtää ne sitten sieltä viikkojärjestelmään. Näin samaa sijoitusta ei tarvitse tehdä jakson joka viikolle, vaan kertasijoitus riittää.
Sijoitusten siirto viikkojärjestelmään tehdään Kurren Sijoittelu-ikkunassa.
- Valitse työjärjestyksestä ne oppitunnit, jotka haluat siirtää viikkojärjestelmään. Voit valita useita tunteja kerralla Ctrl-näppäin pohjassa.
- Klikkaa sitten jotain valittua tuntia hiiren 2. painikkeella, ja valitse ponnahdusvalikosta Siirrä toiseen jaksojärjestelmään ja valitse viikkojärjestelmä pudotusvalikosta. Jotta siirron voi tehdä, tulee vastaanottavasta jaksojärjestelmästä löytyä kaikki ne päivämäärät, joita sijoitus koskee. Näytä virheet-painike avaa virhelistan, joihin sijoitus ei onnistu.
Jos työjärjestys on erilainen parillisilla ja parittomilla viikoilla, tehdään kaksi jaksoa ja kaksi työjärjestystä. Jaksojen alkamis- ja päättymispäivät voivat olla samat, kunhan yksikään työpäivä jaksojen sisällä ei mene päällekkäin.
Jaksojen tekeminen kannattaa aloittaa tekemällä ensin yksi jakso, jolle syötetään vain nimi ja alkamis- ja päättymispäivä. Kun nämä on syötetty, poistetaan Jaksojärjestelmät-välilehden kalenterinäkymässä joka toisen viikon työpäivät. Kokonaisen viikon poistat helpoiten klikkaamalla viikon numeroa.
Kun yksi jakso on valmis, tee toinen jakso samoille alkamis- ja päättymispäiville. Kurre poimii tähän jaksoon automaattisesti ne päivät, joita ei merkitty työpäiväksi edellisellä jaksolla.