Läsnäolojen suunnittelu Wilmassa
Päivitetty viimeksi: 27.2.2019
Opiskelijakohtaista läsnäolosuunnittelua voi tehdä myös Wilmassa. Toimintoa on laajennettu Wilman Ryhmät- ja opiskelijan Opinnot-sivuille. Läsnäolosuunnittelua tehdään Ryhmät-sivulta koko ryhmälle kyseisen ryhmän osalta ja Opinnot-sivun kautta yhdelle opiskelijalle yhden kurssin osalta.
Suunnittelu on mahdollista opettajan Wilmassa. Opiskelija itse ei tällä hetkellä voi muuttaa suunniteltuja läsnäolojaan. Hops-keskustelussa kouluttaja ja tutkinnon suorittaja voivat yhdessä miettiä, mille tunneille opiskelija osallistuu ja kouluttaja tekee muutokset samantien.
Jotta läsnäoloja voi suunnitella Wilman puolella, on
- tehtävä Kurressa ryhmät
- muodostettava arviointikirjat niistä
- sijoiteltava ryhmän tunnit työjärjestykseen ja
- laitettava Kurre-tiedosto julkiseksi Wilmassa.
Toiminto käyttää hyväksi jo olemassa olevia Kurreen ja työjärjestykseen liittyviä oikeuksia Kurretiedoston Yleiset asetukset / Wilman asetukset -kohdasta.
Lisäksi opettajalla/kouluttajalla tulee olla tarvittavat oikeudet kyseiseen työjärjestykseen, jotka määritellään:
- Primuksen Käyttäjäryhmät-rekisterissä: Wilman oikeudet / Wilman moduulit / Työjärjestyksen muokkaus -kohdassa
- Opettajat-rekisterissä: lisätään kenttään Käyttäjäryhmä Wilmassa sellainen käyttäjäryhmä, jolla on tarvittavat työjärjestyksen muokkausoikeudet
- Kurre-tiedoston Yleiset asetukset / Wilman asetukset -kohdassa: ainakin oikeus Salli sijoitusten ominaisuuksien muokkaus Wilmassa
- Koulun tiedot -rekisterissä: rastitaan kenttä Läsnäolojen suunnittelu Wilmassa käytössä (arviointikirjan koululle)
Sen jälkeen tuntien ajankohdat näkyvät Läsnäolojen suunnittelu -näkymissä Wilmassa.
Käyttäjäoikeudet
Jotta käyttäjällä olisi oikeus Kurre-tiedoston osalta suunnitella läsnäoloja, pitää käyttäjällä olla joko Täydet oikeudet työjärjestysten muokkaamiseen tai oikeuksia seuraavasti:
- Käyttäjäryhmät: Oikeus nähdä kaikki julkiset työjärjestykset TAI opettaja mukana Kurre-tiedostossa.
- Lisäksi jompikumpi seuraavista:
- Käyttäjäryhmät: Oikeus tehdä muutoksia omiin oppitunteihin
- Käyttäjäryhmät: Oikeus tehdä muutoksia kaikkiin oppitunteihin
Yksittäisen sijoituksen muokkausoikeus:
Kurre-tiedoston muokkausoikeuksien lisäksi täytyy kyseisellä henkilöllä olla vielä oikeus muokata jokaista yksittäistä sijoitusta. Oikeuden saa, jos jokin seuraavista täyttyy:
- Käyttäjäryhmät: Täydet oikeudet työjärjestysten muokkaamiseen
- Käyttäjäryhmät: Oikeus tehdä muutoksia kaikkiin oppitunteihin
- Opettaja itse mukana kyseisessä sijoituksessa. Jos opettaja on itse mukana Kurre-tiedostossa, niin hänellä pitää olla myös Kurren Yleiset asetukset / Muokkaus Wilmassa -kohdassa ruksi.
Käyttäjä ei siis voi muokata läsnäoloja sellaisen sijoituksen osalta, jossa hän ei itse ole mukana tai hänellä ei ole oikeutta muokata kaikkia oppitunteja.
Menneiden sijoitusten muokkaus:
Jotta jo päivämäärällisesti menneitä sijoitusten läsnäoloja voisi muuttaa Wilmassa, täytyy Kurre-tiedoston Yleiset asetukset-kohdassa olla rastittuna kenttä Salli menneiden sijoitusten muokkaus Wilmassa.
Muiden opettajien ryhmät:
Jos opettajan on tarkoitus tehdä läsnäolosuunnittelua muidenkin opettajien tuntien osalta, pitää hänen käyttäjäryhmällään olla Arviointi-rekisterin oikeus Kaikkien arviointikirjojen näkeminen. Silloin Wilmassa tulee näkyviin Muiden opettajien ryhmät -sivulla painike Ryhmän tiedot, jota kautta pääsee Läsnäolojen suunnittelu -sivulle.
Opiskelijan Opinnot-sivu
- Opiskelijan Opinnot-sivulla klikataan jotain opintoa opetussuunnitelmasta.
- Oikeasta reunasta avautuu sivupaneeli, jossa on välilehti Läsnäolojen suunnittelu. Käyttäjällä on oltava oikeudet toiminnon käyttämiseen sekä arviointikirja kyseiselle opinnolle tehtynä Kurresta, jotta välilehti näkyy.
- Jos opiskelija poistetaan arviointikirjasta, Läsnäolojen suunnittelu -välilehti on tyhjä (lukee "Ryhmiä ei löytynyt").
- Mikäli samasta opinnosta on tehty useampi arviointikirja ja kyseinen opiskelija on mukana molemmissa, näkyy Läsnäolojen suunnittelu -välilehdellä alasvetovalikko, mistä käyttäjä voi vaihtaa muokattavan arviointikirjan toiseen.
Läsnäolojen suunnittelu -välilehti sisältää taulukon, jossa on jaksojärjestelmästä riippuen näkyvissä allekkain rivejä. Mikäli jaksoja on vain kaksi ja molemmissa jaksoissa on 2 opetuskertaa per viikko kyseiselle kurssille, näkyy taulukossa vain 4 riviä. Eli silloin läsnäolo tarkoittaa läsnäoloa jakson jokaisen viikon ko.tunneilla. Jos läsnäoloja on tarve suunnitella viikoittain eri tavalla, on työjärjestys tehtävä viikkojärjestelmään Kurressa. Kuvassa näkyy viikkojärjestelmään suunnitellut läsnäolot.
- Jokaisen opetuskerran perässä on laatikko, jota klikkaamalla opiskelija voidaan lisätä opetuskerralle eli suunnitella läsnäolevaksi kyseiselle tunnille tai ottaa kyseiseltä oppitunnilta pois.
- Läsnäolon merkkinä näkyy vihreä väkänen. Tiedot tallentuvat suoraan Kurreen.
- Oletuksena opiskelija on joka kerralla läsnä, jos hänet on Kurressa lisätty ryhmään.
- Suunnitellut läsnäolot tallentuvat Tallenna-painiketta painamalla.
- Tunnin tunnus näkyy myös suunnittelunäkymässä, jos se on kirjattu työjärjestyksessä jollekin sijoitukselle.
Mikäli Kurre-tiedostolle ei ole laitettu oikeutta Salli menneiden sijoitusten muokkaus Wilmassa ja jonkin oppitunnin ajankohta on jo ohitettu, ei kyseisen oppitunnin läsnäoloa voi enää muokata.
Opetusryhmät-sivu
- Opetusryhmät-sivulla näytetään välilehti Läsnäolojen suunnittelu, mikäli käyttäjällä on oikeudet toiminnon käyttämiseen (katso ylempää ohjeesta).
- Sivulla on taulukko, jonka yläpalkissa on jokaista oppituntia kohden oma sarake ja vasemmassa reunassa opiskelijat kukin omalla rivillään.
- Jos sijoitukselle on kirjattu tunnin tunnus, se näkyy taulukon yläosassa omalla rivillä tunnin ajankohdan alapuolella.
- Tämän sivun taulukossa massamerkitseminen onnistuu maalaamalla taulukon soluja pitämällä hiiren näppäintä pohjassa.
- Taulukon yläpuolella olevista päivämääräkentistä voi rajata näkymän tietylle aikavälille.
- Muuten tämän sivun toiminta vastaa Opinnot-sivun toimintaa. Vihreä väkänen tarkoittaa läsnäoloa ja tyhjä tarkoittaa "ei läsnäoloa".
Huom. Jos opiskelijalla ei ole läsnäoloa jossakin ajankohdassa, ei hänelle voi myöskään tehdä siihen tuntimerkintää eli ei voi laittaa vahingossa poissaoloa, jos hänen ei ole tarkoituskaan olla paikalla.
Jos yritetään siirtyä läsnäolosuunnittelussa sellaiseen arviointikirjaan, jossa ei ole opiskelijoita, antaa Wilma ilmoituksen "Yksikään opiskelija ei ole vielä ilmoittautunut tälle kurssille".