Wilma Links
Uppdaterad: 15.8.2023
Wilma Links är ett virtuellt skrivbord där alla undervisningsverktyg kan samlas på ett och samma ställe. Via Wilma Links har lärare, elever, studerande och huvudanvändare tillgång till de tjänster som behövs i vardagen, inklusive Wilma. Plattformen kan användas på svenska, finska och engelska.
Wilma Links leder tryggt och smidigt lärarna och eleverna till de digitala resurser som behövs i undervisningen. Man sparar tid för undervisningen när alla elever direkt hittar till rätt ställe via de länkar som läraren delar.
Vårdnadshavarna har inte tillgång till Wilma Links.

Wilma Links förutsätter MPASSid vid inloggning. Närmare information om MPASSid finns på Utbildningsstyrelsens webbplats.
Nedan finns en video om ibruktagningen av Wilma Links (på finska).

Om användaren redan är inloggad via MPASS behövs ingen ny inloggning då man förflyttar sig från Wilma till Links.
Wilma Links finns på adressen https://links.wilma.fi
Lärare och studerande
Lärarna och studerandena loggar in i Wilma Links via knappen Logga in som studerande eller lärare. Inloggningen sker med hjälp av MPASS. Välj din läroanstalt i samband med inloggningen. Närmare information får du av Wilma-huvudanvändaren i er organisation.
Administrationen (huvudanvändare, rektorer och skolsekreterare)
Som huvudanvändare loggar du in i Wilma Links via knappen Logga in som admin. Här sker inloggningen med hjälp av Visma Connect, som även används t.ex. när du loggar in i Communityn.
Användning på mobila enheter
Wilma Links är inte tillgänglig via Wilma-appen (Android och iOS). Du kan ändå använda Links via mobilen, genom att i webbläsaren gå via Wilma eller direkt till adressen links.wilma.fi.
Utloggning
Uppe till höger i Wilma Links finns profilmenyn, och längst ner i den kan du välja att lämna tjänsten. Då lämnar du Links men loggas inte ut från andra tjänster som du har besökt via Links, t.ex. Wilma. Töm webbläsarens cache för att försäkra dig om att andra som använder enheten inte får obehörig tillgång till tjänsterna.

I Wilma Links har du två olika vyer. Wilma Links-vyn upprätthålls av Visma, medan organisationsvyn är din egna personliga vy. Innehållet i organisationsvyn varierar beroende på vad som har delats med dig och vad du själv sätter till. Via navigationsbalken kan du växla mellan vyerna.
Wilma Links-vyn administreras av Visma, vilket innebär att organisationerna och användarna inte kan lägga till eller ta bort länkkort. Innehållet i den här vyn beror på vilken roll du har. Som studerande, lärare eller huvudanvändare ser man inte exakt samma kort. Du kan själv avgöra vilka kort som ska vara framme och vilka du vill dölja.
Länkkorten
I Wilma Links visas olika länkar för respektive roll (lärare, elev o.s.v.). Följande kort visas dock för alla användare: Wilma Links-anvisningarna, wilma.fi, Wilma-respons och användarenkäten.
På organisationens egna skrivbordsvy kan man sätta in vilka länkar som helst. För att skapa ett länkkort behöver du bara ange url-adressen, ett namn och en valfri bild. Klicka på Lägg till länkar för att göra ett nytt kort.
Välj och ordna kort
Användarna kan både i Wilma Links- och organisationsvyn välja vilka länkar som ska vara synliga.
Till vänster finns en utdragbar meny där man kan förvara de kort som inte ska synas, och dra fram de som ska finnas på arbetsbordet. Flytta korten genom att dra med musen eller använda knappen + eller - invid kortet i sidopanelen. Du kan också byta ordningsföljden på korten genom att dra och placera dem i önskad ordning. Ordningsföljden sparas automatiskt och finns kvar när du loggar in nästa gång.
Dela kort med andra
När du är i organisationsvyn kan du klicka på de tre punkterna invid kortet och välja Dela. Den grupp som du vill tilldela kortet syns i listan över grupper, när åtminstone en person i gruppen är inloggad i Wilma Links. Efter delningen syns kortet hos alla personer i gruppen, även om de inte var inloggade just när kortet delades.
När du delar länkar är det bra att komma ihåg att åtkomsten beror på de inställningar som finns på destinationssidan. Observera att det kan behövas en inloggning till en annan tjänst eller så går länken till en skyddad sida dit inte alla har rättigheter.
Till exempel som lärare kan du dela korten på förhand till din undervisningsgrupp. Mottagaren ser länken i sidopanelen (länkhyllan) under Delat med mig, och via infosymbolen syns även vem som har delat kortet. Som elev eller studerande kan man inte dela kort till andra.
När ett kort delas får mottagaren ingen notifikation om saken. Om den länk som delas till dig redan finns på ditt arbetsbord, uppstår en dubblett.
Anslagstavlan
Uppe till höger finns en anslagstavla med notiser som gäller hela tjänsten. Innehållet kan inte ändras av organisationerna, utan alla notiser visas för alla användare oavsett roll eller organisation.