Multifaktorautentisering (MFA) i Wilma

Multifaktorautentisering (MFA)

Uppdaterad: 19.12.2021

Denna anvisning gäller för Wilma. Användningen av MFA i Primus har sin egen anvisning.

Wilma erbjuder multifaktorautentisering, även kallat tvåstegsverifiering, som är en funktion som förbättrar Wilma-användarens säkerhet. Funktionen kan inte användas automatiskt av alla Wilma-användare utan kräver att kommunen/läroanstalten har tagit funktionen i bruk.

Om funktionen tas i bruk kräver inloggning till Wilma att du anger ditt användarnamn, lösenord och en kod som du får från en mobilapp (Google Authenticator eller motsvarande tjänst). Koden krävs även när man använder Wilmas mobilapplikation. MFA finns således alltid i bruk i både webbläsaren och mobilapplikationen, man inte använda den bara i den ena av dem.

Wilma-användare kan inte tvingas att använda MFA utan varje användare kan själv ta den i bruk när hon/han vill.