Val till Kurre: Grundskolor
Uppdaterad: 19.11.2020
I grundskolor överförs valen vanligtvis till Kurre på basis av årskurs. Årskursen ska fyllas i både på elevernas och på kursernas registerkort så att Kurre kan koppla ihop rätt kurs med rätt årskurs. I simuleringen överförs valen för nästa årskurs.
I grundskolorna är valen ofta s.k. grundval. Det betyder att valen inte behöver (eller ska) rangordnas enligt vilket läsår kursen ska läsas utan stället överförs alla de kurser som eleven ska ha i enlighet med årskursen. Valen överförs antingen för den aktuella årskursen eller för kommande årskurs, beroende på om överföringen simulerar uppflyttning eller inte.
I gymnasierna går det att också ange vilket läsår som valet gäller, t.ex. om man vill ange att en elev ska ha matematikens två första kurser under det pågående läsåret och de två följande kurserna under det kommande läsåret. I sådana fall syns läsåret i läroplanen i Studeranderegistret tillsammans med ett ordningsnummer: 1,2,3 osv. I grundskolorna är detta inte nödvändigt och det går att inaktivera funktionen genom att kryssa i fältet Inmatning av val utan uppgift om läsår som finns i registret Information om skolan. När fältet är ikryssat går det bara att göra de s.k. grundvalen, inte att välja läsår (1,2,3...).
OBS! Kontrollera först att fältet Årskurs/Årsnivå har fyllts i på rätt sätt för alla elever i Primus Studeranderegister. Uppgifterna kan också matas in i Klassregistret.
1) Ange vilka uppgifter som ska överföras: studerande, lärare...
2) Kryssa i Studerande på sina nuvarande klasser
3) Kryssa i Överför ämnen och inte kurser (grundskolor). Klicka på Överför.
Kurre meddelar i samband med överföringen om det finns bristfälliga uppgifter, t.ex. om studieveckor saknas. Kontrollera felmeddelandet och korrigera felen i Primus och gör dataöverföringen på nytt.
På Kurser-fliken finns det lika många rader som årskurser för varje ämne. För lågstadiet innebär detta alltså att det för t.ex. modersmål finns sex olika rader. Då du granskar uppgifterna är det en god idé att ordna uppgifterna enligt förkortning: Klicka på Förkortningskolumnens rubrik. I Årskurs-kolumnen ser du vilken rad som hör till vilken årskurs. För t.ex. ämnet fysik-kemi syns två rader, en för åk 5 och en för åk 6.
I kolumnen Kortnummer syns kursernas kortnummer, åtskiljda med kommatecken. Den första siffran är ämnets kortnummer, den andra är kursernas kortnummer. Om ett ämne undervisas i två kurser under pågående läsår innehåller kolumnen tre tal: ämne, kurs1, kurs2.
Om du vill lämna bort ett ämne från Kurre (t.ex. uppförande) ska du kryssa i fältet Överförs inte till Kurre i Primus Kursregister (för ämnet i fråga). Om du däremot inte vill överföra ämnet men nog kurserna som finns under ämnet (t.ex. högstadiets kortkurser), ska du kryssa i Överförs inte till Kurre för ämnet, men inte för kurserna. Då överförs de kurser som finns under ämnet, men inte själva ämnet. I Kortnummer-kolumnen syns då endast ett tal som motsvarar kortkursens registerkortnummer.
Obs! Kontrollera i Primus Studeranderegister att alla studerande har korrekta uppgifter i fältet Blivande årskurs/nivå och att det kommande årets kurser är valda. Kontrollera också att fältet Nästa klass i Klassregistret är ifyllt.
1) Ange vilka uppgifter som skall överföras: studerande, lärare...
2) Välj Överför ämnen och inte kurser (grundskolor).
3) Välj Simulera uppflyttning från klass. Klicka på Överför.
Till Kurre överförs nästa läsårs val. Som klass syns den uppgift som finns i fältet Nästa klass. Nuvarande elever på åk 3A syns i Kurre som elever i åk 4A och de har 4:e klassens val. Om det finns dubbelt av en klass och den ena av dessa har en studerande beror detta troligtvis på att studeranden har en annan årskurs eller klass än de övriga.