Skriva in yrkesprov i Primus
Uppdaterad: 13.3.2023
Yrkesprov kan skrivas in för enskilda studerande antingen i Studeranderegistret eller i Bedömningsregistret. Oavsett vilket sätt du väljer att skriva in ett yrkesprov kommer det ett registerkort för yrkesprovet i Yrkesprov-registret. Yrkesprov-registret är ett av Primus Övriga register eller om har yrkesinriktade termer i bruk i Primus, finns registret under Yrkesinriktade.
Anteckningssätt
Allting som gäller yrkesprov förs in i Yrkesprov-registret. Du behöver inte längre göra separata delyrkesprov i läroplansträdet, utan alla delyrkesprov i en viss examensdel kommer in under yrkesprovet som helhet.
Före reformen behövdes det ännu egna kurser i studieträdet för yrkesprov, men fr.o.m. 1.1.2018 ska alla yrkesprov antecknas direkt i examensdelen. Vitsordet i yrkesprovet blir samtidigt vitsordet för examensdelen. Uppgifterna om yrkesproven överförs till både KOSKI och ePUK.
Faser
- Gör i Undervisningsutbud-registret en yrkesprovskurs för varje examensdel, samt övriga förberedelser enligt den här anvisningen.
- I Användargrupper-registret ska du ge den berörda användargruppen Tillträde till yrkesprov och Rätten att skapa nya yrkesprov. Dessa rättigheter ska ges både för Studeranderegistret och för Bedömningsregistret. Administrationen ska dessutom Rätt att radera yrkesprov under Studeranderegistret.
- Skriv in yrkesproven för respektive studerande antingen i Primus Bedömnings- eller Studeranderegister, eller i Wilma. Se nedan i denna instruktion hur man antecknar yrkesprov i Primus. Närmare instruktioner om hur du skriver in dem i Wilma hittar du i Wilma-anvisningen.
1) Välj i studerandens läroplan den kurs som yrkesprovet gäller.
2) Gå till fliken Bedömningar i Studeranderegistret.
3) Kursprestationer-rutan öppnas. I rutans nedre del finns knappen Yrkesprov. Med hjälp av den kan du föra in nya yrkesprov, dvs. skapa nya registerkort i ifrågavarande registret.
4) Klicka på Yrkesprov. Detta öppnar Yrkesprov-registret där det automatiskt skapas ett nytt registerkort. Studerandens namn är färdigt ifyllt och i Kurs-fältet finns det yrkesprov som funktionen öppnades från. I det flerradiga fältet Bedömningsobjekt syns de bedömningsobjekt som har skrivits in i Undervisningsutbud-registret, förutsatt att de har skrivits in i fältet med samma namn (Bedömningsobjekt). Information som finns i fältet Övriga vitsord (ämne) syns inte.
5) Se till att alla fält som behövs vid överföringarna till KOSKI och ePUK är framtagna och fyll i åtminstone dessa uppgifter.
- I fältet Omfattning som avläggs ska du välja antingen delyrkesprov eller examensdelens yrkesprov, beroende på vilket det är som avläggs.
- Som Prestationsplats (arbetsplats) och Prestationsplats (läroanstalt) väljer du antingen en arbetsplats eller läroanstalten. Alternativen kommer från registren Läroanstalter och Arbetsplatser och yrkesprovsmiljöer.
- För delyrkesproven kan du ge ett eget vitsord i Vitsord-fältet, som lärarna kan ha nytta av när de ska bedöma examensdelens yrkesprov.
- Om det finns ett vitsord i Vitsord-fältet och fältet Omfattning som avläggs har "Hel prestation" valt, förs vitsordet in direkt i kursprestationen, som vitsord för examensdelen (och överförs till KOSKI).
- Även Kurstyp och Verbal bedömning överförs till kursprestationen. Detta för att läraren som bedömer yrkesprovet samtidigt ska kunna ändra kurstypen, t.ex. till anpassad, eller ge en verbal bedömning (specialstuderande). Om man bytt kurstyp för studerandens prestation i läroplanen redan tidigare, byts inte kurstypen till den standardinställda kurstypen när man registrerar ett yrkesprov.
- Lärarens, studerandens och arbetslivsrepresentantens bedömningar skrivs in Enligt bedömningsobjekt för varje yrkesprov och delyrkesprov.
- När ett yrkesprov har förts in kommer det fram en ikon föreställande ett pappersark i läroplanen. Då yrkesprovet är bedömt får pappersarket ett grönt tecken och om yrkesprovet är underkänt får det ett rött tecken.
- Om det finns bilagor till yrkesprovet, syns dessa uppe i hjälpfönstret, under Bilagor. Antalet bilagor visas inom parentes. Här kan du öppna, lägga till och radera bilagor.
Gör en bedömningslista för hela yrkesprovet (eller skapa den i Kurre) där du skriver in alla yrkesprovsprestationer som hör till examensdelen, oberoende av om de är en eller flera.
Skriv in yrkesprovets uppgifter i Bedömningsregistret genom att högerklicka på studerandens namn och välja Ändra studerandens...yrkesprov. Uppgifterna skrivs sedan in på samma sätt som i Studeranderegistret.
Om yrkesprovet avläggs i delar ska du först skriva in delyrkesprovens uppgifter och sedan hela yrkesprovets uppgifter. Vitsordet för hela yrkesprovet skrivs in i kolumnen Vitsord.
Yrkesprovsuppgifterna syns också direkt i Studeranderegistret. Du behöver alltså inte fastställa dem separat. När du däremot har gett ett vitsord för hela yrkesprovet i Vitsordskolumnen, överförs detta till Studeranderegistret först då bedömningslistan fastställs. Samtidigt uppdateras kompetenspoängen till kursprestationen. Rättigheten att registrera yrkesprov ges i Användargruppsregistret, genom Tillträde till yrkesprov.
Yrkesprov som lagts in med Yrkesprov-funktionen har en liten ikon föreställande en minneslapp. Du kan lägga in flera yrkesprov för en och samma kurs. Antalet yrkesprov syns inom parentes på Yrkesprov-knappen eller i infotexten som kommer fram då du för musmarkören över yrkesprovets kursbalk.
Du kan lägga in flera tillfällen för ett och samma yrkesprov, dvs. delyrkesprov. Klicka med andra musknappen i läroplanen på ett yrkesprov och välj Ändra studerandens...yrkesprov. I hjälprutan syns också de tidigare yrkesproven i samma examensdel och även dessa kan du bearbeta. Om du använder detta sätt ska du komma ihåg att bedöma yrkesprovets helhet i kursprestationen så att studerandens kompetenspoäng uppdateras.
Till höger om prestationsrutan finns fältet Visa yrkesprov. Genom att kryssa i fältet får du snabbt fram alla de kurser i studerandens läroplansträd som innehåller yrkesprov. Om det inte finns några registerkort i Yrkesprov-registret är fältet dolt men då ett kort läggs till kommer fältet fram.
I Studeranderegistret finns det flerradiga fältet Prestationernas yrkesprov där alla yrkesprov finns på en egen rad. Med hjälp av fältet kan du snabbt se studerandens alla yrkesprov. Fältets utseende kan bearbetas via fälteditorn, t.ex. så att det visar yrkesprovsplatsens namn, kursens namn eller både och.
Varje yrkesprov får ett eget registerkort i Yrkesprov-registret, både hela yrkesprovet och yrkesprovsdelarna. Den beskrivning av yrkesprovet som ska komma på yrkesprovsbetyget ska skrivas in i fältet Kort beskrivning av yrkesprov för respektive yrkesprov. Ifall yrkesprovet har registrerats för hela examensdelen på en gång (inga delyrkesprov), ska beskrivningen göras för hela yrkesprovet.
Om ett yrkesprov består av flera delar behöver du inte lägga in någon beskrivning för yrkesprovets helhet, utan då hämtas beskrivningarna till betygen från delyrkesprovens kort. Yrkesprovmiljöer kan vid behov skrivas ut i slutet av studieutdraget med hjälp av uppgifterna Referens för yrkesprovsplats och Referensernas förklaringar.
Vi rekommenderar inte att ni skriver in yrkesproven direkt i Yrkesprov-registret, utan att ni gör det via Studeranderegistret eller Bedömningsregistret. Då kommer yrkesprovet garanterat in för rätt studerande och kurs och på rätt ställe i läroplanen.