Erkännande av kunnande i högskolor (AHOT)
YrkeshögskolaErkännande av kunnande
Uppdaterad: 28.10.2019
Med erkännande av kunnande avses både tillgodoräknande och erkännande av tidigare studier (ahot). Erkännande av kunnande kan registreras antingen via Primus eller Wilma. Anvisningen gäller yrkeshögskolor.
- Kryssa i Kurstyper-registret i Tillåt erkännande av kunnande för de kurstyper för vilka det ska vara möjligt att registrera erkännande av kunnande. OBS! För att uppgifterna om tillgodoräknanden ska kunna överföras korrekt till t.ex. Statistikcentralen och högskolornas riksomfattande datalager (RAKETTI-VIRTA), måste det göras separata kurstyper för dem. Fyll då i fälten Virta-klassificering och Statistikcentralens sp-typ för yrkeshögskolor för kurstyperna.
- I Kurstyper-registret kan man även förhindra registrering av erkännanden för vissa enskilda kurstyper, genom att kryssa i fältet Förhindra erkännande av kunnande.
- Ta i Studeranderegistret fram det flerradiga fältet Prestationernas erkännande av kunnande. Där ser man snabbt vilka erkännanden som har godkänts för en viss studerande.
- Ge i Användargrupper-registret rättigheten Tillträde till erkännande av kunnande, samt rätt att skapa nytt erkännande av kunnande, i registren Studerande och Bedömning. Ge därtill administrationen Rätt att radera erkännande av kunnande i Studeranderegistret.
- Om erkännanden också får registreras via Wilma, ska du kryssa i Erkännande av kunnande i användning i Information om skolan. Vi rekommenderar registrering via Wilma eftersom studerandena då själva kan starta tillgodoräkningsprocessen och inga separata pappersblanketter behövs.
I registret Erkännande av kunnande kan man samla alla erkännanden som görs på läroanstalten (både godkända och underkända). Erkännanden som görs via Primus Studeranderegister och via Wilma överförs automatiskt till Erkännande av kunnande-registret.
I registret finns fält för yrkeshögskolornas behov, som underlättar både tillgodoräkningsprocessen och ahoteringen. Vid tillgodoräkning kan man också dra nytta av registrets Delprestationer-tabell. Då kan man ansöka om tillgodoräknande av studier på basis av flera tidigare prestationer eller inhämtad kompetens.
Vilka fält ska läraren/handläggaren fylla i vid hanteringen av ansökan?
- Bedömare: Kommer i fältet Lärare i Prestationsfönstret (om fältet lämnas tomt blir studerandens prestationer helt utan uppgiften om lärare).
- Handläggare: Den som handlägger ansökan. Om mottagaren av ansökan (i allmänhet grupphandledaren) inte handlägger ansökan, ska han/hon i stället i detta fält ange den lärare som avgör tillgodoräknandet eller ahoteringen. För denna lärare visas ansökan då med statusen "halvfärdig" i Wilma.
- Studierna avlagda, datum: Det ursprungliga prestationsdatumet för det studieelement (eller slutdatumet för arbetserfarenheten) som man ansöker om ahotering eller tillgodoräknande för. Om det finns flera prestationer i ansökan väljs det senaste datumet.
- Behandlingsdatum: Kommer i fältet Datum i Prestationsfönstret. Det datum då studieelementet har registrerats eller bedömts på studerandens registerkort i läroanstalten. Det här fältet fylls i för att ansökan ska få statusen behandlad och bedömd.
- Omfattning i studiepoäng: Fyll i fältet om omfattningen på tillgodoräknandet/ahoteringen är en annan än den ursprungliga.
- Kurstyp: Med hjälp av detta fält definierar man om prestationen ska ingå i studiepoängsstatistiken, dvs. huruvida prestationen har ägt rum under de nuvarande studierna eller före dem (t.ex. FPA). I Kurstyper-registret måste fälten Virta-klassificering och Statistikcentralens sp-typ för yrkeshögskolor vara ifyllda. För att prestationen ska tas med i statistiken ska du kryssa i Räknas till statistiken. Alternativt kan du välja fältet Beakta i statistiken.
- Kunnandets typ/Erkännandets typ (register): Beskriver vilken typ av erkännande saken gäller. Alternativen i fältet Kunnandets typ är fasta (Tidigare studier, Arbetserfarenhet, Hobby). Fältet Erkännandets typ (register) däremot är kopplat till registret, där läroanstalten själv kan lägga in de alternativ som behövs. Sådana erkännandetyper kan vara till exempel Ersättande, Inkludering och AHOT-prov.
- Tilläggsuppgiftsreferens: En tilläggsuppgift för erkännande av kunnande, som man vill ha med på t.ex. betyget och studieutdraget. En tilläggsuppgiftsreferens kan vara exempelvis prestationsplatsen för studier eller tidigare inhämtat kunnande, och det ursprungliga prestationsdatumet.
- Tilläggsuppgiftsreferens på engelska: Samma som ovan, men på engelska. På detta sätt kan man med hjälp av tilläggsuppgiftsreferensfältet skriva ut engelskspråkiga versioner av betyg och studieutdrag. (OBS! För det här finns en separat funktion för betygsbottnarna, Tilläggsinfo om erkännande av kunnande på engelska).