Gymnasiets underkända vitsord
BedömningUnderkända vitsordStudiestopp
Uppdaterad: 16.11.2020
Den som avslutar gymnasiet måste ha avlagt minst 75 kurser. Sättet att hantera underkända vitsord i gymnasiets nya läroplan varierar beroende på kurstypen. Underkända vitsord i obligatoriska och nationella fördjupade kurser räknas som prestationer, dvs. räknas med i kursantalet. Men i fråga om tillämpade och skolvisa fördjupade kurser räknas de underkända kurserna inte som prestationer.
- I registret Vitsordsdefinitioner: Välj de vitsord som innebär underkänt (t.ex. U eller 4). Kontrollera att fältet Underkänd är ikryssat för dessa vitsord och att fältet Räknas som prestation INTE är ikryssat.
- I registret Kurstyper: kryssa i Hantera underkänt vitsord som prestation för obligatoriska och nationella fördjupade kurser. Kontrollera att övriga kurstyper inte har ifrågavarande fält ikryssat.
Även i multiPrimus-kommuner, där grundskolor och gymnasier använder samma vitsord, följer man instruktionen ovan. För alla grundskolans kurstyper ikryssas Hantera underkänt vitsord som prestation. På detta sätt räknas vitsordet 4 alltid som prestation i grundskolor, medan det i gymnasier räknas som prestation för de obligatoriska och nationella fördjupade kurstypernas del.
Av lärokursens obligatoriska och nationella fördjupade kurser ska 2/3 vara godkänt presterade.
Man kan söka fram underkända vitsord t.ex. med hjälp av sammanfattning av bedömning. Välj en sammanfattning av underkänt vitsord och de kurstyper som ska uppföljas.
Alternativt kan man också följa upp antalen underkända vitsord med hjälp av studiestopp. Ifall villkoret uppfylls, syns någon annan beteckning än en siffra som ämnets slutvitsord, t.ex. E. Då villkoret används behöver man inte söka och räkna de underkända vitsorden för hand, utan de ämnen som lämnar utan slutvitsord känns igen på E-vitsordet.
Underkända vitsord kan också uppföljas enligt gammal metod med hjälp av utskrifter. I slutet av instruktionen finns en länk till utskriften.
- I registret Kurstyper: Kryssa i fältet Beaktas vid studiestopp för obligatoriska och nationella fördjupade kurser. På detta vis väljer du att endast dessa två kurstyper beaktas vid uppföljning av underkända.
- I registret Vitsordsdefinitioner: Gör ett nytt vitsord, som anges som vitsord då det i ämnet inte avlagts tillräckligt med godkända prestationer. Vitsordet kan t.ex. vara ett streck "-" eller "S". Kryssa i fältet Studiestopp för detta vitsord. Om du för andra vitsord fyllt i fältet Vitsordsskala, fyll i det även för detta vitsord.
Om det finns för många underkända (över 34%), anges det vitsord du nyss skapade för dylika situationer (t.ex. "S") som ämnets vitsord.
- I Kursregistret ska du göra ett nytt villkor för fliken Studiestopp när. Villkoret görs för ämnesnivån (huvudämne eller lärokurs, ej för kurs). Välj alla läroämnen som innehåller obligatoriska eller nationella fördjupade kurser. Klicka på knappen Lägg till och välj "nn% av bedömda kurser underkända" i fältet Orsak. Skriv in "34" i fältet Antal och välj Beaktade som kurstyp. Detta hänvisar till de kurstyper som ikryssats som beaktade i Kurstyper-registret. Observera att procenten måste vara 34, ej 33.
- Uppdatera till sist läroplanen, varvid Primus kontrollerar prestationsantalen och vid behov uppdaterar ämnenas vitsord till S-vitsord. Öppna Läroplansregistret, måla alla de läroplaner som ändringen gäller och välj Tilläggsfunktioner/Uppdatera läroplanen.
Du skriver ut uppgifter om studerande och ämnen i Studeranderegistret genom att välja Funktioner/Sammanfattningar/Sammanfattning av bedömning. Kryssa i endast studiestoppens vitsord bland vitsorden och välj som kurstyper ämnesnivåns typer (huvudämne, lärokurs mm.) Ämnena kan också skrivas ut med "Studiestopp"-utskriften, som du kan ladda ner via länken nedan.