Bearbeta ämnes- och kursuppgifter
Uppdaterad: 30.8.2024
Alla beteckningar som syns i läroplaner och på betyg skapas i Kurser-registret och är alla tekniskt sett kurser. För att särskilja mellan beteckningarna antecknar man olika saker på registerkorten beroende på om beteckningen är ett ämne, en kurs, en mellanrubrik eller en läroplan. Kurser som ges enligt läroplansgrunderna kan även importeras med en överföringsfil (se de läroplansspecifika anvisningarna under Läroplaner).
För ämnen fyller man vanligtvis i åtminstone
- Namn (officiellt, syns på betyget)
- Förkortning Använd inte specialtecken, mellanslag eller punkter
- Typ (gemensam, valbar, fördjupande...) OBS! Se till att du säkert väljer en kurstyp med ändelsen "ämne", inte "kurs".
- I Vitsordets räknesätt-fältet väljer man hur ämnesvitsordet ska beräknas: sista vitsord i detta ämne, medeltal av kurser, vägt medeltal osv. OBS! Ifall du byter räknesätt, uppdatera också läroplanen genom att välja Läroplaner/Tilläggsfunktioner/Uppdatera läroplanen. Då räknar Primus om vitsorden enligt det nya räknesättet.
- Vitsordsskala ska fyllas i om man i någon situation vill lägga till eller byta vitsord direkt på ämnesnivån. Skalan kommer från Vitsordsskalor-registret.
- Lärokurs: här ifylls rätt lärokurs för de främmande språken.
- Det andra inhemska språket ska ikryssas för det andra inhemska ämnet.
- GA språk ifylls för språkämnena.
- GA modersmål ifylls för modersmålsämnena.
- GA ämne ifylls för alla ämnen förutom språken.
- St-ämne ifylls för de ämnen som man kan avlägga i studentexamen.
- GA rad ifylls på grundskolor. OBS! Uppgiften ska vara "gemensam" för alla språkämnen, även de valfria.
- Man ska INTE ange studieveckor för ämnena (veckotimantal), utan endast för kurserna.
För kurser (i grundskolor periodens eller terminens bedömning) ifylls minst:
- Namn
- Förkortning: Förkortningen i detta fält ska vara densamma som för läroämnet, och dessutom med något av följande tillägg:
- ordningsnummer, t.ex. MO1, MO2, MO3, MO4 osv.
- årskurs + höstens och vårens bokstäver h och v, dvs. MO1h, MO1v, MO2h, MO2v osv. (när det finns 2 bedömningsgånger per läsår)
- årskurs + ordningsnummer, t.ex. MO11, MO12, MO21, MO22 osv.
- Använd inte specialtecken, mellanslag eller punkter i förkortningarna.
- Typ OBS! Använd kurstyper som avser kursnivån .
- Vitsordsskala (kommer från Vitsordsskalor-registret)
- Studieveckor är i gymnasiet "1" och i grundskolan antalet årsveckotimmar. Årsveckotimmen anges så att man fördelar timantalet som hör till en viss årskurs jämnt över årskursens kurser. Ifall t.ex. modersmål undervisas 7 timmar i veckan på åk 1 och kursantalet är 2 (höst och vår), ska man ange studieveckoantalet "3,5" till både höst och vår. Vid ämnespar som BI/GE, FY/KE kan timantalet sättas in antingen som 1+1 eller 0+2.
- GLP 2021: Fyll i ECTS studiepoäng för modulerna. Antalet studiepoäng varierar beroende på modul.
- Årskurs ifylls i grundskolor. Denna uppgift behövs i dataöverföringar till Kurre.
Om Primus innehåller flera skolnivåer, t.ex. låg- och högstadium, kan man anteckna kursens skolnivå i Skolnivå-fältet . Uppgiften i fältet hämtas från Skolnivåer-registret.
Om man har flera läroanstalter i Primus, antecknar man i Skola-fältet de skolor som har ämnet/kursen i sin användning. Ämnenas och kursernas registerkort kan vara skolvisa, varvid samma Primus kan innehålla t.ex. 10 registerkort för ämnet "Modersmål", eller så kan de vara gemensamma för alla, varvid "Modersmål" finns endast en gång, och man då i Skola-fältet har angett alla 10 skolor.