Att ge vitsord i Bedömning-registret
Uppdaterad: 5.6.2023
I Bedömning-registret kan man förutom vitsord också anteckna andra uppgifter om studerandens prestationer. För varje uppgift finns en separat kolumn. Med hjälp av användargrupper kan du ge ändringsrättigheter eller läsrättigheter till kolumnerna på bedömningslistan. Vilka användargrupper som ska få ändrings- respektive läsrättigheter i Bedömningsregistret ställer du in i Användargrupper-registret på fliken Primus register.
Innan du skriver in bedömningsuppgifter är det bra att kontrollera om någon annan, t.ex. studiehandledaren, lagt in tilläggsuppgifter för gruppens studerande via Studeranderegistret. Välj då Tilläggsuppgifter/Uppdatera prestationerna från Studeranderegistret.
Detta hämtar alla anteckningar från Studeranderegistret till bedömningslistan. Eftersom denna uppdatering ersätter informationen i bedömningstabellen med uppgifter från Studeranderegistret, ska uppdateringen göras före bedömningsuppgifterna skrivs in. Ifall det på bedömningslistan finns bedömningsuppgifter som ännu inte har fastställts, försvinner de i samband med uppdateringen.
Uppgifter som vid fastställningen överförs till Studeranderegistret
I Information om skolan-registret finns tabellen Uppgifter som överförs vid fastställningen, där man väljer vilka uppgifter som överförs till Studeranderegistret vid fastställningen.
Bedömningslistan kan också fastställas utan vitsord, om fältet Tillåt fastställning utan vitsord är ikryssat.
- Vitsord-kolumnen: Vitsordet skrivs in i den första kolumnen till höger om studerandelistan. Klicka på Vitsord-kolumnen för listans första studerande. Ge vitsordet via tangentbordet eller välj med musen från Vitsord-rutan som finns i mitten av fönstret. I rutan syns vilka vitsord som får användas vid bedömningen av denna studieperiod, dvs. om skalan är godkänd/underkänd eller 1-3. Vitsordet kommer fram i kolumnen och kursorn hoppar till nästa studerande. Vitsordet kan korrigeras genom att gå tillbaka till cellen.
- Frånvarande: Här anges frånvarotimantalet ifall Wilma inte används. Vid användning av Wilma sparas frånvarona i Studeranderegistret på fliken Wilmas anteckningar, där de kan ses direkt.
- Typ: Om studeranden avlägger studieperioden på ett annat sätt än enligt Undervisningsutbud-registret (Kurser-registret), t.ex. att den är anpassad eller tillgodoräknad, ska den avvikande kurstypen läggas in i denna kolumn. Oftast är det inte läraren som fyller i denna uppgift, utan det är t.ex. studeiehandledaren som fyllt i den, och så kommer den in på bedömningslistan med Uppdatera prestationerna från Studeranderegistret-funktionen.
- Kp, ECTS och Timmar: I kolumnerna antecknas kursens omfattning, i det fall att omfattningen för någon studerande avviker från kursens normala omfattning.
- Datum: Kolumnen ifylls endast för de studerande som har ett annat prestationsdatum än det som står i bedömningslistans Kursen slutar.
- Tilläggsuppgifter(/betygsreferens): I kolumnen antecknas de betygsreferenser som gäller bl.a. anpassningar och erkännande av kunnande. Oftast ger man inte lärarna möjligheten att göra anteckningar här, utan det är studiehandledaren, studiesekreteraren eller specialläraren som antecknar dessa uppgifter redan i Studeranderegistret. Tilläggsuppgifterna/referenserna kommer från Tilläggsuppgifter till bedömning-registret. Bäst är att skriva in referenserna för betygen färdigt i det registret. Då behöver man inte alltid skriva dem på nytt och de blir likadana för alla studerande, varvid de också kan statistikföras.
- Läroanstalt: Om studeranden har avlagt kursen i någon annan läroanstalt, ska du i denna kolumn skriva in läroanstaltens namn. De alternativ som syns i fönstret kommer från Läroanstalter-registret.
-
Övriga vitsord (ämne): Om examensdelen/delområdet är indelat i olika ämnesområden som bedöms skilt, dvs. det finns Övriga vitsord (ämne) för examensdelen, syns de i bedömningslistan som egna kolumner. Kryssa i Användargrupper-registret i Skrivrätt i övriga vitsords kolumner för de användargrupper som får bedöma ämnesområden.
- Verbal bedömning: I fältet kan du skriva in annan bedömning eller närmare detaljer om en bedömning, t.ex. "Skriftlig hemuppgift fattas". Du kan föra in färdiga standardmeningar i Meningsbank-registret. För att använda de färdiga meningarna ska du klicka på knappen Öppna meningsbanken. I samband med fastställningen överförs dessa fraser till Verbal bedömning-fältet i Studeranderegistret.
- Studerandespecifika kursuppgifter:: Även i Bedömning-registret kan man studerandevis ändra beskrivningarna, målen, förverkligandena, innehållet etc. för examensdelar och delområden. Högerklicka på studerandens namn och välj Ändra studerandens kursuppgifter. Då öppnas en ruta som påminner om Kurser-registret, men de ändringar som görs är ändå bara studerandevisa.
- Rättigheter: För att lärarna och studiehandledarna ska kunna ändra dessa uppgifter, ska de ha skrivrätt till de relaterade fälten i Undervisningsutbud-registret. Dessutom ska dessa personer i Användargrupper-registret ha Rätt att bearbeta alla kursuppgifter per studerande ikryssat för den användargrupp som de tillhör. I Information om skolan ikryssas i Ändringar i kursen, som finns i tabellen Uppgifter som överförs vid fastställningen.
- OBS! Gör ändå helst de studerandespecifika kursändringarna i Studeranderegistret eller i Wilma. Se närmare info i instruktionen om hur kursändringar sparas.
- Vitsordsfördelning och medelvärden: Under studerandenas namnlista syns studerandeantalet, medelvärdet av alla vitsord samt medelvärdet för män respektive kvinnor. Vitsordsfördelningen i stapeldiagrammet uppdateras vartefter vitsord skrivs in.
Lärarna ges oftast sådana rättigheter till Bedömning-registret att de kan se endast sina egna bedömningslistor och lägga in vitsord i dem. På bedömningslistan ska man se till att ha rätt (huvudansvariga) lärare i Lärare-fältet. Om samma bedömningslista ska synas för flera lärare, ska den som undervisar mest eller ger slutvitsordet stå i Lärare-fältet, medan de som ska få se eller bearbeta bedömningslistan ska stå i det flerradiga Övriga lärare-fältet. Då syns bedömningslistan i Primus och Wilma för både den egentliga läraren och för de övriga lärarna.
Åtkomst till kolumnerna på bedömningslistan
I Användargrupper-registret väljer man vilka kolumner lärarna ska få se och vilka kolumner de får ändra. Man kan definiera varje läs- och skrivrätten skilt för varje kolumn. Ifall användaren inte ens har läsrätt ser användaren inte ens själva kolumnen. Rättigheterna nedan inverkar på synligheten i Primus. Observera att en person med "Fulla rättigheter" alltid ser alla kolumner.
1. Användargrupper-registret: ange en läraranvändargrupp där medlemmarna ska få tillgång till olika kolumner på bedömningslistorna.
2. Klicka på Primus rättigheter / Bedömning, varvid de underliggande registerfunktionerna kommer fram till höger.
3. Under Kolumnrättigheter visas både skriv- och läsrättigheter till de olika kolumnerna som kan tas fram på bedömningslistan.
4. Kryssa i de som ska vara synliga eller där man ska kunna fylla i uppgifter.
Infokolumner på bedömningslistan
I Bedömning-registrets tabell kan man också ha med olika infokolumner. Välj vilka kolumner som ska finnas med i tabellen via Information om skolan-registrets fält Bedömningens infokolumner och namnge dem i fältet Namn på bedömningens infokolumner.
Infokolumnen visas till vänster om tabellen på bedömningslistan, efter personens namn. Ta fram sådana uppgifter som är till nytta för läraren vid bedömningen. Kryssa ännu i Visa studerandens infokolumner under Bedömning-registrets rättigheter i Användargrupper-registret, för de användargrupper som ska få se infokolumnerna. Kolumnerna syns inte i Wilma.