Arrangemang för religions- och modersmålsundervisning
Regionalt samarbeteLäsårsplanering
Uppdaterad: 23.3.2020
Om en kommun ordnar undervisning i religion och modersmål som inte så många elever har valt så görs undervisningsgrupperna oftast över skolgränserna. På kommunnivå görs planeringen bäst om alla dessa religions- och modersmålsämnen placeras i ett eget schema, dvs. i en egen Kurre-fil. Skolornas rektorer och övriga Kurre-användare ser ändå undervisningen i religion och modersmål i sina egna scheman.
Den gemensamma modersmåls- och religionsfilen i Kurre görs innan skolorna börjar planera den egna undervisningen. Skolkansliet eller undervisningskoordinatorn placerar religions- och modersmålsundervisningen färdigt i schemat. När skolorna inleder planeringen av sin egen undervisning syns dessa ämnen färdigt i schemat, men de kan inte flyttas eller raderas. Endast skolkansliet/koordinatorn kan göra ändringar i de gemensamma placeringarna.
Påminn skolorna om att valen i religion och modersmål ska läggas till innan skolkansliet börjar planera för dessa ämnen.
- För att skapa ett schema och föra över uppgifter till det behövs ett s.k. underhållsanvändarnamn. Med ett underhållsanvändarnamn kan man logga in i PrimusKurre och skapa ett nytt schema.
- För endast över de elever som har valt ett sådant ämne som undervisas över skolgränser, t.ex. elever vars åskådningsämne är något annat än evangelisk-luthersk eller vars modersmål är annat än svenska.
- För endast över de lärare som undervisar i religion eller modersmål.
- I dataöverföringen väljer du Överför undervisningsutbud på basis av val och kryssar i Överför studerande från samma årskurs till gemensam klass.
- Klicka på Allmänna inställningar och ändra fältet Visa i listor som klassens namn till "Klassens skola + förkortning" eller "Klassens skola + förkortning + förklaring".
- Ta fram kolumnen Skola på fliken Studerande och Klasser. På så sätt kan man enkelt se vilken skola eller vilken klass som en elev går i.
- Ordna eleverna på grunduppgifter- och valfönstret alfabetiskt, enligt klass eller enligt skola, beroende på vilken ordning som passar er bäst.
- Om skolan har överförts från Primus syns den med grön text och om den har lagts till eller ändrats i Kurre så är den svart.
Om det inte är viktigt att känna till vilken skola det är så kan du hoppa över det som står ovan och föra ihop alla elever som går på samma årskurs i en och samma klass.
- På grunduppgifterfönstrets flik Kurser syns varje ämnes studerandeantal.
- Skriv in så många undervisningsgrupper som behövs i kolumnen Grupper. Gör minst en grupp för varje ämne. Om grupperna består av elever från olika årskurser ska du ändå i det här skedet göra skilda grupper för varje årskurs. De förenas i ett senare skede till en större grupp.
- Överför eleverna till rätt grupp och ge den en lärare.
Om det är möjligt så lönar det sig att placera modersmåls- och religionsundervisningen vid samma tidpunkt för hela läsåret. Det gör att du bara behöver göra en period och alla ämnen placeras på samma ställe i schemat. Skolorna kan trots detta periodisera den övriga undervisningen precis som de önskar.
- I grupperingsfönstret ska man ta fram alla elever i en klass. Förena de ämnen som ska undervisas samtidigt i en balk, t.ex. livsåskådning, ortodox religion, islamisk religion och jehovas vittnen i en balk och somaliska och ryska i en annan balk.
- Om grupperna består av elever från olika årskurser ska du söka fram alla årskurser, t.ex. 7-9 och sen förena undervisningen i balkar. För att förena grupperna behöver du tillåta överlappningar. Det gör du genom att klicka på Inställningar / Överlappningar / Bekräfta överlappningar.
- Gör på samma sätt med alla årskurser.
- Tillsammans med rektorerna kan du planera vilka tidpunkter som passar bäst för den gemensamma undervisningen. I praktiken är det ofta morgon- och eftermiddagslektionerna som passar bäst eftersom övriga elever då inte får håltimmar. Reservera tillräckligt med tid för eleverna och lärarna för att förflytta sig från en skola till en annan. I exempelkommunen har de gemensamma lektionerna placerats på morgonen, men på så sätt att eleverna har lite längre rast tills följande lektion börjar.
- Placera lektionerna för en årskurs i taget. Det går att placera lektionen via vilken klass som helst - lektionen syns ändå för de andra klasserna.
- I elevens personliga schema och i Wilma syns endast det ämne som han/hon själv har.
Då alla årskursers ämnen är placerade ska schemat göras offentligt. Det gör man genom att öppna Allmänna inställningar och kryssa i Offentlig för alla Kurre användare och Offentlig oberoende av enhet och läroanstalt.
Informera rektorerna om att den gemensamma delen är klar och att de kan börja placera övriga ämnen. Påminn också om att den religions- och modersmålsundervisning som är gemensam med andra skolor ska lämnas bort från skolans eget schema eftersom den finns i den gemensamma Kurre-filen och redan är placerad.
Innan nästa läsår börjar ska du kryssa i Offentlig i Wilma som också finns under Allmänna inställningar. Det gör att schemat också syns i Wilma.