Vinkkejä valintojen merkitsemiseen massatoiminnolla
Päivitetty viimeksi: 9.12.2019
Kurren valintaikkunassa voidaan korjata yksittäisten opiskelijoiden valintoja tai merkitä valinnat kerralla kaikille opiskelijoille tai kaikkiin kursseihin. Myös valintojen kopiointi kurssista toiseen onnistuu näppärästi tässä ikkunassa. Käänteisen valinnan avulla taas on helppo merkitä mm. jakoryhmien valinnat tai tehdä TS/TN, LT/LP -tyyppiset jaot.
Niin kauan kuin yksikään opiskelija tai ryhmä/kurssi ei ole aktiivisena, voi taulukosta klikata mitä solua tahansa ja muutos kohdistuu juuri tähän soluun. Jos taas opiskelijalistasta klikataan aktiiviseksi joku opiskelija tai taulukosta jokin sarake, kohdistuvat kaikki muutokset vain tähän riviin/sarakkeeseen. Kun valittuna on monta opiskelijaa tai monta kurssia, tulevat valinnatkin kerralla kaikille.
Aktiiviseksi valitusta rivistä tai sarakkeesta pääsee eroon klikkaamalla sitä uudelleen, riviä opiskelijan nimen kohdalta ja saraketta sarakeotsikon kohdalta. Useita sarakkeita tai rivejä valitaan maalaamalla tai Ctrl-näppäin pohjassa.
Tietty ryhmä voidaan valita kerralla kaikille ruudulle haetuille opiskelijoille: Klikkaa kerran ryhmän sarakeotsikkoa, jolloin sarake saa harmaan taustavärin. Klikkaa sitten hiiren kakkospainikkeella jotain sarakkeen riviä ja valitse ponnahdusvalikosta Muuta kaikille opiskelijoille.
Toimintoa käytetään esim. silloin, kun luokalle tulee uusi oppiaine, johon ei ole vielä merkitty yhtään valintoja Primuksen puolella. Kurressa aine voidaan lisätä kerralla kaikille saman luokka-asteen opiskelijoille hakemalla ensin ruudulle kaikki halutut luokat (esim. 4* hakee 4A, 4B, 4C...) ja lisäämällä valinnat Muuta kaikille opiskelijoille -toiminnolla.
Tietylle opiskelijalle voidaan tehdä kerralla valinnat kaikkiin ikkunassa näkyviin ryhmiin klikkaamalla opiskelijan nimeä hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla ponnahdusvalikosta Muuta kaikille kursseille. Voit valita kaikille opiskelijoille kaikki ryhmät kerralla maalaamalla opiskelijalistasta kaikki nimet ja klikkaamalla mitä tahansa saraketta hiiren kakkospainikkeella. Valitse Muuta kaikille kursseille.
Monivalintatoiminnoilla tehdyt ryhmävalinnat saa takaisin kurssivalinnoiksi klikkaamalla samaa ryhmäsaraketta/opiskelijariviä uudelleen ja valitsemalla Muuta kaikille kursseille toisen kerran. Valinnat poistuvat kokonaan kolmannella klikkauksella. Jotta monivalintatoimintojen käyttämisestä olisi apua, kannattaa ruudulle hakea sellaiset opiskelijat ja kurssit/ryhmät, joissa valinnat ovat pitkälle samat. Käytännössä esiin haetaan tietty luokka-aste tai luokka ja sille kuuluvat kurssit.
Valintojen kopiointi
Valinnat voi kopioida yhdestä kurssista/ryhmästä toiseen, jolloin esim. tekniseen työhön saadaan yhdellä klikkauksella samat valinnat kuin poikien liikuntaan, tai äidinkielen jakotunneille samat ryhmät kuin matematiikan jakotunneille.
Klikkaa aktiiviseksi se sarake, johon valinnat on merkitty valmiiksi. Klikkaa saraketta uudelleen hiiren 2. painikkeella ja valitse ponnahdusvalikosta Valitse TN.1 valinneet opiskelijat. Opiskelijoiden rivit saavat vaaleansinisen taustavärin. Merkkaa sitten jollekin näistä opiskelijoista valinta siihen kurssiin/ryhmään, johon halutaan samat valinnat (esim. LP.1). Kaikille valituille kopioituu samat valinnat. Käänteinen valinta löytyy klikkaamalla jonkin edelleen valittuna olevan opiskelijan nimeä hiiren 2. painikkeella.
Käänteinen valinta
Käänteistä valintaa käytetään, kun tehdään esim. tyttöjen ja poikien ryhmiä tai alakoulun jakoryhmiä. Jos ensin merkattiin pojille valinnat poikien liikuntaan, saadaan käänteisen valinnan avulla aktiiviseksi kaikki tytöt. Kun tytöt ovat aktiivisena, merkataan jollekin heistä valinta tyttöjen liikuntaan, jolloin sama valinta tulee kaikille tytöille.
Kun luokalle lisätään uusi opiskelija, sijoittaa Kurre opiskelijan automaattisesti kaikkiin tämän luokittaisiin ryhmiin (Opeta luokittain -toiminnolla tehtyihin ryhmiin). Valinnat tarvitsee merkitä käsin vain niihin aineisiin, joita ei opeteta luokittain, esim. valinnaisaineet ja harvinaisemmat katsomusaineet. Kurre kysyy varmistuksen, jos luokittaisesta ryhmästä poistetaan opiskelija tai lisätään muun luokan opiskelija.
Uudet opiskelijat voi siirtää ryhmiin kurssivalintojen perusteella myös suoraan Perustiedot-ikkunan Opiskelijat-välilehdellä, kun maalaa opiskelijat, klikkaa hiiren 2. painikkeella ja valitsee "Siirrä kurssivalinnat ryhmiin". Uudessa ikkunassa valitaan valintojen tallennuksen ehdot seuraavilla rastikentillä:
- Kurssista on tehty vain yksi ryhmä: Valinta tallennetaan, mikäli kurssista on vain yksi ryhmä
- Kurssin ryhmässä on vain saman luokan opiskelijoita (luokittain): Valinta tallennetaan, mikäli kurssista on ryhmä, jossa on vain opiskelijan luokan opiskelijoita.
- Saman luokan opiskelijoita on vain yhdessä kurssin ryhmässä: Valinta tallennetaan, mikäli kurssista on vain yksi ryhmä, jossa on opiskelijan luokan opiskelijoita. Ryhmässä voi olla kuitenkin myös muiden luokkien opiskelijoita.
Valinta aineeseen, jota kukaan muu ei vielä lue
Toisinaan jollekin opiskelijalle pitää valita aine, jota kukaan muu opiskelija tällä luokalla ei opiskele, esim. elämänkatsomustieto. Valintaikkunassa näytetään oletuksena vain ne aineet, joita luokan opiskelijat opiskelevat tällä hetkellä. Saat kaikki ko. luokka-asteen aineet esiin valitsemalla Näytä-valikosta Kaikki luokka-asteen ryhmät.
Tietyn kurssin tai aineen opiskelijoiden haku
Hae ensin oppilaitoksen kaikki opiskelijat ruudulle. Kirjoita Näytä ryhmät -kenttään sen kurssin tai aineen lyhenne, jonka opiskelijat haluat ruudulle, ja klikkaa Ok-painiketta. Valitse Näytä-valikosta Vain opiskelijat, joilla valintoja. Ruudulle jäävät nyt vain ne opiskelijat, jotka ovat valinneet kyseisen kurssin/aineen.
Jaksokohtaiset valinnat
Ikkunan oikeasta yläkulmasta voit valita tarkasteltavaksi jonkin tietyn jakson ryhmät. Oletuksena näytetään kaikkien jaksojen ryhmät.
Päällekkäisistä valinnoista huomauttaminen
Valinnat-ikkunan Ryhmävalinnat- ja Opiskelijakohtaiset valinnat -välilehdellä on Asetukset-valikossa käytettävissä asetuksia, jotka auttavat välttämään päällekkäisiä valintoja:
- Huomauta kurssin tuplavalinnasta: Kurre huomauttaa, jos opiskelijalle valitaan ryhmä sellaisesta kurssista, jonka jossain toisessa ryhmässä hänellä on jo valinta.
- Huomauta ryhmän palkin tuplavalinnasta: Kurre huomauttaa, jos opiskelijalle valitaan ryhmä palkista, jonka jossain toisessa ryhmässä hänellä on jo valinta.