Bedömning i Wilma
Uppdaterad: 16.12.2019
Lärarna kan skriva in studerandens vitsord via Wilma. Vitsordet sparas i Primus och efter fastställningen syns de också på betyg och studieutdrag.
Läraren ser en lista över sina egna grupper
- På Wilmas huvudsida
- På Grupper- sidan.
På Wilmas huvudsida öppnar en av ikonerna på gruppens rad gruppens bedömningslista. Om du startar på Grupper-sidan kommer du till bedömningen via Funktioner-menyn eller genom att klicka på gruppens namn och sedan välja fliken Bedömning.
På framsidan visas endast de innevarande grupperna. På Grupper-sidan visas även de kommande och gamla grupper på separata flikar.
- Gamla grupper = bedömningslistans avslutningsdatum har passerats
- Kommande grupper = bedömningslistans inledningsdatum har inte infallit ännu
- Gruppens inlednings- och avslutningsdatum hämtas från fält med motsvarande namn i Primus Bedömningsregister.
- Gruppen finns i Wilma även efter att kursen har avslutats, men den flyttas till fliken Gamla grupper. Gruppen försvinner helt från Wilma då bedömningslistan arkiveras i Bedömningsregistret i Primus.
Om bedömningslänken saknas, kontrollera att fältet Bedömningsfunktionen i användning är ikryssat i Information om skolan-registret samt att gruppen inte blivit fastställd. Standardinställningen är att fastställda bedömningar inte kan ändras, men du kan se informationen med hjälp av en utskrift. Därför är det bra att göra en utskrift i Primus Bedömningsregister och göra den synlig i Wilma. I Information om skolan-registret, i fältet Bedömningens utskrifter, väljer du en sådan utskrift som innehåller en sammanfattning av gruppens bedömning.
De lärare som ska kunna ändra fastställda bedömningar ska ha fältet Rätt att bearbeta fastställda bedömningar i Wilma ikryssat i Lärarregistret. Den här rättigheten kan ges till alla eller enskilda lärare.
Du kan ordna grupperna enligt vilken kolumn som helst genom att klicka på kolumnens rubrik. Om grupperna är många kan du söka rätt grupp med hjälp av Sök-fälten. Till exempel i sökfältet för Kursens namn kan du skriva in "mat" och trycka på Enter. Då visas bara de kurser/ämnen som har "mat" i sitt namn.
- Viss information (vissa kolumner) om grupperna visas som standard, men du kan ta fram fler kolumner och gömma onödiga kolumner via Information om skolan i Primus. Kryssa då i de uppgifter som du vill ha med i tabellen, under Gruppsidans kolumner i Wilma.
- Om läraren undervisa i två skolor som har olika kolumninställningar, visas kolumnerna enligt den skola som är på första rad i Skola-fältet på lärarens registerkort.
I bedömningslistans tabell skriver du in vitsorden och övriga kursuppgifter.
- I Vits.-kolumnen skriver du in vitsorden. Det går att skriva in dem från tangentbordet eller genom att dubbelklicka på kolumnen och välja rätt vitsord i menyn som kommer fram. I menyn syns endast de vitsord som hör till den vitsordsskala som har valts för den specifika kursen. Vitsordsskalan kan du välja och byta i Primus Kursregister. Om det redan syns ett vitsord för någon av studerandena har han/hon avlagt den här kursen redan tidigare.
- Genom att klicka på studerandens namn i bedömningsvyn, får läraren fram en inforuta med studerandens prov i kursen och gamla vitsord. Om något annat ämne (eller mellanämne) i Kursregistret har samma kod i fältet Ämneskod som det kursämne som nu bedöms, visas även det andra ämnets kursvitsord i inforutan.
- Om du vill att ett vitsord också ska stå med bokstäver efter siffran ska du i Information om skolan-registret kryssa för Visa vitsord också med bokstäver. Ändringen inverkar både på Vits-kolumnen och kolumnerna för övriga vitsords ämnen.
- Frånvarande-kolumnen fyller man oftast inte i själv utan det går att hämta frånvaroantalet från studerandens lektionsanteckningar. Se närmare instruktion om hur du kan hämta frånvaro till bedömningslistan här.
- Uppförande-kolumnen behövs främst då det gäller högstadiernas spridda bedömning i uppförande.
- Om du klickar på Tilläggsuppgifter-kolumnen öppnas en meny där det finns färdiga alternativ för de tilläggsuppgifter som läroanstalten använder. Alternativen kommer från Primusregistret Tilläggsuppgifter till bedömning. I registret lönar det sig att skriva in bl.a. lagreferenserna som används i yrkesutbildningens examensbetyg eller de grunder som finns för att inte ge ett vitsord, t.ex. "Prov ogjort".
- Övriga ämnesområden som ska bedömas visas i egna kolumner, om fältet Övriga vitsord (ämne) är ifyllt för kursen i Kursregistret.
Den formativa bedömningen med utvecklingsdiagram visas i en inforuta på en egen flik. Det går att få fram flera kolumner, t.ex. Verbal bedömning,Studerandens kortnummer eller ett avvikande prestationsdatum. Bedömningens kolumnerna väljer du i Information om skolan, i Bedömningstabellens fält.
Om inget av alternativen i Bedömningstabellens fält är ikryssat, visas som standard i Wilma endast studerandens namn och klass samt de uppgifter som definierats för bedömningslistans kurs i Kursregistret, såsom t.ex. Övriga vitsord (ämne).
Du kan justera en kolumns bredd genom att med musen ta tag i kolumnens kant och dra den åt önskat håll.
I vilken ordning som studerandena placeras bestäms i Information om skolan. Du kan ändra ordningen i fältet Bedömningslistans studerandeordning. Om fältet är tomt kommer studerandena att ordnas enligt namn (standard).
Om det finns en boll framför studerandens namn har studerandens registerkort arkiverats i Primus. Studeranden har troligen avbrutit sina studier eller bytt skola e.d. Det är möjligt att skriva in lektionsanteckningar eller ge vitsord för arkiverade studerande. Om studeranden har avlagt kursen delvis kan du t.ex. ge honom/henne vitsordet "D" (deltagit) eller "A" (avbrutit). Om studeranden inte får något vitsord för kursen kan han/hon tas bort från studerandelistan.
När bedömningslistan är klar kan du spara uppgifterna genom att klicka på Spara som finns nere på sidan. Uppgifterna sparas i Primus Bedömningsregister för den specifika gruppens bedömningslista. Du kan spara och ändra uppgifterna så många gånger som det behövs. När inga fler ändringar kommer att göras ska bedömningen fastställas, vilket innebär att bedömningarna överförs till Primus Studeranderegister. De ändringar som görs efter fastställningen uppdateras inte i Primus om du inte fastställer dem på nytt.
Nere på sidan finns knappen Utskrifter och via denna får du fram alla utskrifter som hör till bedömningen.
Fastställningen kan skötas av skolkansliet (se separat anvisning) eller av lärarna själva.
- Om lärarna får fastställa bedömningen ska du kryssa i fältet Bedömningens fastställning tillåts i Wilma som finns i Information om skolan. Det här gäller alla lärare i hela skolan. Det lönar sig då att påminna lärarna om att om bedömningen ändras efter att den har blivit fastställd så måste den fastställas på nytt för att det ska bli korrekt.
- Lärarna fastställer bedömningen genom att klicka på Övriga funktioner / Fastställ bedömningen som finns uppe på sidan.
När fastställningen är gjord syns det en grön boll i gruppens "låda" i Wilma och i Primus Bedömningsregister kommer det fram ett kryss i fältet Fastställd.
Om gruppen har samma bedömningslista under flera bedömningstillfällen syns informationen från den tidigare bedömningen på en separat flik upptill i bedömningslistan.
Om man vill att Wilma ska påminna läraren om bedömningen för en viss grupp kan man kryssa för fältet Påminn om fastställningar i Wilma i registret Information om skolan. Då visas en påminnelse på gruppens bedömningssida.
Bedömningsuppgifterna överförs till Primus studerandekort i samband med fastställningen och de syns också på betygen, på studieutdragen och på Wilmas Prestationssida.
Studerande och vårdnadshavare ser vitsorden i Wilma på prestationssidan genast efter att de har fastställts, förutsatt att bedömningarna inte är dolda fram till ett visst datum. Du kan dölja vitsorden t.ex. fram till den dag då betygen delas ut. Lärarna kan alltid se vitsorden, även om de är dolda för studerande och vårdnadshavare.
Om en studerande har avlagt kursen en gång tidigare så visar Wilma vilken studerandes vitsord som ändras.
- Standard är att det högre vitsordet är ikraft.
- Om det nyaste vitsordet ska vara ikraft, även om det är lägre, ska du kryssa i Vitsordet kan ersättas med sämre som finns i Information om skolan.
För omtagning och höjning av vitsord lönar det sig att kryssa i fältet Avvikande prestationsdatum måste ifyllas före vitsord kan ändras som finns i Information om skolan. Läraren kan då inte i misstag höja ett tidigare vitsord utan Wilma kräver ett nytt prestationsdatum för att vitsorden ska ändras. Inställningen gäller både Primus och Wilma. Kryssa också i Datum i Bedömningslistans kolumner i Information om skolan så att lärarna kan skriva in ett nytt datum för vitsord som ska höjas.