Hur läraren ser studerandeuppgifter
Uppdaterad: 16.12.2020
Det går att begränsa lärarnas rätt att se studerandenas uppgifter i Wilma (t.ex. prestationer, läroplan och val). Begränsningen görs med hjälp av användargrupper. Då man tar Wilma i bruk får lärarna automatiskt vissa standardrättigheter i enlighet med om de är klassföreståndare eller inte. Vissa lärare, t.ex. rektorn eller studiehandledaren kan ha fler rättigheter.
Ämneslärare
Med ämneslärare avser vi här en lärare som inte är elevens egen klassföreståndare - läraren kan dock vara klassföreståndare i en annan klass. Rättigheterna ställs alltså alltid in i förhållande till studerandena, vilket betyder att en lärare ser mer uppgifter om eleverna i sin egen klass än om andra klasser.
Om läraren inte har några skilda rättigheter till Wilma och läraren inte är klassföreståndare ser hen
- de personuppgifter som visas på studerandens profilsida,
- studerandens prov samt
- studerandens schema.
Under studerandens profilsida visas de grupper där någon av klassens studerande finns med samt de vitsord som läraren har gett åt studeranden.
Klassföreståndare
Med klassföreståndare avser vi här en lärare som är elevens klassföreståndare (gruppledare, egen lärare). Vem som är klassföreståndare för en grupp ställs in i Primus Klasser-register i fältet Gruppledare/klassföreståndare, Handledare 1, Handledare 2 och Övriga grupphandledare eller i Studeranderegistrets fält Gruppledare/klassföreståndare eller Övriga grupphandledare.
Klassföreståndaren ser:
- samma uppgifter som ämnesläraren och därtill
- klassens sammanfattning av lektionsanteckningar
- klassens utskrifter (de som finns i fältet Lärarens utskrifter i registret Information om skolan.
När de gäller de övriga eleverna ser klassföreståndaren samma uppgifter som ämneslärarna.
Tilläggsrättigheter som berör egen övervakningsklass
Det är ofta meningen att klassföreståndare också ska kunna se andra uppgifter i Wilma. I registret Information om skolan kan du kryssa i fältet Grupphandledaren ser alla uppgifter för sin egen grupps studerande. Det gör att klassföreståndaren också ser klassens:
- kursbricka
- prestationer
- val
- läroplan
Om läraren är klassföreståndare i två olika skolor fungerar rättigheterna skolvis. Det betyder att en lärare kan se t.ex. alla uppgifter för sin klass i högstadiet, men endast vissa tillåtna uppgifter för sin klass i gymnasiet.
Tilläggsrättigheter som berör alla studerande
Följande rättigheter berör alla elever i skolan. Det betyder att om en lärare har dessa rättigheter ser han/hon uppgifterna för alla elever i skolan.
- Sammanfattning av lektionsanteckningar: Fältet Tillåtet att mata in lektionsanteckningar per klass som finns i registret Information om skolan.
- Kursbricka: Fältet Rätt att bearbeta kursbrickans val i Wilma som finns i Lärarregistret.
- Val: Fältet Rätt att bearbeta val i Wilma som finns i Lärarregistret.
I Primusregistret Användargrupper finns en flik vid namn Wilmas rättigheter. På fliken finns de register som kan visas och bearbetas även via Wilma och alla rättigheter som hör till respektive register finns som ett skilt kryssfält på fliken. Samma rättighet berör alltså både Primus och Wilma, vilket betyder att om du kryssar i en rättighet på Primus- eller Wilma-fliken kommer krysset också fram på det andra programmets flik.
Med hjälp av användargruppen går det att noggrannare begränsa vad läraren ser om de olika studerandena i Wilma. Du behöver t.ex. inte ge klassföreståndaren rätt att se studerandens alla uppgifter om han/hon endast behöver se val och utskrifter. För att en person ska tillhöra en användargrupp ska användargruppen vara vald i fältet Användargrupp i Wilma på personens eget registerkort.
Med hjälp av användargrupperna går det att ge lärare rätt att andra studerandes uppgifter (inte bara sin egen klass). Speciallärare kan t.ex. ha rätt att se sin egen klass, men också uppgifter om elever på andra klasser. Lärare och studerande förenas då med hjälp av användargrupp. I Studeranderegistrets fält Kortets äganderätt innehas av lägger du till den grupp som får se elevens uppgifter, t.ex. speciallärarens användargrupp. Försäkra dig om att samma grupp finns på speciallärarens registerkort i Lärarregistret.
Blanketter och utskrifter
Med hjälp av användargruppen kan du också begränsa vilka utskrifter olika lärare ser i Wilma, och för vilka studerandes del. Se skild instruktion om hur du kan ställa in rättigheterna för utskrifter.
Exempel 1: Klassföreståndaren får se läroplanerna (HOPS) för den egna klassens studerande
- Inget kryss i Lärarregistrets fält Rätt att se alla studerandes uppgifter i Wilma.
- Inget kryss i Information om skolan-registrets fält Grupphandledaren ser alla uppgifter för sin egen grupps studerande
- Gör en ny användargrupp i Användargrupper-registret, t.ex. "klassföreståndare, wilma".
- I Användargrupper-registret på fliken Wilmas rättigheter kryssar du i Rätt att se läroplanen (visar läroplanens uppbyggnad och studerandespecifika ändringar)
- Välj gruppen "klassföreståndare, wilma" för alla klassföreståndare i Lärarregistrets fält Användargrupp i Wilma.
Exempel 2: Specialläraren får se uppgifterna om två elever som inte hör till lärarens egen klass
- Inget kryss i Lärarregistrets fält Rätt att se alla studerandes uppgifter i Wilma.
- Gör en ny användargrupp i Användargruppsregistret, t.ex. "speciallärare, wilma".
- I Användargruppsregistret på fliken Wilmas rättigheter kryssar du i alla rättigheter för Studeranderegistret.
- Välj gruppen "speciallärare, wilma" för specialläraren i Lärarregistrets fält Användargrupp i Wilma
- Lägg till gruppen "speciallärare, wilma" på elevernas egna kort i Studeranderegistrets fält Kortets äganderätt innehas av
Exempel 3: Koppling mellan läraren och alla elever
- Öppna Användargrupper-registret, gå till fliken Wilmas rättigheter, klicka på Studerande i listan till vänster och kryssa i Läraren får se alla studerandekort i listan till höger.
Denna rättighet ger i sig inte användaren rätt att se uppgifterna, utan skapar en undervisningskoppling mellan läraren och studerandena, dvs. även studerande som läraren inte undervisar eller är grupphandledare/klassföreståndare för. Denna rättighet används t.ex. när man vill ge läraren rätt att lägga till studerandespecifika memon för alla studerande. Gällande memon måste läraren dessutom tillhöra samma användargrupp som angetts för blanketten och denna användargrupp ska ha rätt att skapa studerandespecifika memon. Rättigheten ska utnyttjas i dylika situationer, då läraren behöver kunna se olika elevdokument i Wilma, men man ändå noggrant vill begränsa dokumentens synlighet.
Kort sagt gör denna rättighet det möjligt för läraren att se olika slags uppgifter om alla elever, förutsatt att man dessutom ger de rättigheter som ifrågavarande funktion kräver. Rättigheten är alltså märkbart mindre omfattande än Rätt att se alla studerandes uppgifter i Wilma som finns i Lärare-registret. Även denna rättighet skapar en koppling mellan läraren och alla studerande, men den ger också direkt läraren rätt att se alla uppgifter (se noggrannare information nedan).
Exempel 4: Rektor och studiehandledare får se alla uppgifter om alla studerande
- Kryssa i Lärare-registrets fält Rätt att se alla studerandes uppgifter i Wilma.
Denna rättighet går förbi andra rättigheter. Även om t.ex. rektorn eller studiehandledaren hör till en Användargrupp i Wilma med färre rättigheter kommer de att se alla uppgifter om alla studerande eftersom det här kryssfältet är starkare.
Namnet till trots ger inte heller den här rättigheten direkt tillgång till följande uppgifter om studerandena:
- Ansökningar och beslut
- Stödåtgärder
- Disciplinära åtgärder
- Pedagogiska dokument
- Studerandespecifika memon
De här uppgifterna om alla studerande syns förstås om personen har rättigheter till dem. När det gäller studerandespecifika memon bör man komma ihåg att synligheten även förutsätter att personen står som deltagare för memot eller har fått läsrätt till det.