Exempel på Primus sökrutiner
Uppdaterad: 17.11.2020
Nästan alla uppgifter som skrivs in i Primus kan sökas och ordnas på olika sätt, helt enligt användarens behov. Du kan göra sökningar i de olika registren genom att först klicka på Sök-knappen som finns i det nedre hörnet i varje register. Sökfunktionen söker fram de registerkort som finns i registret som sökrutinen görs i. Du kan alltså söka fram studerande i Studeranderegistret, lärare i Lärarregistret och kurser i Kursregistret, osv.
Om du vill söka efter en viss studerande som du har namnet eller personbeteckningen på kan du använda Snabbsök-funktionen. Mata in personbeteckningen på den övre raden eller en del av efternamnet på den nedre raden.
När man gör en sökning på den nedre raden är det alltid högst 40 sökträffar som visas på listan, även om det finns fler träffar. Då det finns fler än 40 sökträffar visas 40 + som antalet träffar ovanför resultaten.
Du kan även göra en sökning via själva fältet, utan att öppna sökrutan. Högerklicka på t.ex. fältet Åskådningsämne och välj Sök samma ur snabbmenyn som öppnas. Om någon av studerandena är vald och han/hon har "ortodox religion" som åskådningsämne hämtar sökningen fram alla andra studerande som studerar ortodox religion. Om fältet är tomt eller inget studerandekort är valt hämtar sökningen fram de studerandekort på vilka ifrågavarande fält är tomt.
Flikarna Lista och Färdiga sökrutiner finns alltid färdigt i alla register. Bara de användare som arbetar i flera skolor samt huvudanvändaren ser fliken Skola. I vissa register finns även en extra flik för att underlätta de vanligaste sökningarna: i Studeranderegistret finns fliken Klasser, i Bedömningsregistret fliken Lärare och i Kursregistret Läroplaner. Med hjälp av dessa hittar du snabbt studerandena i en viss klass, en viss lärares alla grupper eller alla kurser i en viss läroplan.
1. I sökrutans vänstra kant ska du välja det fält som du vill basera sökningen på, t.ex. efternamn, modersmål eller hemkommun.
2. Välj om fältet ska vara lika med/olika med/större än/mindre än osv. än den uppgift som du jämför med.
3. Välj vad fältet ska jämföras med. Du kan välja ett nytt fält eller skriva in en egen text.
Du väljer vilken uppgift (vilket fält) som sökningen ska baseras på genom att klicka på det på fältlistan. Jämförelsetecknet väljer du med hjälp av sökrutans knappar [<][=][>][OCH][ELLER]. Uppgiften som fältet jämförs med skriver du antingen in i det smala fältet ovanför sökfältet eller så väljer du ett nytt fält på fältlistan.
- En färdig sökrutin kan se ut enligt följande: Efternamn="Svensson". Den här sökrutinen söker fram alla som heter Svensson i efternamn.
- Sökrutinen kan också utvidgas, t.ex. Efternamn="Svensson" ELLER Efternamn="Matsson". Den här sökrutinen söker fram alla som heter Svensson eller Matsson.
- Sökrutinen kan även begränsas, t.ex. Efternamn="Svensson" OCH Modersmål="svenska": Den här sökrutinen söker fram alla som heter Svensson och som har svenska som modersmål.
Sökrutinen kan vara hur lång som helst. Det kan vara bra att spara långa sökrutiner om du vill göra samma sökrutin igen. Sökrutan kommer ihåg de 10 senaste sökningarna. I sökrutans övre balk finns knappar som du kan använda för att hoppa mellan de tidigare sökningarna (föregående/nästa), men om du stänger registret försvinner sökrutinerna från minnet.
Sökrutinerna kan innehålla joker-tecken som frågetecken (?) och stjärna (*). ? ersätter ett enda tecken, * ersätter hur många tecken som helst, t.ex.:
- Personbeteckning="210393*" söker fram alla som är födda 21.3.1993
- Personbeteckning="??0393*" söker fram alla som är födda i mars 1993
- Personbeteckning="????93*" söker fram alla som är födda år 1993
- Personbeteckning=<"200983-????" söker framalla som är födda 20.9.1983 eller före.
Då du söker efter personer som är födda under ett visst tidsintervall ska du inte använda * i slutet av personbeteckningen för att ersätta slutdelen eftersom Primus hanterar delen som finns mellan citattecknen som en del av teckenraden och inte som ett datum.
Även i siffer-, datum-, klockslags- och bråktalsfält kan du använda dig av joker-tecken:
- Kortnummer="55*" söker fram alla kort, vars kortnummer börjar med värdet 55.
- Utbildningens/examens inledningsdatum="*2015" söker fram alla studerande, vilkas inledningsdatum infaller år 2015.
- Uppskattat examensdatum="31.12.201?" söker fram alla studerande, vilkas uppskattade examensdatum är 31.12 under något av åren 2010-2019.
Beakta i sökrutinen att t.ex. datumet måste anges på samma sätt som det ifyllts i ett visst fält. Om datumet i fältet anges i formatet 01.08.2015 kan du inte i sökrutinen skriva in ?.?.2015, utan formatet ska då vara ??.??.2015.
Om inte alla registerkort finns med på listan över registerkorten (dvs. om listan har avgränsats med en sökning) står namnet på sökningen under registerkortslistan. Framför namnet finns en uppdateringsknapp och när du klickar på den kan du göra om sökningen. Om du har sökt fram t.ex. alla som studerar A2-tyska och ändrar språket till A2-engelska för någon av studerandena så kommer det att bli en studerande färre då du uppdaterar sökningen.
Sökningsuppdateringen kan också vara till hjälp om du använder sökrutiner där du själv får ange en viss/vissa uppgifter (Välj-sökningar). Fältet som sökningen ska göras i är då färdigt valt och i samband med sökningen frågar Primus vilken information som ska sökas i fältet. Med hjälp av uppdateringsknappen kan du snabbt göra om samma sökning med någon annan uppgift.
I Studeranderegistret finns färdiga sökrutiner för alla klasser. Du får fram dem om du klickar fram Klasser-fliken och väljer en klass.
- Grupp/klass->Namn="9*" söker fram alla elever på åk 9.
- Grupp/klass->Namn="*08*" söker alla klasser som har ett namn som innehåller 08, t.ex. SOC08, 08TEK, 08A osv. I många skolor innehåller klassens namn också inledningsåret, vilket betyder att sökrutinen också får fram de som har inlett studierna 2008.
- Årskurs/årsnivå->Årskurs>="4" söker fram alla elever som går på åk 4 eller högre (4,5,6 osv.).
En tom uppgift skrivs inom citattecken. Om du vill göra en tom sökning, t.ex. söka efter de elever som saknar uppgift om personbeteckning, ska du ange Personbeteckning = "". Vill du söka efter personer som inte har e-postadressen ifylld anger du e-postadress=""
På motsvarande sätt kan du söka efter alla de som INTE har fältet tomt, dvs. med <>"". Vill du få fram alla de som har en anteckning i fältet Studiehandledarens anteckningar söker du Studiehandledarens anteckningar<>"".
Sökrutinen Modersmål<>"" OCH Modersmål<>"svenska" söker fram studerande vars modersmål är något annat än svenska. Utan sökrutinens första del kommer det också med sådana elever som inte har sitt modersmål ifyllt.
Om du vill göra sökningar omvänt kan du kryssa i Hämta motsatta i sökrutan. Detta är bra när du vill hämta information från flerradiga fält. Exempelvis den vanliga sökningen Skrivningstid="15V" ger de studerande som i minst ett studentskrivningsämne har 15K som skrivningstid, och samma sökning omvänd ger de studerande som inte har 15K i ett enda st-ämne. Sökresultatet är inte detsamma som med den vanliga sökningen Skrivningstid <> ”15V”, eftersom den ger de studerande som i minst ett st-ämne har en annan skrivningstid än 15V.
Det lättaste sättet att söka fram dem som har avlagt en viss kurs eller som har en viss kurs vald är att använda sökrutinerna i Studeranderegistrets läroplan eller Primus färdiga sammanfattningar.
Högerklicka på en kurs i läroplanen och välj Sök studerande som har....
Klicka på Funktioner / Sammanställningar och välj Sammanfattning av bedömning, Sammanfattning av lektionsanteckningar eller Sammanfattning av val beroende på vilka uppgifter du vill få fram. Välj de kurstyper eller kurser/ämnen som du vill få fram uppgifter om.
Du kan också söka fram prestationsuppgifter med olika sökrutiner. Det gör du genom att öppna sökrutan och gå till alternativen som finns längst ner i fältträdet. I slutet under Prestationer finns olika sökrutiner som söker fram prestationsuppgifter.
Vitsord.Kurs(MO1)->Vitsord<>"" söker alla som har vitsord i MO1-kursen.
- Val.Kurs(MO2)=Ja söker fram alla som har valt modersmålets andra kurs.
- Antal val.Kurs.Omfattningstyp(MO, Studieveckor)> "0" söker fram alla som har valt minst en kurs i ämnet modersmål.
- Omfattning.Kurs.Omfattningstyp(Primus, Studieveckor)<"75" söker fram alla som avlagt färre än 75 studieveckor (gymnasiekurser).
Jämförelse av datum behövs om du t.ex. söker efter personer som är födda under ett visst tidsintervall eller efter studerande som har utexaminerats under en viss tid på året. Jämförelsetecknen "större/mindre än" fungerar också med datum.
Om det finns personer i Primus som är födda både före och efter år 2000 kan tecknet som finns mellan datumdelen och slutdelen vara antingen ett streck (-) eller en bokstav (A). Om du söker studerande som både är födda på 90-talet och 00-talet ska du ersätta mellantecknet med ett frågetecken (?).
- Inledningsdatum>="120809" OCH Inledningsdatum<="010610" söker fram alla som har inlett studierna 2009-2010.
- Personbeteckning>="210393-????" OCH Personbeteckning=<"210593-???? söker fram alla som är födda mellan 21.3 och 21.5.1993.
- (Inledningsdatum-Personbeteckning)<(18*365) söker fram alla som har inlett skolan som minderåriga (under 18). Sökrutinen kontrollerar alltså om skillnaden mellan inledningsdatum och födelsedatum är mindre än 18 år. I sökrutinen används sökt ålder*dagar per år eftersom programmet räknar tid i dagar.
Färdiga sökrutiner kan förenas för en mer omfattande sökning. Sökrutinerna förenas genom att du först aktiverar den ena, trycker in Shift-knappen och håller den i botten medan du aktiverar den andra. Sökningarna förenas med ELLER. Om sökrutinen "Åk 5" förenas med sökrutinen "Åk 6" så kommer det fram de elever som går på åk 5 och 6.
I siffer-, datum-, klockslags- och bråktalsfält är det möjligt att förena sökvillkor gällande samma fält med hjälp av semikolon:
- Utbildningens/examens slutdatum="31.12.2016;31.12.2017;31.12.2018" söker fram alla studerande, vilkas avslutningsdag är antingen 31.12.2016, 31.12.2017 eller 31.12.2018.
- Inledningsår="2011;2015" söker fram alla studerande som inlett sina studier år 2011 eller 2015.
Hakurivin voi kopioida ja liittää tekstinä esim. sähköpostiviestiin tai oppilaitoksen sisäisiin Primus-ohjeisiin. Avaa hakuruutu ja valitse haku joko valmiista hauista tai tee haku nyt. Kun haluttu haku on ruudulla, klikkaa sitä hiiren 2. painikkeella ja valitse ponnahdusvalikosta Kopioi teksti leikepöydälle. Vaihtoehto Kopioi haku leikepöydälle puolestaan kopioi haun koodin. Tämän voi liittää PrimusQuery-määrityksiin. Hakuruutuun voi myös liittää valmiita hakurivien koodeja, esim. PrimusQueryn käyttämiä hakuja.
Sökrutiner kan kopieras och klistras in som text, t.ex. i ett e-postmeddelande eller i läroanstaltens interna Primus-instruktioner. Det gör du genom att först öppna sökrutan och välja vilken sökrutin som ska kopieras. Det kan var en färdig eller en helt ny sökrutin. När den sökning som ska kopieras finns i rutan ska du klicka på den med musens högerknapp och välja Kopiera texten till klippbordet. Alternativet Kopiera sökningen till klippbordet kopierar sökrutinens kod och kan användas i PrimusQuery-inställningarna. Det går också att kopiera och klistra in färdiga sökrutiner, t.ex. sådana sökningar som används i PrimusQuery.
Du kan kopiera en sökrutin till klippbordet för att det ska vara lättare att bifoga den t.ex. till överföringsinställningarna i PrimusQuery. Den kopierade sökrutinen är i det format som PrimusQuery förstår och inte i klartext.
I alla länkfält, dvs. alla fält vars information kommer från ett annat register, kan man göra sökningar utifrån Arkiverad-fältet. Man kan alltså söka fram huruvida en viss uppgift har arkiverats. Till exempel i Studeranderegistret hämtar sökrutinen Grupp/Klass->Arkiverad=Ja fram alla studerande vars klass är arkiverad.
Ett annat exempel: I Pedagogiska dokument-registret hämtar sökrutinen Studerande->Arkiverad=Ja sådana dokument där studeranden har arkiverats i Studeranderegistret.
I Sökrutan finns funktionen Identiska kort. Med hjälp av denna funktion kan du söka fram alla kort på vilka en viss uppgift är identisk. Du kan t.ex. söka fram alla studerande med samma uppgift i fältet "Hemortens näradress". Korten bör vara aktiva, arkiverade uppgifter beaktas inte. Om det fält som används i sökningen är tomt på något kort, inkluderas kortet i sökresultatet om inte tomma fält avgränsas ur sökningen.
Exempelvis kan kort med samma uppgift i fältet "Hemortens näradress" sökas med villkoret:
- Identiska kort[Antal rader](Hemortens näradress)>"0" OCH Hemortens näradress<>"".
Om du använder villkoret Identiska kort[Antal rader](Hemortens näradress)="1", hämtar Primus alla identiska kort som det finns två exemplar av. "2" hämtar de identiska kort, som finns i tre exemplar osv. Det ursprungliga kortet räknas inte som ett identiskt kort, och därför ska siffran som används i sökrutinen vara en mindre än det önskade resultatet.
Obs! Ange gärna det fält du använder i sökvillkoret som den första uppgiften i listans ordning. På så vis får du lättare en överblick över vilka kort som har identiska uppgifter.