Att skapa en läroplan till verksamhetsområden
VerksamhetsområdesundervisningLäroplan
Uppdaterad: 12.9.2019
En läroplan till verksamhetsområden skapas till studerande, till vilka man inte kan ordna undervisning ämnesvis enligt lärokursen på grund av en svår sjukdom eller ett svårt hadikapp. Enligt grunder för läroplan finns det fem verksamhetsområden: motoriska färdigheter, språk och kommunikation, sociala färdigheter, färdigheter för dagliga rutiner och kognitiva färdigheter.
För verksamhetsområden och deras kurser måste man skapa i Kurstyper-register egna kurstyper. Kurstyper kan heta t.ex. ls verksamhetsområdesämne och ls verksamhetsområdeskurs.
I Kurser-registret skapar man registerkort för verksamhetsområdesämnen och -kurser.
Ämnen
Skapa fem registerkort för verksamhetsområden och välj "ls verksamhetsområdesämne" som kurstyp. Ämnenas namn ska vara motoriska färdigheter, språk och kommunikation, sociala färdigheter, färdigheter för dagliga rutiner och kognitiva färdigheter. Fyll i fältet Verksamhetsområde på ämnenas kort.
Kurser
I nästa skede ska du skapa tillräckligt antal bedömningstillfällen, d.v.s. kurser, för varje ämne. Välj "ls verksamhetsområdeskurs" som kurstyp. Om man har två bedömningstillfällen per läsår, ska det skapas två kurser per årskurs vilket gör 12 kurser per sex år.
Om bedömningen är kontinuerligt, kan man mata in flera veckors/månaders bedömningar i samma kurs. Läraren kompletterar bedömningen alltid när han/hon önskar så och skriver in ett datum för anteckningen.
I Läroplaner-register skapas ett nytt registerkort och den namnges. Till läroplanen överförs verksamhetsområdesämnen och verksamhetsområdeskurser under ämnen. Efter att läroplanen har sparats kan den väljas till studerande till fältet Läroplan i Studeranderegister.
Bedömningstillfällen kan också ges ett mera beskrivande namn, t.ex. om man vid en viss ålder fokuserar i en viss verksamhet. Namnet ändras i Studeranderegistrets läroplansvy, antingen i fältet Kursens namn på Kursprestationsfönstret eller med funktionen Ändra kursen uppgifter. Dessa studerandespecifika ändringar har instruerats närmare i anvisningen om Individuell läroplan - HOPS, HOPPI.