Barnspecifika memon i Wilma
Uppdaterad: 6.9.2022
Primusregistret Studerandespecifika memon kan användas för att spara memon om barnen via Wilma. Iaktta alltid datasäkerhet vid beviljande av användarrättigheter till personspecifika memon och annat sekretessbelagt material.
Memona skiljer sig från de pedagogiska dokumenten på så sätt att läs-/ändringsrättigheterna ges specifikt för varje memo. För ett barnspecifikt memo ger man alltid separat rättigheter till de personer som får se memot och de som också har rätt att göra ändringar i det.
För vårdnadshavarna kan man visa uppgifterna via en profilblankett.
För att denna funktion ska kunna användas måste fältet Stöd för skolgång i användning vara ikryssat i Information om skolan-registret.
För att kunna göra memot behöver du en blankett i Primus Blanketteditor. I slutet av denna instruktion finns en länk till vår blankettmall för barnspecifika memon samt anvisningar.
Memona görs på blanketten i Wilma och syns sedan på barnets Stöd-sida, under rubriken Memon. Gjorda memon sparas automatiskt i Primusregistret Studerandespecifika memon.I vårdnadshavarens Wilma syns memona under Stöd, och visas via profilblankett.
Till skillnad från pedagogiska dokument krävs inte nödvändigtvis någon Dokumenttyp för memona. Om man ändå vill göra olika memotyper är det bra att använda dokumenttyperna. Då ser man genast under rubriken Memon i Wilma vilken typ av memo det är fråga om. Med hjälp av dokumenttyp kopplar man också ihop rätt blankett med rätt ärende när ärendet ska registreras eller ändras.
Du kan lägga in olika alternativ för memotyperna i Dokumenttyper-registret, t.ex. "pedagogens anteckningar" eller dylikt. Fyll i ett beskrivande namn i fältet Dokumenttypens namn och ange Memo i fältet Dokumenttyp.
I Wilma gör man ett nytt memo genom att gå till Memon-fliken på barnets sida och klicka på Lägg till. Om personen inte har rätt att lägga in nya memon, syns inte heller fliken.
Man kan använda ett tidigare memo som botten för ett nytt memo precis som med de pedagogiska dokumenten. Kom då ihåg att markera de fält som ska kopieras på blanketten för memon i Blanketteditorn.
För att en användare ska kunna göra ett nytt memo i Wilma ska samma användargrupp anges i fältet Användargrupp i Wilma på personens registerkort och i fältet med samma namn på blanketten i Blanketteditorn. Rättigheterna fungerar på samma sätt i både Gruppernas personal-registret och Personal-registret.
- Gör en användargrupp i Användargrupper-registret, t.ex. "Memon". Ge användargruppen rätt till Studerandespecifika memon-registret, och funktionerna Rätt att skapa nytt registerkort och Rätt att skriva ut sparade utskrifter.
- Kryssa vid behov i Personalen har rätt att göra memon för alla studerande i Wilma. Då får personalen rätt att lägga till memon utan att Rätt att se studerandes alla uppgifter i Wilma behöver vara ikryssat, och utan att personen är kopplad till studeranden via fältet Kortets äganderätt innehas av i Barn-registret.
- Ange denna användargrupp för de pedagoger/personalmedlemmar som ska ha rätt att göra nya memon.
- Lägg in användargruppen också på memoblanketten i Blanketteditorn.
Användaren måste dessutom ha en koppling till barnet, på något av följande vis:
- Pedagogen är barnets grupphandledare eller annan handledare: pedagogen får då göra nya memon för de barn som han/hon har i sin grupp eller handleder.
- Barnet och pedagogen finns i samma grupp i någon av de grupper som finns i Grupper-registret. Pedagogen får göra nya memon till barnen i gruppen.
- Pedagogens/personalens användargrupp finns angiven på barnets kort i fältet Kortets äganderätt innehas av: En person som ingår i användargruppen för pedagoger och personal får göra memon för de barn som också på sina registerkort har användargruppen i det ovan nämnda fältet. Personalens användargrupp behöver inte anges i fältet om personalens användargrupp har rätt att lägga till memon för alla barn i Wilma.
- Rätt att se alla studerandes uppgifter i Wilma i Gruppernas personal-registret eller Personal-registret: skapar en koppling till alla barn, personen får göra memon för alla. Fältet behöver inte ikryssas i Personal-registret, om personalens användargrupp redan har rätt att lägga till memon för alla barn i Wilma.
- Pedagogens användargrupp har Barn-registrets rättighet Läraren får se alla studerandekort: innebär en koppling till alla barn, personen får göra memon för alla. Obs! Precis som namnet antyder, gäller denna rättighet endast gruppernas personal och alltså inte övriga personalmedlemmar utanför grupperna.
För att användaren ska kunna läsa och bearbeta memon krävs alltid två rättigheter:
1. Användaren ska i fältet Användargrupp i Wilma i antingen Gruppernas personal- eller i Personal-registret ha en användargrupp som har rättighet till registret Studerandespecifika memon.
2. Användaren ska ha antingen läs- eller redigeringsrätt till det specifika memot i fråga.
Redigeringsrätt
De personer som anges i följande fält har rätt att göra ändringar i memot (de här fältnamnen anges här enligt hur de står originellt i Primus och du ser namnen genom att föra musen på fältet i Blanketteditorn):
- Anteckningen gjord av (lärare)
- Anteckningen gjord av (personal)
- Lärare som deltog i mötet
- Personal som deltog i mötet
Den person som skapat memot anges automatiskt i fältet Anteckningen gjord av (lärare) eller Anteckningen gjord av (personal), beroende på vilken grupp personen tillhör. Den som gjort memot får automatiskt läs- och skrivrättighet till memot och denna person anses vara ansvarsperson för memot.
Läsrätt
De personer som anges i följande fält har läsrättighet till memot:
- Lärare med läsrätt
- Personal med läsrätt
Memona blir synliga för vårdnadshavare i Wilma från och med det datum som står i Publiceras för vårdnadshavare. Om fältet är tomt kommer memot inte att visas. Vårdnadshavare har inte möjlighet att göra ändringar i memot via blanketten.
Rätt att se alla memon
Det finns ingen rättighet som direkt ger en person rätt att se alla barns memon i Wilma. Memon visas bara för personer som är insatta som deltagare eller ansvarspersoner i memot. Rättigheten Rätt att se alla studerandes uppgifter i Wilma som ges i Gruppernas personal-registret eller i Personal-registret ger alltså i sig inte rätt att se alla barns memon.
Memon överförs inte i samband med byte av verksamhetsenhet. För att memon ska kunna användas på den nya verksamhetsenheten så måste Studerande-fältet iStuderandespecifika memon registret länkas till den barnets nya kortnummer. De personer som tidigare har haft rättigheter att läsa och ändra barnets memon kommer då att fortsätta se barnets memon ifall de även finns på den nya verksamhetsenheten.
Läs- och redigeringsrättigheter kan ges endast till pedagoger och personalmedlemmar som finns på samma enhet som barnet.