Skapa grupper
Uppdaterad: 19.10.2020
I Kurre ska användaren avgöra hur många grupper som görs för varje kurs och om den ska undervisas klassvis eller inte. Användaren kan själv dela in studerandena i grupper eller låta Kurre sköta det.
Grupperingens ordning:
1) Kurser som undervisas klassvis
2) Kurser som har en grupp
3) Kurser som har flera gruppert
1) Öppna fliken Kurser i Grunduppgifter. Måla de ämnen som ska undervisas klassvis. Högerklicka sedan på någon av de målade raderna och välj Undervisa klassvis i snabbmenyn.
2) Klicka sedan på Klasser-kolumnens rubrik så att uppgifterna ordnas på så vis att de kurser som inte ännu har någon gruppindelning kommer överst.
3) Plocka sedan de ämnen som ska ha en grupp genom att hålla Ctrl-knappen i botten, t.ex. livsåskådningskunskap. Skriv in "1" i Grupper-kolumnen, tryck på Enter och svara "Ja" på kontrollfrångan. Klicka med andra musknappen på någon målad rad och välj Gruppens studerande... i snabbmenyn (observera att grupperna kan flyttas över till ett annat ställe på listan när du anger antalet grupper).
4) Ordna grupperna på nytt, denna gång enligt kolumnen Utan grupp. Välj ett gemensamt ämne som inte undervisas klassvis, men som ändå ska ha flera grupper (t.ex. gymnastik, teknisk slöjd). Ange antalet grupper i kolumnen Grupper.
5) Gruppindelningen av ämnen som det ordnas flera grupper av, men som inte undervisas klassvis kan göras för hand med funktionen Undervisa klassvis eller med Kurres automatiska optimeringsfunktion. Anvisningar gällande optimeringen finns under länken "Högstadiets valfria ämneselement" som finns nedan under rubriken "Närliggande teman".
Lärare och utrymme kan matas in för grupperna redan i detta skede. Måla t.ex. alla tyskagrupper på fliken Grupper, högerklicka på någon av de målade grupperna och välj Gruppens resurser. Lärare och utrymme kan också fyllas i senare, i grupperings- eller placeringsskedet.
Om man vill dela in studerandena på ett speciellt sätt på grund av t.ex. pedagogiska orsaker, så kan man göra gruppindelningen på fliken Kurser.
- Klicka med andra musknappen på kursen och välj Gruppens studerande.
- Till vänster i rutan finns en lista på de studerande som har valt kursen. Om det redan finns undervisningsgrupper så syns dessa på separata flikar till höger i fönstret. Flikarnas namn består av kursens namn, gruppens id och antalet studerande.
- Om grupperna inte ännu är gjorda ska man klicka på knappen Lägg till grupp. Måla sedan de studerande som ska placeras i den här gruppen. Klicka på >>-knappen så flyttas de till den högra sidan och till den aktiva gruppen.
- Lägg till flera grupper vid behov, och gör på samma sätt för de resterande studerandena.
- Studerande kan flyttas från en grupp till en annan om man först flyttar dem från sin grupp till den vänstra rutan och sedan till rätt grupp i den högra rutan.
- Om studerandens namn står med röd text så studerar han/hon något annat samtidigt. Efter studerandens namn står förkortningen på den kurs som överlappar.
I Kurres Allmänna inställningar/ Övriga inställningar kan du välja hur nya, tomma grupper ska namnges då de skapas. Som standard får grupperna ett ordningsnummer, t.ex. VKA.1, VKA2. I stora skolor där det kan finnas kurser som har över 9 grupper lönar det sig att ändra numreringsformatet från 1, 2, 3 osv. till 01, 02, 03 osv. Det gör att grupper som har ordningstalet 10 eller större placeras på rätt ställe i listorna, dvs. efter grupp 9.
I stället för ett nummer går det också att välja att ge grupperna en annan gruppkod eller -beteckning. Det kan vara en bokstav eller den klass som studerandena i gruppen har. Med alternativet Klasser skapas grupperna utan kod, men vartefter studerandena anmäler sig till grupperna så uppdateras också beteckningen. Om studerande i klass 8A och 8C har anmält sig till en grupp syns 8A/8C i gruppens kod. Gruppbeteckningen kan vid behov ändras för hand i Grunduppgifter, på fliken Grupper i kolumnen Kod, eller i Grupperingens eller Placeringens Egenskaper-ruta i fältet Gruppbeteckning.
Tips! Då man gör grupper och printar ut uppgifter behöver man ibland endast se gruppens förkortning, ibland namn och ibland både namn och kod. Olika alternativ för att presentera gruppuppgifterna finns under Visa-menyn. Samma alternativ finns också under Allmänna inställningar. Där kan man också välja vilket alternativ som ska fungera som standard och visas i Wilma. Framför allt i grundskolorna lönar det sig att för vårdnadshavarnas skull välja "Kursens namn". Namnet på alla ämnen syns då i sin helhet och inte endast krångliga förkortningar.