Keskiarvomääritykset
Päivitetty viimeksi: 4.4.2022
Primuksesta voi tulostaa esim. luokittaisia keskiarvotilastoja tai keskiarvojen yhteenvetoja. Näitä varten on luotava keskiarvomääritykset.
- Avaa Keskiarvomääritykset-rekisteri päävalikon Apurekisterit-kohdasta. Valitse Toiminnot / Uusi rekisterikortti ja anna nimeksi esim. "lukuaineet" tai "kielet". Voit tehdä myös vuosiluokan mukaisen jaottelun, esim. "7. lk kurssit" tai "8.-9. lk kurssit".
- Avaa Kurssit-rekisteri ja hae esille kaikki aineet tai kaikki kurssit sen mukaan, kummalta tasolta keskiarvo halutaan laskea.
- Kun haku on tehty ja kortit ovat ruudulla, maalaa listasta kaikki ne kortit, jotka lasketaan mukaan esim. lukuaineiden keskiarvoon. Merkitse näille Sisältyy keskiarvoihin -kenttään 1. riville tiedoksi "lukuaineet". Kun valittuna on useampia kortteja kerralla, kentän päälle ilmestyy Muuta-painike. Klikkaa sitä ja valitse "Uusien rivien lisääminen". Valitse listasta "lukuaineet" ja tallenna.
- Käsittele samalla tavalla muihin keskiarvoihin kuuluvat aineet tai kurssit. Esim. 7. luokan keskiarvoa varten valitaan kaikki 7. luokan kevään kurssit (tai kaikki 7. luokan kurssit) ja Sisältyy keskiarvoihin -kenttään valitaan "7. lk keskiarvo". Sama aine/kurssi voi kuulua useampaan eri keskiarvoon.
Keskiarvo painokerrointa käyttäen
- Tee Keskiarvomääritykset-rekisteriin uusi rekisterikortti. Nimeä se haluamallasi tavalla esim. "Ammatilliset".
- Ota Opetustarjonta-rekisterissä esiin Painokerroin ja Sisältyy keskiarvoihin -kentät.
- Hae esille kaikki opinnot (ammatilliset tutkinnon osat ja yhteisten tutkinnon osien osa-alueet), jotka pitää keskiarvolaskennassa huomioida.
- Aseta kaikille ammatillisille tutkinnon osille ja yhteisten tutkinnon osien osa-alueille Sisältyy keskiarvoihin -kenttään tuo luomasi ka-määritys. Tämäkin tehdään Opetustarjonta-rekisterissä.
- Kopioi Opetustarjonta-rekisterissä Primuksen sisäisellä tiedonsiirrolla Osaamispisteet-kentän sisältö Painokerroin-kenttään seuraavasti:
- Maalaa kaikki tarvittavat opinnot. Klikkaa hiiren kakkosnäppäimellä Osaamispisteet-kentän päällä ja valitse valikosta Kopioi sisältö. Vastaanotettavat tiedot -kohdassa vie Osaamispisteet -> Painokerroin-kenttään.
- Tarkista Arvosanamääritykset-rekisterissä, että numeroarvosanoille on täytetty kentät Numero ja Lasketaan keskiarvoon.
- Muuta opiskelijakohtaisiin kurssitietoihin painokerrointa niille opiskelijoille, joilla laskennallinen laajuus pitää huomioida pienempänä kuin alkuperäinen laajuus, esim. alkuperäinen laajuus 30 osp -> laskennallinen laajuus 15 osp.
Tämän kirjaustavan kanssa todistuspohjissa käytetään funktiota Määriteltävät keskiarvot.Laskentatapa.
- Lisää Määriteltävät keskiarvot.Laskentatapa -funktio tulosteella alatunnisteeseen klikkaamalla ensin sitä solua, johon keskiarvo halutaan tulostaa.
- Klikkaa sitten tulostuseditorin oikeassa reunassa Tieto-välilehteä. Klikkaa vielä valkoista aluetta, jolloin aukeaa Solun tietomääritys -ikkuna.
- Valitse ensin ikkunan vasemmasta reunasta Määriteltävät keskiarvot.Laskentatapa-funktio. Valitse sen jälkeen käytettävä keskiarvomääritys (luomasi ka-määritys) ja OK, jonka jälkeen valitse vielä keskiarvon laskentatapa, tässä tapauksessa Painotettu. Määritys on kokonaisuudessaan seuraavanlainen: Määriteltävät keskiarvot.Laskentatapa (Ammatilliset, Painotettu), jossa "Ammatilliset" on keskiarvomäärityksen nimi.
Keskiarvo ilman painokerrointa
Primuksen versiosta 4.62.17 lähtien voidaan käyttää funktiota Ammatillinen päättökeskiarvo.Määriteltävät keskiarvot.Laskentatapa. Sen kanssa ei tarvitse käyttää painokertoimia.
- Tee yllä kuvatun mukaisesti Keskiarvomääritykset-rekisteriin rekisterikortti. Voit käyttää myös samaa määritystä, jos olet aiemmin jo tehnyt ko. määrityksen.
- Tarkista ensin, että opiskelijarekisterin Opintojen laajuus -kentässä on tutkintoa vastaava oikea osaamispistemäärä, esim. 180 osp (perustutkinnot), ja että kaikille keskiarvoon mukaan otettaville opinnoille on täytetty Opetustarjonta-rekisterissä kenttä Sisältyy keskiarvoihin. Valitse tähän kenttään teillä käytössä oleva keskiarvomääritys.
- Sisältyy keskiarvoihin -kenttä täytetään ammatillisille tutkinnon osille ja
- Yhteisten tutkinnon osien osa-alueille ja
- Korkeakouluopinnot- ja Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita, lukio-opintoja tai muita jatko-opintovalmiuksia tukevia opintoja -tutkinnon osien alla oleville osa-alueille ja
- Tunnustetuille at- tai eat-tutkinnoista oleville tutkinnon osille, jotka arvioidaan Hyväksytty-arvosanalla.
- Tarkista myös, että käytetyille arvosanoille on Arvosanamääritykset-rekisterissä rastittu kenttä Lasketaan keskiarvoon.
Jos opiskelija on suorittanut yli 180 osp, funktio vähentää huonoimmalla arvosanalla olevista suorituksista 180 osaamispisteen yli menevän määrän osaamispisteitä.
Jos opiskelijalle on tunnustettu tutkinnon osia ammatti- tai erikoisammattitutkinnoista, joiden suoritukset on arvioitu Hyväksytty-arvosanalla, funktio ei laske näitä keskiarvoon vaan vähentää ko. tutkinnon osien laajuuden 180 osp:stä ja laskee keskiarvon sen perusteella. Näille at- ja eat-tutkinnon osille pitää täyttää kuitenkin Sisältyy keskiarvoihin -kenttä Opetustarjonta-rekisterissä.
Jos opiskelijalle on tunnustettu tutkinnon osia, joiden laskennallinen laajuus hänen tutkinnossaan on pienempi kuin alkuperäinen laajuus: Laskennallinen laajuus kirjataan nykyiseen suoritusruudun Osaamispisteet-kenttään ja alkuperäinen laajuus Alkuperäinen laajuus -kenttään. Keskiarvofunktio huomioi suoritusruudun Osaamispisteet-kentän arvon.
- Alkuperäinen laajuus -kentästä tulostetaan todistukseen tarvittava alkuperäinen laajuus funktiolla Alkuperäinen laajuus.Laajuustyyppi(Osaamispisteet).
Todistukseen suoritetuista tutkinnon osista (osatutkintotodistus) lasketaan myös keskiarvo. Keskiarvolaskentaan otetaan mukaan yhteisten tutkinnon osien osa-alueet vain, jos yhteinen tutkinnon osa on suoritettu kokonaan eli tutkinnon osa -taso on arvioitu Hyväksytty-arvosanalla. Funktio huomioi myös tämän tapauksen. Yhteiset tutkinnon osat -otsikolle tulee olla täytettynä Tutkinnon osan ryhmä -kenttä Opetustarjonta-rekisterissä.