Koulu-kentän käyttö multiPrimuksessa
Päivitetty viimeksi: 22.1.2020
MultiPrimuksessa lähes kaikissa rekistereissä olevalla Koulu-kentällä määritellään, millä kouluilla tietty rekisterikortti näkyy. Osan rekisterikorteista, esim. opiskelijoiden kortit, halutaan tyypillisesti näkyvän vain yhdelle koululle eli opiskelijoiden omalle koululle. Opettajien rekisterikortit taas saattavat näkyä useammalle koululle, esim. yläkoululle ja lukiolle. Pääkäyttäjät näkevät MultiPrimuksessa kaikkien koulujen rekisterikortit.
- Kun Koulu-kenttä jätetään tyhjäksi, näkyy rekisterikortti aivan kaikilla saman multiPrimuksen kouluilla.
- Kun Koulu-kentässä on yksi koulu, näkyy rekisterikortti vain tällä koululla.
- Kun Koulu-kentässä on useampi kuin yksi koulu, näkyy rekisterikortti kaikilla näillä kouluilla.
Jokaiselle Primus-tunnukselle voidaan valita kotikoulu. Jos kotikoulu on täytetty, näkee käyttäjä Primuksessa vain tämän kyseisen koulun rekisterikortteja (vaikuttaa myös PrimusQuery-siirtoihin, ks. ohje). Pääkäyttäjillä kotikoulu jätetään tyhjäksi, jolloin he näkevät kaikkien koulujen rekisterikortit.
Kotikoulu vaikuttaa myös siihen, mihin kouluun käyttäjä voi kirjautua. Primuksen prclient.ini-asetustiedostossa, määritellään, saavatko käyttäjät valita itse, mihin kouluun he kirjautuvat.
- Jos kouluvalintaa ei ole, ohjautuu kirjautuminen suoraan käyttäjätunnukselle valittuun kotikouluun.
- Jos koulun saa valita, on kirjautumisruudulla kouluvalikko, jossa on kaikki tai tietyt koulut. Käyttäjä voi valita näistä minkä tahansa, mutta pystyy kirjautumaan vain omaan kotikouluunsa. Valikko on kätevä silloin, kun käyttäjillä on tunnuksia moneen eri kouluun, esim. rehtorilla sekä yläkouluun että lukioon tai kanslistilla kolmeen eri alakouluun.
Kouluyhteisön avulla käyttäjä näkee yhdellä tunnuksella kahden tai useamman koulun rekisterikortit, mutta ei kuitenkaan kaikkien. Kouluyhteisö kannattaa perustaa esim. yläkoulun ja lukion yhteistä rehtoria varten, tai muita sellaisia Primus-käyttäjiä varten, jotka työskentelevät useammalla koululla.
- Avaa Kouluyhteisöt-rekisteri.
- Luo uusi rekisterikortti ja anna sen nimeksi esim. "Yläkoulu ja lukio".
- Siirry Koulun tiedot -rekisteriin ja valitse sekä yläkoulun että lukion rekisterikorteille Kouluyhteisö-kenttään tämä äsken luotu "Yläkoulu ja lukio" -yhteisö.
- Siirry vielä Käyttäjätunnukset-rekisteriin, valitse rehtorin tms. yhteisen käyttäjän tunnus ja valitse Kouluyhteisö-kenttään taas tämä sama yhteisö.
- Valitse vielä Kotikoulu-kenttään jokin hänen kouluistaan, eli yläkoulu tai lukio.
- Kun rehtori kirjautuu Primukseen, hän valitsee kirjautumiskouluksi joko yläkoulun tai lukion, mutta näkee kuitenkin molempien koulujen rekisterikortit kaikissa rekistereissä.
MultiPrimuksessa jokaisella opettajalla on vain yksi rekisterikortti Opettajat-rekisterissä. Rekisterikortin Koulu-kenttään valitaan kaikki ne koulut, joissa opettaja työskentelee. Tämän jälkeen ko. opettaja näkyy kaikkien näiden koulujen Opettajat-rekisterissä.
Koska opettajalla voi olla erilaiset lyhenteet eri kouluilla, käytetään multiPrimuksessa Lyhenne-kentän sijasta Lyhenteet kouluilla -kenttää. Tämä kenttä kannattaa asetella kenttäeditorissa Koulu-kentän viereen, jolloin koulu ja sitä vastaava lyhenne ovat rinnakkain ja tietojen täydentäminen koulukohtaisiksi helpottuu.
Kaikissa muissakin rekistereissä voidaan määritellä Koulu-kentän avulla, mitä rekisterikortteja koulun käyttäjät näkevät.
Tilanteessa, jossa halutaan kaikkien multiPrimuksen koulujen käyttävän Arvosanamääritykset-rekisterissä olevia samoja 4-10 arvosanoja, jätetään näiden arvosanojen rekisterikorttien Koulu-kenttä tyhjäksi. Tällöin ne näkyvät kaikilla kouluilla.
Jos vain lukiota varten halutaan oma arvosana "K Keskeyttänyt" , merkitään tämän arvosanan rekisterikortin Koulu-kenttään lukio. Mikäli halutaan vielä yläkoululle ja lukiolle arvosana "S Hyväksytty", merkitään tämän arvosanan rekisterikortin Koulu-kenttään yläkoulu ja lukio.