Tillvalsbricka
Uppdaterad: 16.3.2020
I denna anvisning berättar vi hur man för nuvarande sjundeklassisterna skapar en tillvalsbricka för de valfria ämnen som studeras på åttonde klass. Eleven kan välje ett valfritt ämne per balk och ett reservämne från en annan balk. På samma sätt samlas in också andra klasserna valfria ämnen.
Kursbricksfunktionen ibruk
- Öppna registret Information om skolan och kryssa i fältet Kursbricka i användning.
Valfria ämnen i läroplanen
- Definiera vilka separata valfria ämnen och kurser som ska ingå i läroplanen (se LP 2016 Skolspecifika övriga valfria ämnen och LP 2016: Konst- och färdighetsämnen).
- Ange antalet bedömningstillfällen i läroplanen . Om t.ex. valfri bildkonst ska bedömas två gånger (2 åvt) på åk 8, ska det i läroplanen finnas två kurser som tillsammans bildar omfattningen 2 åvt. För kortkurser har man i läroplanen i allmänhet haft bara 1 bedömning (1 åvt).
- Kryssa i Överförs inte till Kurre på ämnesnivån för kortkursämnena i Kurser-registret (då överförs inte ämnesnivån till Kurre).
- Kryssa i Överförs inte till Kurre på huvudnivån för konst- och färdighetsämnena, så att MUKF- och BKKF-nivåerna inte förs över till Kurre.
Testelev
Skapa en testelev i Studeranderegistret i Primus (eller använd en befintlig). Välj en sådan studerandetyp som inte överförs till KOSKI och inte räknas in i statistiken. Studerandetypen kan heta t.ex. "Testelev".
- Fyll i "7" i fältet Årskurs/Årsnivå.
- Fyll i "8" i fältet Blivande årskurs/årsnivå.
- Ange läroplan i fältet Läroplan.
- Markera valen ENDAST i de valfria ämnena. ta bort alla andra val, såsom valen i de gemensamma ämnena.
- Överför testeleven till Kurre med hjälp av simulering.
I det här exemplet gör vi en kursbricka över valfria ämnen åt sjuorna, där vi erbjuder de valfria ämnena som ges på årskurs 8. Eleven väljer ett valfritt ämne per balk, och ett reservämne i den andra balken. Samla in de valfria ämnena på samma sätt också för de övriga klasserna:
1. Gör en ny Kurre-fil för det kommande läsåret och namnge den t.ex. "Kursbricka - läsåret 20XX-20XX". Man ändrar sedan på namnet senare. Kopiera inställningarna från senaste läsårs Kurre-fil. Gör åtminstone ett periodsystem och definiera/kontrollera informationen om lektionerna.
2. Välj testelevens registerkort i Primus Studeranderegister och sedan Dataöverföringar / Överföring till Kurre och gör följande inställningar i dataöverföringsrutan:
- Uppgifter som överförs: Alla valda registerkort
- Studerandenas klass: Simulera uppflyttning från klass
- Kryssa i Överför undervisningsutbud och välj alternativet "På basis av val".
- På fliken Övriga inställningar: kryssa i Överför tilltalsnamn och Uppdatera personernas identifierare på basen av namnet.
- På fliken Undervisningsutbudets inställningar: kryssa i Överför ämnen och inte kurser (grundskolor) och Överför kursernas kurstyper till Kurre.
- Hämta kursens omfattning primärt från: Ange "Kursregistret (standard)" och Hämta kursens omfattning: "Kursens omfattning i Primus automatiskt (standard)".
- Klicka på Fortsätt och Överför.
3. Öppna Kurre-filen. Systemet frågar sannolikt i det här skedet om du vill börja använda funktionen flergångsbedömning för ämnesvisa grupper (se Samma bedömningslista hela läsåret).
4. Gå till Grunduppgifter -> Kurser i Kurre. Kontrollera att de valfria ämnena/kurserna för åttorna har överförts till Kurre.
5. På Kurser-fliken, skriv "2" i Grupper-kolumnen (om du inte vill samla in reservval, skriv "1"). Du kan välja flera rader på en gång och därefter ange antalet grupper.
6. Gå till Grupper-fliken och arrangera raderna enligt kod, genom att klicka på kolumnrubriken Kod. Välj de rader som har "2" och ersätt "2" med texten "reserv". Ta bort koden "1", varvid exempelvis “xMU03.1” blir "xMU03".
7. Gå till Gruppering i Kurre och klicka på perioden "Operiodiserade" via periodvalsknappen. Öppna Kursbricka-fliken och klicka på Ny kursbricka. Namnge brickan, t.ex. “Valfria åk 8”. I det här skedet lönar det sig inte att göra några fler inställningar. Klicka på Spara.
8. Dra enskilt varje ämne och kurs in i rutan till vänster på sidan. Du kan ha alla ämnen i en och samma balk, eller göra flera balkar. De valfria i en balk ska ha samma timantal. Det är bäst att ha reservvalen i en separat balk.
9. När du har gjort klart kursbrickan för åttorna, ta en säkerhetskopia av Kurre-filen via Funktioner / Ta säkerhetskopia. Sätt in t.ex. "Färdig kursbricka för valfria åk 8" som förklaring.
Följ med utvecklingen av antalet val
När du offentliggjort kursbrickan i Wilma för åttorna och niorna, ser du valen specifikt för varje elev i Grunduppgifter -> fliken Studerande -> kolumnen Val eller Gruppval. Här kan du se om en elev inte ännu markerat sina val. Valen per ämne ser du på Grupper-fliken.
Att kopiera kursbrickan för valfria ämnen
När du har gjort klart kursbrickan kan du ta en kopia på den med tanke på de följande läsåren. Då har du kvar samma struktur och kan använda den som grund under de kommande åren. Kopiera brickan via Allmänna inställningar -> Kopiering av schema.
- Namnge det nya schemat, t.ex. "Kopia av kursbricka - grund för nästa läsår".
- Schemats kopieringssätt: Töm en del av uppgifterna... och ha krysset kvar i alternativet där du raderar alla hänvisningar till bedömningslistorna. Kopiera schemat.
- Öppna ännu kursbrickekopian och ta bort alla elever och klasser i den.
Att publicera brickan och hantera valen
- Öppna den Kurre-fil där elevernas val har samlats.
- När valen och förhandsvalen är insamlade, ta bort krysset Offentlig i Wilma under Allmänna inställningar.
- Gör en säkerhetskopia på filen.
- Öppna filen och gå till Gruppering -> Kursbricka. Högerklicka på varje balk och välj "Lösgör balkens grupper". Upplös båda brickorna och alla balkar och ta bort brickorna.
Att skriva ut och radera reservvalen i Kurre
- Öppna Val-delen och välj fliken Gruppval. I klassökningen lägger du in en asterisk (*) och i Visa grupperna skriver du "reserv" (såvida du benämnt gruppkoden för reservvalsgrupperna på det sättet). Välj sedan Utskrifter / Val och skriv ut reservvalen t.ex. på papper eller som PDF. På det här viset tar du tillvara reservvalen.
- Öppna Grunduppgifter-delen och välj fliken Grupper. Hämta fram alla reservgrupper med hjälp av fältet Begränsande kolumn, eller klicka på Kod-kolumnen, så att du får alla reservgrupper att komma högst upp på listan.
- Måla alla reservgrupper, klicka med andra musknappen och välj Radera. Ta bort krysset i punkten Spara valen (rekommenderas) och klicka på Ja.
- Måla de andra grupperna, klicka med andra musknappen och välj Radera. Den här gången ska du ha kryss i Spara valen (rekommenderas) och klicka på Ja. Nu har eleverna de valfria ämnena i Kurre, och utifrån dem kan du nu göra grupperna.
Valfria ämnen som ges även nästa år och hur de överförs till Primus
Det lönar sig att i elevernas läroplaner färdigt markera de valfria ämnena som eleverna har valt för åk 8 som fortsätter i åk 9. Då behöver man inte samla in det valfria ämnet på brickan på nytt, utan i stället överförs valet tillsamamns med eleven när dataöverföringen görs från Primus till Kurre.
- Öppna Grunduppgifter och fliken Grupper. Välj en grupp, klicka med andra musknappen och välj Gruppens studerande.
- Måla gruppens elever, klicka med andra musknappen och välj Öppna i Primus.
- Välj alla studerande och markera valet i det valfria ämnet i deras läroplan genom att måla. Spara.
- Gör samma sak för alla grupper över valfria ämnen.
Bestäm antalet grupper på basis av valen
När alla grupper är borttagna, är elevernas kursval kvar i Kurre. På basis av dem kan man bestämma antalet grupper för de valfria ämnena, på följande sätt:
- Öppna Grunduppgifter -> fliken Kurser och ordna raderna efter kolumnen Utan grupp. Skriv in i Grupper-kolumnen hur många grupper per valfritt ämne/kurs som erbjuds.
- Importera lärarna och utrymmena med dataöverföring till Kurre och ange lärarna och utrymmena (om du känner till dem) på Grupper-fliken i de kolumner som är reserverade för dem.
Gruppindelning med optimeringsfunktionen
Optimeringen görs så att man först anger antalet grupper och vilka lärare som ska undervisa grupperna och kopplar grupperna för de valfria ämnena till de balkar som undervisas samtidigt. Det här är ett vettigt alternativ i synnerhet på stora läroanstalter. Se Gruppindelningen i de valfria ämnena.
Manuell gruppindelning
Man kan dela in eleverna i grupper för hand genom att välja kursen/ämnet, klicka med andra musknappen och välja Gruppens studerande. I detta fall måste man gå igenom varje ämne/kortkurs och enskilt överföra eleverna till grupperna. Gruppindelningen kan även göras med optimeringsfunktionen i Kurre.
När de valfria elementen har behandlats hämtar man in alla elever från Primus till Kurre, dvs. man importerar de nuvarande sjuorna än en gång. I den här överföringen tar man också med valen i den gemensamma ämnena till Kurre, och beträffande de nuvarande åttorna ska man också inkludera valen i de valfria ämnena. I inställningarna för dataöverföringen ska du välja att överföra undervisningsutbudet På basis av val. Nu kan du också ta bort testeleven i Kurre och arkivera den i Primus.