Skapa kortkurser och utbildningar i Primus
Uppdaterad: 17.11.2020
Det kan vara bra att skapa egna läroplaner för utbildningar som består av flera olika kortkurser. Med hjälp av planerna är det lättare att hålla koll på undervisningsutbudet för ett visst år eller för ett visst tema. Alla kurser kan ordnas under olika rubriker beroende på vart de hör (t.ex. datateknik, ekonomi och certifikat). Det går också att använda flera branschspecifika läroplaner. För att en kurs ska kunna läggas till i en läroplan bör den först skapas i Primus Kursregister.
Utbildningsutbudet kan visas i Wilma med hjälp av Utbildningskalendern (ansökan till långvarig utbildning). Anmälningarna sparas i Primus Sökanderegister och de studerande som får en plats på kursen överförs därifrån till Studeranderegistret. I samband med att studeranden överförs skapas ett nytt registerkort åt honom/henne i Studeranderegistret. Lägg till rätt läroplan på registerkortet och markera vilka kurser studeranden kommer att ha. Det går att markera valen för många studerande på en gång. På intygen över deltagande kommer det enbart med de kurser som studeranden har deltagit i.
Öppna fälteditorn och ta fram fältet Klasstyp. Med hjälp av det här fältet är det lätt att hitta kortkursernas klasser bland andra. Skapa en egen klass för de som ska delta i utbildningen, t.ex. "Sove13". I fältet Tilläggsuppgifter kan du skriva in utbildningens fullständiga namn, t.ex. "Sommarveckor 2013".
Lägg till "Tilläggsutbildning" som ett nytt alternativ i Klasstypsregistret och välj det i fältet Klasstyper i Klassregistret för alla kortkurser. I fortsättningen kommer du att hitta alla kortkurser i Klassregistret med hjälp av sökrutinen Klasstyp = "tilläggsutbildning".
För att skilja åt de olika klasserna i kortkurserna går det att använda fältet Tilläggsutbildning. För att det ska gå att använda det här fältet måste kortkurserna läggas till i registret Tilläggsutbildning. Om kortkurserna finns i det här registret går det att välja dem i fältet Tilläggsutbildning i Klassregistret.
Fyll också i övriga uppgifter i Klassregistret som inlednings- och avslutningsdatum, maximiantal, grupphandledare osv.
Skapa nya registerkort åt alla de kortkurser som hör till utbildningen. Fyll i kursens tema i Namnfältet, t.ex. "Grunderna i Word" och skriv in en kod, t.ex. DTWo01 (datateknik, word, kurs 1).
Om kursen är indelad i flera delar ska varje del ha ett eget registerkort. Ge dem också beskrivande namn och unika koder. Skriv också in övriga uppgifter som lärare och omfattning.
Om du vill göra en läroplan som är indelad i olika temaområden ska du också skapa skilda registerkort i Kursregistret för de olika temarubrikerna, t.ex. Datateknik, Teknik, Ekonomi och Hälsovård.
Gör ett nytt registerkort i Läroplansregistret för den nya läroplanen. Ge den ett beskrivande namn och fyll vid behov i de övriga fälten. Placera därefter alla kurser i läroplanen som ska vara med, även rubrikerna.
Gör vid behov flera läroplaner åt andra temaområden. Du kan använda samma kurser i flera olika läroplaner.
Om kortkurserna är mycket korta (endast några timmar) behövs ingen läroplan utan du kan istället skriva in studerandens prestationer i Studeranderegistret. Det gör du genom att klicka på Tilläggsfunktioner / Lägg till övrig prestation. Anmälningar till utbildningar som omfattar endast några timmar kan ändå göras med Wilmas elektroniska utbildningskalender för kortvariga utbildningar.
1) Gör ett eget registerkort åt alla som har anmält sig till utbildningen. Om anmälningen har gjorts med Wilmas utbildningskalender skapas registerkorten automatiskt i Studeranderegistret då korten överförs från Sökanderegistret till Studeranderegistret.
2) Fyll i studerandenas kontaktuppgifter, välj rätt grupp i fältet Grupp/klass och kryssa i Kortvarig utbildning..
3) Lägg till rätt läroplan i Läroplansfältet (kortkursernas egen läroplan). Klicka på de kurser i läroplanen som studeranden ska delta i. När du klickar på kurserna blir de valda.