Hantera kursbrickor och kursbricksbalkar
Uppdaterad: 16.3.2020
Nedan finns tips om hur du kan hantera kursbricksbalkar och brickor.
Balkarna får automatiskt ett ordningsnummer men du kan också ge dem mer beskrivande namn. Namnge en balk genom att klicka med andra musknappen på dess grönbottnade rubrikrad och välja Namnge balken. Namnet kommer att synas i Wilma och det kan också vara långt, t.ex. ”8-klassisternas korta valbara ämnen, välj 1 av dessa”.
Ta tag i balkens gröna rubrikrad med musen och dra hela balken under eller ovanför någon annan balk. Genom att använda Tilläggsfunktioner / Ordna kursbrickans balkar i alfabetisk ordning kan du ordna balkarna så att de följer den första gruppen i respektive balk alfabetiskt, vilket underlättar arbetet till exempel då man gör en kursbricka för förhandsvalen i gymnasiet.
Klicka med andra musknappen på raden Timantal som finns ovanför balken och välj Ordna balkens grupper. Du kan ordna grupperna enligt förkortning, namn, kurstyp eller placeringstyp.
Ta bort gruppen från den balk där den finns för tillfället. Gå sedan till Grupperingen, ta bort gruppens timantal för den aktuella perioden och ange timantalet för en annan period i stället. Gå tillbaka till fliken Kursbricka och dra gruppen till den önskade periodens kursbricka.
Klicka med andra musknappen på balken och välj Överför till annan kursbricka i snabbmenyn.
Aktivera gruppen genom att klicka på den med musen och tryck på Delete-knappen. Gruppen är fortfarande intakt vad gäller studerandena, läraren, utrymmet etc. Gruppen lösgörs bara från balken. Ett annat sätt att ta bort en grupp från balken är att ta tag i den och dra den tillbaka till listan av grupper i högermarginalen.
Aktivera balken genom att först klicka på den med musen och tryck sedan på Delete-knappen på tangentbordet. Grupperna i den raderade balken hålls ihop men balken försvinner från brickan. Raderingsfunktionen hittar du också genom att klicka med andra musknappen och välja raderingsalternativet i snabbmenyn. Om du vill lösgöra grupperna i balken från varandra ska du använda funktionen Lösgör balkens grupper i snabbmenyn.
En balk kan endast bestå av sådana grupper som har samma timantal, dvs. grupper som får samma mängd undervisningstimmar i perioden. Fönstrets vänstra kant är färdigt uppdelat enligt timantal. Om ämnena/kurserna har olika antal timmar ska varje timantal ha en egen balk eller flera balkar. Balkar som har olika timantal kan läggas på samma tidpunkt i schemat. Du kan dölja alla balkar av ett visst timantal på skärmen genom att dubbelklicka på Timantal-balken eller välja Dölj i snabbmenyn.
Antalet studerande i gruppen syns nertill i klossen för gruppen. Om man har angett ett maxantal studerande för gruppen och gruppen har blivit full syns gruppens namn med grå font. Studerandeantalet inom parentes uppdateras vartefter arbetet framskrider och Kurre flyttar studerande från en grupp till annan för att undvika överlappningar.
När man klickar på en grupp för att aktivera den visar Kurre de andra grupperna för samma kurs med en något mörkare bottenfärg. Detta gäller både grupper som redan förts in i balkar och de grupper som ännu finns i grupplistan till höger.
De grupper som inte finns i balkar indelas automatiskt så att alla grupper i en viss kurs står efter varandra på samma rad. För att komprimera listan och göra det lättare att se grupperna kan du klicka med andra musknappen på området med grupplistan och välja Gör listan tätare, varvid kurserna listas efter varandra. I en stor skola kan grupplistan bli så lång att en önskad balk inte syns på skärmen. Då får du gruppen placerad i balken genom att högerklicka på gruppen och i snabbmenyn välja Förena samt numret/namnet på den balk som du vill lägga gruppen i.
Du kan koppla ihop grupper till större enheter redan i grupplistan till höger, genom att dra gruppklossar ovanpå varandra. På detta sätt kan du binda ihop de grupper som ska undervisas i samma balk redan innan de förs in i balken. De ihopkopplade grupperna visas som en enda lång kloss.