Kontroll av anmälningar till studentskrivningarna
Uppdaterad: 26.4.2020
I Primus är det möjligt att som en massafunktion för alla examinander maskinellt kontrollera förekomsten av vissa fel i anmälningarna till följande skrivningstillfälle. Kontrollrutinerna kan läggas till på en blankett i Wilma, vilket innebär att examinanden märker felen redan i anmälningsskedet.
Obs! Sökfunktionen utgår ifrån att tabellens rader är ifyllda uppifrån och neråt, dvs. att det äldsta skrivningstillfället är på den översta raden och det nyaste tillfället på den nedersta raden.
Kontrollen görs med hjälp av sökfunktionen i Studeranderegistret. De funktioner som behövs finns i en egen St-skrivningar-förgrening i sökrutan, efter prestationsuppgifterna.
Sökrutinerna kan kombineras så att man med samma sökning får fram t.ex. de examinander som ska delta i sitt 3:e skrivningstillfälle och saknar obligatoriska kurser och inte anmält sig till något prov i en lång lärokurs. I praktiken är det dock enklare att använda en sökrutin åt gången, gå igenom felen och gå vidare till följande sökrutin. I utskriftsbanken finns en färdig samlingsutskrift som hämtar fram alla examinanders alla anmälningsfel.
Tredje skrivningstillfället
- Tredje skrivningstillfället()=Ja
Sökningen undersöker uppgiften Skrivningstid och söker fram de examinander som har 3 eller flera tillfällen mellan den översta och nedersta raden, t.ex. 2018v, 2018h och 2019v; eller 2018v ja 2019v. Sökningen beaktar alltså också situationer, där man hoppat över ett skrivningstillfälle.
Sökningen hämtar fram de examinander som nu anmält sig till sitt tredje skrivningstillfälle samt de examinander som p.g.a. omtagningar anmäler sig till sitt fjärde, femte osv. tillfälle.
Prov i lång lärokurs saknas
- Lång lärokurs saknas()=Ja
Sökningen granskar de examinander som anmäler sig till sitt tredje skrivningstillfälle (för omtagare även fjärde osv.). Sökningen kontrollerar att st-skrivningstabellen innehåller minst ett prov i en lång lärokurs. Sökningen beaktar situationer där examinander har bytt ett prov i en lång lärokurs till ett prov i en kort lärokurs och beaktar detta ämne som ett prov i en kort lärokurs. Provets omfattning hämtas från fältet St-ämne.
Sökningen hämtar fram de examinander som har anmält sig till sitt minst tredje skrivningstillfälle och som anmält sig till endast korta prov.
För få obligatoriska ämnen
- För få obligatoriska ämnen()=Ja
Sökningen granskar de examinander som anmäler sig till sitt tredje skrivningstillfälle (för omtagare även fjärde osv.). Informationen om huruvida ämnet är obligatoriskt hämtas från fältet Obligatorisk/extra och uppgiften om ämnet från fältet St-ämne.
Sökningen hämtar fram de examinander som har färre än 4 obligatoriska prov i ämnen av olika kategorier eller som inte anmält sig till ett prov i modersmål.
För många obligatoriska ämnen
- För många obligatoriska ämnen()=Ja
Den här funktionen kan inte användas för de studerande som har påbörjat examen våren 2022 eller senare.
Sökningen beaktar alla examinander, även sådana som deltar i sitt första och andra skrivningstillfälle. Informationen om huruvida ämnet är obligatoriskt hämtas från fältet Obligatorisk/Extra och uppgiften om ämnet hämtas från fältet St-ämne.
Sökningen hämtar fram de examinander som har
- ett obligatoriskt prov i fem olika kategorier (modersmål, andra inhemska språket, främmande språk, matematik och real) eller
- två realprov i olika ämnen antecknade som obligatoriska (t.ex. BI och FY) eller
- prov i två främmande språk antecknade som obligatoriska eller
- två rader för samma ämne
Samma studerande kan ha både för många och för få obligatoriska ämnen. I praktiken innebär en dylik situation att studeranden valt två prov från samma kategori som obligatoriska prov och försummat att välja obligatoriska prov från de övriga kategorierna. Studerande som valt t.ex. modersmål, ett främmande språk, matematik och två realprov som obligatoriska prov kommer alltså fram i sökningar av både "för många" samt "för få" obligatoriska ämnen.
Obligatoriska kurser saknas
- Obligatoriska kurser saknas()=Ja
Sökningen undersöker informationen i fältet St-ämne för alla de rader som saknar vitsord (=anmälningar till kommande skrivningstillfälle). Sökningen går igenom studerandens prestationer i det ämne för vilket samma ämne antecknats i fältet St-ämne i Kursregistret.
- Obligatoriska är de kurser som har en kurstyp för vilken fältet Obligatorisk är förkryssat i Kurstypsregistret. Det räcker eller påverkar alltså inte att enbart namnge kurstypen som obligatorisk.
- En kurs räknas om presterad om den räknas med i studerandens kursantal (för obligatoriska kurser räknas både underkända och godkända kurser). För ett dylikt vitsord ska fältet Räknas som prestation vara ikryssat i registret Vitsordsdefinitioner eller så ska fältet Hantera underkänt vitsord som prestation vara ikryssat för kurstypen i Kurstypsregistret.
- Observera att prestationerna kontrolleras på kursnivå. Om studeranden har fått ett slutvitsord på ämnesnivå, men inga anteckningar för de enskilda kurserna, kommer studeranden fram i sökningen. Dylika situationer uppstår främst för studerande som flyttat till en annan skola och som har prestationer registrerade på ämnesnivå i stället för kursnivå.
- Om skrivningsämnet saknar obligatoriska kurser krävs för realämnen prestationer i två kurser och i språk prestationer i tre kurser.
Sökningen hämtar fram de examinander som har anmält sig till t.ex. ett prov i modersmål, men som saknar prestationer i obligatoriska modersmålskurser.
Felaktig prestationstidpunkt
- Felaktig prestationstidpunkt()=Ja
Sökningen undersöker informationen i fältet Skrivningstid för de rader som saknar vitsord (=anmälningar till kommande skrivningstillfälle).
- Sökningen hämtar fram de examinander som har en skrivningstid som inte motsvarar den skrivningstid som antecknats i registret Information om skolan (felaktigt skriven) eller de examinander för vilka ingen skrivningstid angivits. Sökningen hämtar också en sådan examinand som ännu inte har sina vitsord för den tidigare skrivningstiden inmatade i Primus.
Samma sökningar kan användas i läroanstaltens utskrifter och blanketter gällande st-skrivningar.
Primus-användaren kan granska helhetssituationen med hjälp av en examinandlista:
- Kontrollista för studentskrivningsanmälningar, utskrift (Länken öppnas tillfälligt ännu till den gamla instruktionssajten)
Utskriften innehåller en lista över det kommande skrivningstillfällets examinander samt ett sammandrag av de anmälningsfel som beskrivs ovan.
Sökrutinerna kan också läggas till i en elektronisk anmälningsblankett som examinanderna använder. På så vis informeras examinanden om eventuella anmälningsfel redan i anmälningsskedet. Wilma informerar om felen då examinanden försöker spara en felaktig anmälan, och låter inte spara några felaktiga anmälningar. Fyra sökrutiner är färdigt tillsatta i anmälningsblanketten till st-skrivningar som finns i blankettbanken.
- Anmälan till studentskrivningarna via Wilma, blankett (Länken öppnas tillfälligt ännu till den gamla instruktionssajten)