Kurstyper-registret och läroplanens kurstyper
Uppdaterad: 16.11.2020
Varje titel i Kursregistret måste tillhöra en kurstyp. Kurstyper är till exempel "obligatoriskt ämne" och "valbart ämne". Med hjälp av kurstyper bygger man upp hierarkin i läroplanen och kan styra vad som ska skrivas ut. De vanligaste kurstyperna för respektive skolstadium finns färdigt i programmet i Kurstyper-registret, men läroanstalten kan också göra egna typer. Om du lägger in egna typer, observera att det inte går att använda kommatecken eller andra specialtecken i kurstypens namn. Punkt kan däremot användas.
I den grundläggande utbildningen och i gymnasier är kurstyperna i allmänhet indelade i två nivåer: ämnen och läsårsprestationer dvs. kurser. Till exempel är matematik ett ämne, och matematik på våren i årskurs 3 är en kurs. Typer på ämnesnivå inom den grundläggande utbildningen är t.ex. "gemensamt ämne", "valbart ämne" och "individualiserat ämne". I gymnasiet är kurstypen på ämnesnivå t.ex. "huvudämne" eller "lärokurs". Huruvida det är fråga om ett ämne eller en kurs anger man i fältet Kurstypens nivå.
Kurstyperna kommer som alternativ i Kursregistret, i Typ-fältets lista. Studerandenas prestationer har färdigt den inställning som finns i Kursregistret, men vid behov kan du ändra typen till en studerandespecifik typ i samband med bedömningen eller när du lägger in planer för studeranden. Gör ändringen i fältet Typ i Studeranderegistrets hjälpruta Kursprestationer eller i Typ-kolumnen på bedömningslistan.
Kryssfälten Obligatorisk och Valbar är inte alternativ till varandra. Obligatorisk syftar på de studier som studeranden måste avlägga enligt examensbestämmelserna. I Studeranderegistret kan du snabbt markera standardval för en stor grupp studerande: kursen/bedömningsgången ska då ha Obligatorisk ikryssat för kurstypen.
Kurser där Valbar är ikryssat för kurstypen är kurser som kan väljas. Med hjälp av kryssfältet kan du också göra s.k. utfyllnadskurser. Rubriker och ämnen ska vanligtvis inte ha något Valbar-kryss, eftersom valen markeras direkt i kurserna. De kurser/bedömningsgånger som kan väljas markeras i studerandens läroplansträd, varvid cellen byter färg.
Om ämnet inte är valbart bestäms ämnesvitsordet enligt det beräkningssätt som valts i Kursregistret. Om man vill kunna ge vitsordet manuellt för ämnet (t.ex. när man ska ge slutvitsord), måste ämnets kurstyp vara valbar. Om man vill korrigera ett vitsord som beräknats automatiskt, ska man däremot kryssa för Valbar-fältet tillfälligt, och ta bort krysset när vitsordet har getts.
Valbar i Wilma-krysset ger studerande rätt att i Wilma markera val i kurser av den kurstypen. I gymnasiet kan studerande välja alla typer som slutar på "kurs" i Wilma. I grundskolor kan man med hjälp av krysset samla in t.ex. valen i valbara kurser via Wilma.
I Studeranderegistrets läroplansträd är det kursens/ämnets färg och cellens längd som visar vilken kurstyp det är fråga om. Det går att välja en annorlunda cell för varje kurstyp. För ämnen och andra större helheter brukar man i allmänhet välja en lång balk som rymmer slutvitsordet och det totala antalet studieveckor. För kurser däremot brukar man välja en kortare cell där endast kursens förkortning och senare kursens vitsord syns. Klicka på till exempel "gemensamt ämne" i kurstypslistan, och välj önskad balk nertill i registerrutan. I balken visas vilka uppgifter som syns av ämnena/kurserna i denna kurstyp, t.ex. namn, omfattning och vitsord.
I Kurstyper-registret kan du också själv välja den vy du vill ska synas för en balk. Längst nere i listan finns ett alternativ som är markerat med en ikon av en penna. Genom att klicka på pennan kan du välja vilka uppgifter du vill visa samt deras ordningsföljd.