GLP 2021 Intyg över prov i muntlig språkfärdighet (Studerande)
Uppdaterad: 27.11.2023
Filer
Spara utskriftsfilen som finns under Filer-rubriken på din dator. Öppna sedan utskriftseditorn i registret Studerande och välj Funktioner / Kopiera från fil. Öppna filen du sparade. Filen är nu inläst och sparad i Primus. Upprepa för varje fil, om filerna är flera till antalet.
Ladda ner zip-paketet ovan och extrahera filerna. Paketet innehåller en utskriftsmall och två bildfiler.
I gymnasiet kan man avlägga ett prov i muntlig språkfärdighet i olika språk. I den här anvisningen finns en intygsmall för A-engelska. Du kan bearbeta mallen för andra språk genom att byta ut språket och lärokursen i textfältet. Byt dessutom kursen/modulen i punkten om övriga vitsord så vitsorden plockas från rätt ställe. Den här mallen används för GLP2021-studerande. Intyget ges som bilaga till avgångsbetyget.
Det går också att hämta betyget från Utbildningsstyrelsens tjänst: suko.oph.fi
Utskriftsmallen består av sidhuvud, vanlig tabell och sidfot. Man lägger även in Utbildningsstyrelsens logo och den gula bakgrundsbilden i mallen, efter att de först har sparats i Bilder-registret i Primus. Bilderna finns i zip-paketet ovan.
Dokumentets namn är inskrivet som text i mallen. Utbildningsanordnarens och skolans namn hämtas från rad 1 i studerandens Skola-fält. Studerandens namn och personbeteckning skrivs ut från fälten i studeranderegistret.
Bakgrundsbild och logo till Bilder-registret
- Ladda ner bildfilerna
- Under Övriga register i Primus huvudruta, välj Bilder-registret.
- Välj Funktioner / Nytt registerkort.
- Klicka på Läs in bild och hämta bildfilen.
- Namnge den t.ex. "UBS_logo"
- Spara.
- Gör likadant med bakgrundsbilden.
Lägg in bilderna på utskriften genom att högerklicka i sidhuvudet och sedan välja Egenskaper. I den ruta som öppnas kan du definiera vilken bild som ska sättas in samt dess storlek och placering. Inställningarna nedan är exempel och du bör ännu förhandsgranska placeringen. Du kan ändra placeringen vid behov.
Logo-filens inställningar:
- Placering X = 530, Placering Y = 960, Bredd= 215, Höjd= 88 (Bevara proportionerna)
Inställningar för bildfilen om muntlig språkfärdighet:
- Placering X = 0, Placering Y = 200, Bredd= 760, Höjd= 713 (Bevara proportionerna)
Under sidhuvudet finns en vanlig tabell. Först kommer text om vad intyget gäller. På den sista raden står språket och lärokursen med fet stil: "A-lärokurs i språket engelska". Här kan du byta ut språket och lärokursen.
Kunskapsnivå och vitsord
I studerandens läroplan ska den språkkurs som är föremål för intyget ha fälten Övriga vitsord (ämne) ifyllt: ange "Muntlig språkkunskap" på rad 1 och "Kunskapsnivå" på rad 2. Det måste finnas ett vitsord i fältet Övriga vitsord på bägge raderna. T.ex. vitsorden för lång kurs i engelska tas från de övriga vitsorden för ENA08.
När du ändrar mallen så att den lämpar sig även för andra språk, byt ut ENA08 på vitsordsstället mot den kurs som motsvarar det muntliga provet för språket i fråga. " "&Övriga vitsord.Kurs[2](ENA08)->Vitsord&" "&Övriga vitsord.Kurs[1](ENA08)->Vitsord
Underskrift
Under vitsorden i tabellen utskrivs uppgifterna för underskrifter. Ortnamnet plockas från den skola som står på rad 1 i studerandens Skola-fält, dvs. från Information om skolan-registret, och där från fältet Kommunens namn på utskrifterna. Datumet blir uppgiften i fältet Gymnasiets avgångsbetyg i studeranderegistret, eller Examensdatum om det förra är tomt. Intyget över provet i muntlig språkfärdighet ska dateras med samma datum som gymnasiets avgångsbetyg. Rektorns titel och namnförtydligande skrivs också ut från Information om skolan.
I sidfoten finns detaljer om vitsordsskalan. I punkten om rätten att utfärda intyg utskrivs text och datumet från fältet Gymnasieutbildningstillståndets datum i Information om skolan.
Här finns även utrymme för läroanstaltens stämpel, och Utbildningsstyrelsens logo syns när man öppnar förhandsgranskningen även om den inte syns i mallen.