Exempel på användargrupper och rättigheter i Wilma
AnvändarrättigheterAnvändargrupper
Uppdaterats: 10.10.2024
Bland Wilma-användarna finns lärare, vikarier, hälsovårdare, vårdnadshavare, studerande, arbetsplatshandledare m.fl. och det behövs därför olika användargrupper för Wilma.
Beakta särskilt två aspekter när du skapar användargrupperna för Wilma. Det lönar sig att skapa grupper å ena sidan med tanke på personerna och å andra sidan med tanke på funktionshelheterna.
- Wilma: klasslärare
- Wilma: ämneslärare
- Wilma: speciallärare
- Wilma: studerande
- Wilma: vårdnadshavare
Alla som hör under respektive roll får samma rättigheter.
Endast en användargrupp kan tilldelas de elektroniska blanketterna i Wilma och utskrifterna i Primus. Användargruppen ska därför vara en sådan som passar olika persongrupper, t.ex. både lärare/personal och skolbibliotekarie. T.ex. när det gäller skolans bibliotek kan både lärare och personal vara inblandade. När de biblioteksrelaterade uppgifterna sköts med hjälp av elektroniska blanketter och utskrifter lönar det sig att tilldela rättigheterna utifrån funktionen - man gör t.ex. en grupp som har rätt att bearbeta uppgifterna i Bibliotek-registret.
Grupper enligt funktion kan vara t.ex.
- Wilma: stöd (pedagogiska dokument och stödåtgärder)
- Wilma: kvarsittning
- Wilma: olycksfall
- Wilma: bibliotek
- Wilma: yrkesprov och inlärning i arbete (yrkesutbildning)
- Wilma: företag och arbetsplatser (yrkesutbildning)
I registret Användargrupper på fliken Wilmas rättigheter ger du grupperna tillträde till registren, rätt att skapa nya registerkort och rätt att skriva ut.
Användargrupperna ska du ge åt de personer som ska ha rätt att göra eller se något i de specifika registren.
Wilma-användarnamn görs också för olika grupper vid skolorna, t.ex.:
- Wilma: hälsovårdare
- Wilma: tandvård
- Wilma: skolgångsbiträden
- Wilma: gruppledare
- Wilma: kuratorer
De fyra första ges i allmänhet endast rätt att anteckna frånvaro: I Personal-registret kryssar du då i Endast lektionsanteckningar i användning och Rätt att bearbeta alla lektionsanteckningar. För personer inom elevvården ska man inte ge rätt att göra lektionsanteckningar, eftersom antecknarens namn framkommer då t.ex. en lärare granskar elevens frånvaro.
OBS! Anställda inom social- och hälsovårdsbranschen (t.ex. hälsovårdare) får bara se namnet och grupptillhörigheten för en person. Det är kommunernas eller läroanstalternas ansvar att ta hand om studerandes och vårdnadshavares samtycke om utlämning av uppgifter, om utlämningen är nödvändig med tanke på uppfyllandet av den individuella studerandevården.
Kuratorn ser profilsidan, schemat och kommande prov för en elev. Övriga uppgifter (t.ex. frånvaro och andra lektionsanteckningar) visas om kuratorn har tilldelats rättigheter att se dem. Dessutom ser kuratorn mer info om sina "egna" elever, d.v.s. klienter. Du kan ställa in t.ex. följande rättigheter:
- I registret Användargrupper: ge Studerande-registrets rättighet Rätt att se prestationerna.
- I Studerande-registret: fyll i kuratorernas grupp i fältet Kortets äganderätt innehas av på de elevers kort som är kuratorns klienter och för vilka hen ska kunna se mer information (bl.a. prestationer och kvarsittningar).
- I Personal-registret: kryssa i Rätt att granska lektionsanteckningar, som ger rätt att se lektionsanteckningarna för såväl "egna" som andra elever. Personer inom elevvården ska inte ges rätt att anteckna lektionsanteckningar, eftersom antecknarens namn framkommer då t.ex. en lärare tittar på elevens frånvaro.
- Med hjälp av elektroniska blanketter kan du ge kuratorerna rätt att se eller bearbeta övriga elevuppgifter. I Primus blanketteditor ska du då göra en blankett där du inkluderar de uppgifter som kuratorn får se. Lägg till kuratorernas grupp som blankettens användargrupp.