Ändra informationen på inloggningssidan
Uppdaterad: 14.12.2020
Läroanstalterna kan ändra texterna på Wilmas inloggningssida enligt eget önskemål. Som standard har alla skolor i samma multiPrimus samma text på inloggningssidan, men det går att ändra den så att att varje skola har en egen text.
Du kan ändra inloggningssidans innehåll i Information om skolan-registret i Primus. På standardskolans registerkort (oftast kortnummer 1) skriver du in de uppgifter som är gemensamma för alla skolor och de skolspecifika uppgifterna skriver du in på skolornas egna registerkort.
För att ändra inloggningssidans rubrik och text ska du fylla i fältet Inloggningssidans URL-id på svenska som finns i Information om skolan-registret. Fältet ska fyllas i för de skolor som vill ha en annan text än Wilmas standardtext. Inloggningssidans URL-identifierare är skolspecifik och t.ex. skolans namn kan fungera som identifierare.
De skolor som har en egen URL-identifierare för inloggningssidan ifylld använder en annan adress än andra skolor då de loggar in i Wilma. Inloggningssidans URL-identifierare ska läggas till efter Wilmas adress, t.ex. https://wilma.kommun.fi/egen identifiering. Det är viktigt att skolan delar ut adressen åt de lärare, vårdnadshavare och studerande som ska använda den skolspecifika inloggningssidan. Andra i kommunen använder https://wilma.kommun.fi.
Vilka teckenkombinationer som helst kan användas som identifierare, förutsatt att de tillåts i webbadresser (inga skandinaviska bokstäver eller specialtecken). Det är skillnad mellan stora och små bokstäver och båda kan användas. I identifieringsfältet ska endast det ord som används som identifierare skrivas in, inte hela adressen.
Skriv in inloggningssidans rubrik i fältet Inloggningssidans rubrik på svenska som finns i Information om skolan-registret.
Den text som du vill ha på Wilmas inloggningssida skriver du in i fältet Inloggningssidans innehåll på svenska i Information om skolan-registret. I fältet går det att använda länkar och annat (förutom manuell radbrytning) på samma sätt som i Wilmas interna post och årsplanering.
När kommunen/läroanstalten lägger in egen text på inloggningssidan, försvinner länken till vår hemsida samt avsnittet "Har du glömt ditt lösenord?". Även om du skrivit in något i fältet Lösenordets instruktion på svenska, syns instruktionen inte på en ändrad inloggningssida. Det lönar sig att lägga till lösenordsinstruktioner på inloggningssidan, gärna under en egen rubrik, så att användarna lätt kan hitta dem.
Tips! Lägg till en länk till connect-sidan eller till vuxenutbildningens browsecourses-sida på Wilmas inloggningssida. Länkarna ska vara i formatet:
[[Gör ett eget Wilma-användarnamn | https://wilma.kommun.fi/connect]]
[[Utbildningsansökan | https://wilma.kommun.fi/browsecourses]]
[[Utbildningsansökan | /browsecourses]] (fungerar även då Wilmas port är annan än standard 80)
! Rubrik = stor rubrik (observera mellanslaget efter utropstecknet)
[b]text[/b] = fet stil
* lista = skapar en punktlista
# lista = skapar en numrerad lista
> text = gör ett indrag i texten
Du gör en tabell enligt följande:
| Innehåll 1 | Innehåll 2 |
| Innehåll 3 | Innehåll 4 |
Den skolspecifika inloggningssidans offentliga notiser syns inte direkt på inloggningssidan, utan på sidan finns en länk till dem.
- Skolor som har offentliga notiser fyller i fältet URL-identifierare i Information om skolan-registret.
- Skolor som vill ha egen inloggningssida fyller i Inloggningssidans URL-identifierare på svenska.
- Båda URL-identifierarna ska vara unika. Kontrollera att den valda Inloggningssidans URL-identifierare på svenska inte används av skolan i fältet URL-identifierare.
Om du vill att finskspråkiga användare ska hänvisas direkt till den finskspråkiga inloggningssidan, ska du fylla i fältet Inloggningssidans URL-id på finska. Ge den adressen åt de finskspråkiga användarna. Om du anger t.ex. koden fin i fältet, kommer adressen till kommunens finskspråkiga Wilma att ha formatet wilmaadress/fin, till exempel http://wilma.exempelby.fi/fin. Samma princip gäller för engelskan, använd då fältet Inloggningssidans URL-id på engelska.
Den finska inloggningssidans rubrik skrivs in i fältet Inloggningssidans rubrik på finska och texten i fältet Inloggningssidans innehåll på finska. De motsvarande fälten för engelska, som slutar med ...på engelska, fungerar enligt samma princip. Om den finska eller engelska versionen inte är ifylld, våra standardtexter att visas på den finska respektive engelska inloggningssidan.