Slutprov i muntlig kommunikation, intyg (Studerande)
Uppdaterad: 27.11.2023
Filer
Spara utskriftsfilen som finns under Filer-rubriken på din dator. Öppna sedan utskriftseditorn i registret Studerande och välj Funktioner / Kopiera från fil. Öppna filen du sparade. Filen är nu inläst och sparad i Primus. Upprepa för varje fil, om filerna är flera till antalet.
Det här är den äldre utskriftsmallen för slutprovet i muntlig kommunikation. Visma har inte tillgång till den blå bakgrundsbilden som finns på intyget. Utbildningsstyrelsens logo hittar du t.ex. i zip-paketet för intyget över provet i muntlig språkfärdighet.
Utbildningsstyrelsen har gett ut en ny intygsmall för slutprovet i muntlig kommunikation för GLP2021. I den mallen är layouten annorlunda och för tillfället tillhandahåller vi inte den nyare mallen här. Den nya betygsmallen finns här i Utbildningsstyrelsens tjänst och de kan ge närmare instruktioner om användningen av betyget för GLP2021-studerande.
De rödbottnade cellerna i sidhuvudet på första sida ger studerandens namn och personbeteckning samt namnen på utbildningsanordnaren och läroanstalten. Informationen i de här cellerna är alltså data som hämtas från fälten i Primus. Textcellerna, dvs. de som innehåller t.ex. texten "Slutprov i muntlig kommunikation" är inskrivna direkt i mallen som text.
Ändra cellinnehållet vid behov.
I tabellen hämtar de röda datacellerna vitsorden från raderna för Övriga vitsord (ämne) i kursen för slutprovet.
Förberedelser i Primus
Inför bedömning av slutprovet ska man skapa en separat skala för vitsorden i Vitsordsskalor-registret i Primus. Slutprovet i muntlig kommunikation bedöms enligt skalan berömligt, mycket gott, gott, nöjaktigt, svagt. Skapa de här alternativen i registret Vitsordsdefinitioner i Primus. Ange då skalan för slutprovet som vitsordsskala för alternativen.
Skapa kursen för slutprovet i Kurser-registret i Primus och ange "kommunikation i grupp" på rad 1 och "individuellt anförande" på rad 2 i fältet Övriga vitsord (ämne). Ange skalan för slutprovet i fältet Övriga vitsords vitsordsskala. I Vitsordsskala-fältet för kursen väljer man skalan "grundläggande allmän", så att man kan bedöma antingen numeriskt eller med vitsorden S och H.
Bedömning av slutprovet överförs till KOSKI för GLP21-studerande. Se närmare anvisningar om överföringen i KOSKI - Gymnasieutbildningen.
Att ändra villkoret
För att vitsordet för kommunikation i grupp ska skrivas ut används på mallen villkoret Övriga vitsord.Kurs[1](ÄI12)->Med bokstäver. Det motsvarande villkoret för det individuella anförandet är Övriga vitsord.Kurs[2](ÄI12)->Med bokstäver. Gå in och ändra de här villkoren så att uppgifterna hämtas från den kurs som ni skapat för slutprovet.
Klicka i den röda cellen där villkoret Övriga vitsord.Kurs[1](ÄI12)->Med bokstäver står. Klicka därefter på villkoret på fliken Data till höger, varvid du får fram sökrutan Cellens innehåll. Töm fältets innehåll och välj i listan till vänster på nytt Övriga vitsord.Kurs [1]. Då öppnas rutan Välj kurs. Sök fram den kurs som ni skapat för slutprovet och klicka på OK. Välj ännu Med bokstäver i listan och klicka sedan OK.
Gör likadant för villkoret som skriver ut vitsordet för det individuella anförandet. Du ändrar villkoret på samma sätt som ovan men väljer denna gång rad 2 i stället för rad 1 för Övriga vitsord (ämne), alltså Övriga vitsord.Kurs[2].
Orten hämtas från Information om skolan-registret och dateringen från kursprestationen. Alternativt kan man skriva ut Dagens datum. Byt vid behov ut datan i den cell som skriver ut datumet.
Underskrifter
Rektorns namn tas från Information om skolan-registret. På mallen utskrivs som Provbedömare 1 den lärare som haft kursen i slutprovet, och som Provbedömare 2 utskrivs texten "Namnförtydligande". Här kan du också byta ut informationen eller skriva in namnförtydligandena manuellt i mallen. Du kan också tömma innehållet i textcellerna "Provbedömare", om det är överflödigt.
I sidfoten finns celler för allmän information som står inskriven som text. Uppgifterna är bedömningsskala, grunder för bedömningen och plats för stämpel. Man redigerar sidfoten på den sista sidan även om utskriften är ensidig.