Gruppindelningen i de valfria ämnena
Uppdaterad: 24.3.2020
Högstadiets valfria ämneselement kan enklast bildas genom att låta Kurre optimera valen. Användaren ska definiera antalet grupper och element. Kurre placerar därefter studerandena i grupper så att överlappningar inte uppstår.
1) Sök fram alla valbara ämnen på Grunduppgifterfönstrets flik Kurser. Välj "Kursens typ" som begränsande kolumn och mata in "valbart ämne" eller någon annan bokstav som finns i början på valbara ämnen i fältet Visa.
2) Ordna uppgifterna enligt kolumnen Antal val. Mata in nödvändigt antal undervisningsgrupper i kolumnen Grupper för varje valbart ämne. Antalet måste också anges för de ämnen som det ordnas endast en grupp av.
3) Måla alla valfria kurser som har endast en grupp. Klicka med andra musknappen någonstans på det målade området och välj Gruppens studerande i snabbmenyn. Nu är studerandena placerade i kursens grupp, dvs. studerandena har gruppval. Dessa grupper är färdiga att förenas till valbara ämneselement.
Gör därefter grupper för de ämnen som det ordnas flera grupper av, antingen med hjälp av Kurres optimeringsfunktion (alternativ A) eller för hand (alternativ B). Vi rekommenderar att använda optimeringsfunktionen. Ett alternativ till är att kopiera tidigare läsåret grupper och element (alternativ C).
1) Öppna grupperingsfönstret och kursbrickans flik. Ämnets hela timantal kan i detta skede förbli operiodiserat. Gå till den operiodiserade perioden med hjälp av pilknapparna i det högra hörnet.
2) Klicka på fliken Ny kursbricka. En ny ruta öppnas. I rutan ger du kursbrickan ett namn t.ex. "åk 8 valfria"och en klassökrutin, t.ex. 8*.
3) I rutan syns operiodiserade ämnen. Gemensamma ämnen särskiljer du enklast från de valbara genom att du tar fram färger enligt kurstyp via Visa-menyn. Ett annat alternativ är att söka fram valbara ämnen med hjälp av Visa / Dölj-fälten. Fälten kommer fram i rutan då du klickar på ikonen som finns längst uppe till höger i rutan.
4) I rutan finns olika delar som motsvarar varje timantal. Ämnen med 1 åvt finns i en egen del, 2 åvt i en egen del osv. Ifall något valbart ämne är en lärokurs som består av 4 åvt och det undervisas i två olika element, kan du frigöra 2 timmar från ämnets timantal. Detta innebär att det blir två delar på två timmar vardera som kan förenas med andra ämnen som består av 2 åvt. Frigöringen görs i snabbmenyn med funktionen Dela timantal.
5) Dra grupper från fönstrets högra sida till den vänstra sidans balkar. Om det finns t.ex. endast en lärare i huslig ekonomi och fyra grupper i ämnet så behövs fyra balkar. En balk = ett valbart ämneselement, vilket alltså betyder att grupper i samma balk undervisas samtidigt. Nya balkar får du fram genom att föra en grupp under en redan existerande balk.
6) Kryssa i fältet Optimera valen som finns nedanför kursbrickan. Studerandens överlappningar syns i fönstrets nedre del. Infon visar vad som orsakar överlappningen. Flytta överlappande grupper till andra balkar för att minimera överlappningarna. Musmarkören ändras till ett tecken som ser ut som "förbjuden körriktning" om gruppens lärare eller undervisningsutrymme redan har reserverats för en annan grupp i denna balk. Ta fram Lärarens färg i kursbrickans grupper via Visa-menyn så ser du direkt vilken grupp det är fråga om. Ifall gruppen har flera lärare , visas inte färgen.
7) Flytta grupper från en balk till en annan tills du är nöjd med slutresultatet. Målet är att skapa så få balkar som möjligt och att det ska finnas så många studerande som möjligt i en balk. Håll också ett öga på gruppernas storlek. Då du är nöjd med balkarna ska du spara valen. Då placeras studerandena i grupperna enligt optimeringen. Små korrigeringar eller gruppbyten görs enklast i valfönstret på fliken Studerandevisa val.
8) Då balkarna är färdiga kan du kontrollera om det saknas någon studerande från balkarna. Detta gör du genom att klicka på en balk med musens andra knapp och välja Visa studeranden som saknas.
Gå därefter till fliken Gruppering och periodisera elementens timantal, t.ex. 2 timmar till hösten och 2 timmar till våren. Kursbricksbalkarnas timantal syns i Operiodiserade-kolumnen med grå färg. Det är möjligt att Kurre meddelar dig att det inte har gjorts egna kursbrickor för dessa perioder. Detta är ok och du kan alltså periodisera balkarna oberoende av detta. Då du periodiserar timmarna, försvinner kursbrickans nummer från balkarna och studerandena kan inte längre bearbeta sina val i Wilma.
Ifall du vill tillåta bearbetning av val och/eller spara balknumren ska du, före periodiseringen, göra kursbrickor för de perioder där valbara ämnen periodiseras. Du behöver inte föra grupper eller dylikt till dessa kursbrickor, utan det räcker att du skapar en tom kursbricka per period.
1) Gör först nödvändigt antal undervisningsgrupper för de valbara ämnena enligt instruktionerna ovan (1-3). Plocka studerande till grupperna på grunduppgiftsfönstrets flik Grupper.
2) Klicka på en valbar ämnesgrupp och högerklicka på den. Välj Gruppens studerande. Alla studerande som har valt detta ämne syns på rutans vänstra sida och på den högra sidan finns ämnets undervisningsgrupper på egna flikar.
3) Plocka de studerande som ska vara med i den första gruppen och flytta dem till den högra rutan med >>-knappen. Aktivera därefter den andra gruppens flik och överför studerande till denna grupp.
4) Förena slutligen grupperna med elementen i grupperingsfönstret. Gå till Operiodiserade-perioden. Klicka på en grupp i Balkar-kolumnen och dra den ovanpå en annan. Grupperna flyttas till samma rad, t.ex. vMu/vHu. Förena alla grupper som hör till samma element till samma rad.
5) Periodisera till sist elementens timmar, t.ex. 2 timmar till hösten och 2 timmar till våren.
Om du vill behålla fjolårets grupper och element ska du använda det föregående läsårets schema som botten för det nya läsåret. Se instruktion för kopiering.