Markera val för studerande
Uppdaterad: 18.3.2020
I grundskolor är det oftast skolsekreteraren, studiehandledaren el.dyl. som skriver in valen. Valen kan göras årligen eller så görs alla på en gång för hela skoltiden. I grundskolan anger man ofta de gemensamma ämnen för hela skoltiden, medan de valbara kompletteras senare.
- Kryssa i Inmatning av val utan uppgift om läsår i Information om skolan. Det gör det lättare att lägga till valen i Primus. Om fältet inte är ikryssat så går det också att välja vilket läsår som kursen ska undervisas och det är oftast en onödig uppgift i grundskolorna eftersom elevens årskurs är det som avgör vilka ämnen och kurser som eleven ska ha.
- Gå till Studeranderegistret och sök fram alla nya studerande. Aktivera studeranden (måla dem).
- Klicka med andra musknappen på Modersmålsbalken på ämnesnivån i läroplansträdet och klicka på alternativet Välj alla underkurser. Modersmålet är nu valt för hela skoltiden och för varje läsår enligt det timantal som finns i läroplanen. Spara genom att välja Funktioner / Spara registerkort.
- Alla förstaklassister har nu val i modersmålet. Gå på samma sätt igenom alla andra gemensamma ämnen med funktionen Välj alla underkurser.
- Hämta därefter alla pojkar med sökrutinen Kön=Man. Måla alla pojkar och välj pojkarnas gymnastik åt dem. Gör på samma sätt med flickorna. Ifall det i läroplanen finns endast ett ämne som heter gymnastik ska du välja det för alla elever. Indelningen i pojkars och flickors grupper görs i sådana fall först i schemaprogrammet.
- De ämnen sopm börjar senare t.ex. i biologi eller främmande språk kan du antingen välja redan nu eller först då ämnena är aktuella för eleverna.
- Hämta därefter studerande som inleder ett nytt ämne, t.ex. A-språk. Måla alla som studerar A-engelska. Ange valen i läroplansträdet och spara. Gör samma för dem som studerar A-finska. Gå på samma sätt igenom teknisk- och textilslöjd, olika åskådningsämnen och valbara ämnen.
- Då arbetet är klart ska du göra en sammanfattning av valen. Där kan du lätt kontrollera att alla elever har de val som de behöver: Funktioner / Sammanställningar / Sammanfattning av val.
Med sammanfattning av val kan du se valantalet enligt läroämne, kurs och studerande. Det gör det enkelt att kontrollera hur många studerande som har valt en viss kurs och ifall alla studerande har tillräckligt med val. Sammanfattning av val finns i Studeranderegistret: Funktioner / Sammanställningar / Sammanfattning av val.
- Sammanfattning av val för flera ämnen: På fliken Sammanfattning av kurser kryssar du i de kurstyper som du önskar få en sammanfattningen av, t.ex. alla valbara kurser. Obs! Eftersom valen alltid görs på kursnivå och inte på ämnesnivå så ska du alltid välja kurstyper som slutar på ”kurs”. Om du har skrivit in år och perioder för valen (t.ex. VHuE1 har lagts till för läsår 2019-2020 i period 1), kan du också göra en tidsbegränsning under delen Val som skrivs ut. Klicka till sist på Räkna och Förhandsgranska.
- Sammanfattning av val för vissa ämnen/kurser: På fliken Sammanfattning av huvudämne väljer du de kurser som ska tas med i sammanfattningen, t.ex. den första kursen för alla åskådningsämnen. Du kan välja flera kurser genom att hålla Ctrl-knappen i botten. Om du tar med ämnen i sammanfattningen, kommer också alla kurser som hör till ämnet med.
- Sammanfattning av val för vissa kurser: Välj en studerande som har den kurs som du vill se sammanfattning av. Klicka med andra musknappen på kursen i läroplanen och välj Sammanfattning av kurs / sammanfattning av val.
I sammanfattning av val har de kurser som studeranden valt markerats med plustecken. På nedersta raden och i kolumnen till höger finns summor av valen enligt studerande och enligt kurs.
Det går att spara iställningarna för sammanfattningar och statistik. Skolan kan alltså spara egna färdiga sammanfattningar av vitsord, val och frånvaron, t.ex. valen i valbara ämnen, de som fått vitsordet 4, julbedömningens vitsord, de som varit frånvarande över 100 timmar, etc. Sparandefunktionen finns i Funktioner-menyn i sammandrag- och statistikfönstren. Man behöver inga nya rättigheter för att använda funktionen, det räcker med tillgång till sammandraget i fråga.