KOSKI - Gymnasieutbildningen
Uppdaterad: 14.10.2024
Utbildningsstyrelsens anvisningar om uppgifter som ska överföras till KOSKI-tjänsten finns här (på finska): Opetushallituksen palvelukokonaisuus - Koski - Lukion opiskeluoikeuksien tiedot
I den här anvisningen finns bilder över översikten i KOSKI, och i texten beskrivs hur informationen ska ifyllas i Primus för att den ska överföras till KOSKI. Exemplen är påhittade, och i demonstrationssyfte har en och samma studerande så mycket uppgifter som möjligt, för att belysa exemplen i KOSKI. I normala fall ser det inte ut så för en enskild studerande. Den här anvisningen gäller KOSKI-överföringar för gymnasieutbildningen.
Denna anvisning lämpar sig för KOSKI-överföringar av studerande som studerar antingen enligt GLP2021 eller enligt GLP2016.
För GLP2021:s del fungerar KOSKI-överföringen för det mesta med samma inställningar som för den gamla gymnasieläroplanen. Det viktiga är att man använder separata diarienummer (anvisningen om att fylla i diarienumren finns längre ner i denna anvisning).
Före överföringen sker ska kurstyperna för modulerna och de lokala studieavsnitten ha rätt alternativ ifyllda i Kurstyper-registret (se anvisningen)
I övrigt fungerar överföringen med samma inställningar för den nya läroplanen som för den gamla. I Primus ska det finnas de inställningar för gymnasiet som har presenterats i denna anvisning samt inställningarna för alla skolnivåer (se Koski - Gemensamma fält).
Vi kompletterar observationer angående KOSKI-överföringar till våra instruktioner alltefter det blir förändringar i KOSKI-överföringen.
Skillnader mellan att överföra prestationer i den nya läroplanen och den gamla läroplanen till KOSKI:
- Prestationens omfattning i den nya läroplanen är studiepoäng, medan det är studieveckor som överförs i den gamla. Studiepoängen överförs till KOSKI från Kurser-registrets fält ECTS studiepoäng.
- Diarienumret medföljer inte med prestationen till KOSKI i den nya läroplanen, men nog i den gamla.
- I ett främmande språk överförs ämnet utbildningsmodul A -språken med kännetecknet "A", medan det i gamla läroplanen är "A1" och "A2" som gäller. Dessutom finns i den nya läroplanen ett nytt alternativ, "AOM" (äidinkielenomainen kieli), som inte finns i den gamla läroplanen. Lärokurserna för dessa modersmålsinriktade språk ska stå med alternativet “Modersmålsinriktat språk” i Kurser-registrets fält Lärokurs.
- Språket för en ämnesprestation överförs inte om det är samma som studerandens språk.
- Språket för en kursprestation överförs inte om det är samma som ämnets språk.
- Den nya läroplanen kan avläggas i form av särskild examen, antingen gymnasiets hela lärokurs eller lärokursen för ett visst läroämne. I så fall kryssar man i Särskild examen antingen i Studerande-registret (hela lärokursen) eller via studerandespecifik kursändring i Kurser-registret för det ämne som personen avlägger som särskild examen.
I Studerande-registret ska man ange följande uppgifter för en studerande:
- Efternamn
- Förnamnen
- Tilltalsnamn (Om tilltalsnamnet inte är ett av de officiella förnamnen, är det det första namnet som överförs till KOSKI).
- Personbeteckning OBS! Om studeranden inte har en finsk personbeteckning, kan KOSKI-huvudanvändaren skapa ett Studentnummer åt personen i Studieinfo. Detta nummer ska sedan läggas in i Studentnummer-fältet i Primus. Om studeranden senare får en finsk personbeteckning, ska den läggas till i fältet Personbeteckning i Primus, i studerandens uppgifter i Kurres Grunduppgifter samt studentnummerregistret i Studieinfo (se närmare anvisning på finska).
- Studerandetyp (Studerandetypen används för att avgöra om eleven över huvud taget ska överföras till KOSKI. I registret Studerandetyper ska man kryssa i Beakta vid KOSKI-överföring för de som ska överföras till KOSKI. I registret Studerandetyper ska fältet Teststuderandetyp ikryssas för de studerandetyper som inte ska överföras till KOSKIs produktionsmiljö.)
När en studerande överförs till KOSKI för första gången och överföringen lyckas, kommer en kod automatiskt in i Primusfältet Studentnummer för studeranden. I fortsättningen är det detta nummer som används som den primära identifieraren av eleven vid KOSKI-överföringar, i stället för personbeteckningen.
Läroanstalt
Varje läroanstalt har en kod som ska ifyllas i Information om skolan -registrets fält Läroanstaltskod i Studieinfo. Studeranden överförs under den läroanstaltskod som studeranden har på rad 1 i Skola-fältet i Studerande-registret.
Typ av studierätt
Studierättstypen ska anges i fältet Typ av studierätt (KOSKI) antingen i registret Studerande, Klasser eller Information om skolan. Systemet kontrollerar fälten i den nämnda ordningsföljden för överföring till KOSKI.
Diarienummer
Diarienumret är numret på föreskriften om läroplansgrunderna. Diarienumret ska anges i fältet Diarienummer antingen i registret Studerande, Klasser eller Information om skolan.
OBS! Om Examen-fältet i Studerande-registret är ifyllt och fältet är kopplat till Examina-registret, ska ett gällande diarienummer ifyllas där. Vid KOSKI-överföringen kontrollerar och hämtar systemet uppgiften från registren i den här ordningsföljden: Examina, Studerande, Klasser, Information om skolan. Examen-fältet är främst avsett att ifyllas på yrkesläroanstalter.
Diarienumren för läroplanernas grunder finns i eGrunder.
Diarienummer under övergångstiden (GLP2021 / GLP2016)
Diarienummer för den nya GLP2021 är OPH-2263-2019 i läroplanens grunder för unga, och OPH-2267-2019 i läroplanens grunder för vuxna. Om man har fyllt i den gamla läroplanens diarienummer i Information om skolan-registret, ska den nya läroplanens diarienummer antecknas i fältet Diarienummer, antingen på studerandens registerkort i Studerande-registret eller på deras klasser i Klasser-registret för de studerandes del som studerar enligt den nya läroplanen. Först när man inte längre behöver överföra uppgifter över de studerande som studerar enligt den gamla läroplanen till KOSKI-tjänsten, kan man sätta in den nya läroplanens diarienummer i Information om skolan.
Om ni har den gamla läroplanens diarienummer ifylld på studerandenas registerkort eller klasser, men inte i Information om skolan, kan ni sätta den nya läroplanens diarienummer i Information om skolan redan nu under övergångstiden.
Studierättens inledningsdatum
Som studierättens startdatum ska man ange det datum då studierätten har börjat i den skola där den studerande går. Startdatumet överförs i första hand från fältet Studierättsperioden börjar, som ingår i Stud.arbetsdagar/timantal-tabellen. I fältet Studierättens statusar ska man välja alternativet "Närvarande". Tabellen ska ifyllas om studiernas finansieringsform ändras under studiernas gång.
Om studierättstabellen är tom, överförs startdatumet i första hand från Ankomstdatum till skolan och i andra hand från Inledningsdatum.
Dessa två fält beaktas inte vid överföringen, om fältet Studierättens statusar i tabellen Stud.arbetsdagar/timantal är ifyllt på så mycket som en rad. Studierättsperioder som registrerats börja om mer än tre månader framåt i tiden beaktas inte i KOSKI-överföringen, se punkten Studierättens statusar nedan i denna anvisning.
I Primus 4.64.48.1 utkom två nya funktioner att användas för att lättare söka fram studerande utifrån studierättens inlednings- och slutdatum. Funktionerna hittar du via Sök-egenskapen i Studerande-registret, under Övriga funktioner: Studierättens inledningsdatum och Studierättens slutdatum. När funktionerna används hämtar systemet datumen på basen av de fält som används även vid KOSKI-överföringen av studierätten i fråga. Du behöver alltså inte specificera alla fält som ska ingå i sökrutinen utan kan i stället använda funktionen.
T.ex. om du vill hämta fram alla studerande som börjat efter 1.8.2024, använder du sökrutinen Studierättens inledningsdatum > 1.8.2024. Då får du fram de studerande vilkas studierätt har börjat efter 1.1.2024, oberoende av i vilket fält av de två ovannämnda startdatumet står.
Funktionerna beaktar nu även de datum som står i den flerradiga tabellen Stud.arbetsdagar/timantal, då ni har studierättsperioder i tabellen. Som startdatum för studierätten beaktar systemet det första datumet i Studierättsperioden börjar-fältet som på samma rad även har alternativet "Närvarande" angett i fältet Studierättens statusar. Också slutdatumet för studierätten beaktas utifrån Studierättsperioden börjar-fältet, om det på samma rad finns angett antingen alternativet "Utexaminerad" eller "Anses ha avgått" i fältet Studierättens statusar.
Se närmare info om hur man registrerar datumen under rubriken Studierättens statusar längre ner.
Uppskattat avslutningsdatum
Det uppskattade avslutningsdatumet för studierna överförs till KOSKI från fältet Uppskattat examensdatum.
Finansieringsform
Finansieringsformen överförs i första hand från fältet Finansieringsform i Stud.arbetsdagar/timantal (tabell).
För att kunna fylla i finansieringsformerna i de ovannämnda fälten ska de först finnas i Primusregistret Finansiering. De accepterade finansieringsformerna inom gymnasieutbildningen är:
Finansiärens kod | Finansiär |
---|---|
1 | Statsandelsfinansierad utbildning |
6 | Finansieras på annat sätt |
Om man inte har fyllt i fälten i Stud.arbetsdagar/timantal (tabell), överförs finansieringsformen från det enradiga fältet Studiernas finansiering.
Vi rekommenderar att man inte längre använder fälten Höstens finansieringsform och Vårens finansieringsform i närvarotabellen, p.g.a. att datumuppgifterna överförs felaktigt från närvarotabellen.
Utländsk utbytesstuderande: Om personen studerar i Finland under minst en termin ska finansieringsformen vara "statsandelar", i annat fall "annan finansiering".
Utbildningstyp
I fältet Utbildningstyp väljer man om det gäller "utbildning för unga" eller "vuxenutbildning". Om fältet är tomt, antas det att det handlar om utbildning för unga.
Grupp/Klass
Klassuppgiften för gymnasiestuderande överförs från fältet Grupp/Klass i Studerande-registret i Primus. Den uppgift som överförs till Koski när det gäller gruppen är den som står i fältet Namn i registret Klasser.
Lärokursen avlagd
Studeranderegistrets fält Gymnasiets lärokurs avlagd ska ikryssas, om eleven har avlagt de studier som krävs för avlagd lärokurs.
Senarelagt avslutningsdatum
- Om studeranden av särskilda skäl har beviljats förlängning av studietiden (över 4 år), ska fältet Senarelagt slutdatum ikryssas i Primus (fältet hette tidigare Senarelagt slutdatum, gymnasier.
- Finansieringsformen förblir då "1 Statsandelsfinansierad utbildning" (Den här ändringen kom i KOSKIs anvisningar 6/2021).
Utländsk utbytesstuderande
- För en utbytesstuderande som kommer från utlandet ikryssas fältet Utbytesstuderande.
- KOSKI-huvudanvändaren ska skapa ett studentnummer åt utbytesstuderanden i Studieinfo. Anvisning för att skapa studentnummer.
- De här personerna brukar i allmänhet inte sikta på examensbetyg från gymnasiet och de överförs således som ämnesstuderande till KOSKI. Se längre ner i denna anvisning vilka inställningar som gäller för dem.
- Vilken finansieringsform en utbytesstuderande ska ha beror på hur länge personen tänker studera i Finland. Om det är minst en termin är finansieringsformen "statsandelar". Om det är mindre än en hel termin är finansieringsformen "annan finansiering".
Särskild utbildningsuppgift, perioder
Den särskilda utbildningsuppgiftens perioder ifylls i följande fält i Studerande-registret (gymnasier och IB-gymnasier):
- Särskild utbildningsuppgift, perioden börjar
- Särskild utbildningsuppgift, perioden slutar
- Särskild utbildningsuppgift, typ
I fältet Särskild utbildningsuppgift, typ finns nya alternativ och respektive koder fr.o.m. Primusversionen 4.60.18. De gamla alternativen har dolts i fältets alternativlista. Om man har valt ett av de gömda alternativen för studerande, syns de gamla alternativen i studerandens uppgifter och de överförs ännu till KOSKI. I fortsättningen kommer KOSKI att returnera ett felmeddelande angående de gamla alternativen, och då måste man manuellt välja ett nytt alternativ i stället för det gamla alternativet.
Fältets nya alternativ:
101 IB-undervisning
102 Undervisning med betoning på uttrycksförmåga
103 Undervisning med betoning på språk
104 Undervisning med betoning på bildkonst
105 Undervisning med betoning på musik och dans
106 Undervisning med betoning på motion eller idrott
107 Undervisning med betoning på matematik och naturvetenskap
108 Undervisning med betoning på företagande
109 Undervisning med betoning på Steiner-pedagogik
208 Undervisning med betoning på naturvetenskap, företagande och internationell fostran
211 Undervisning med betoning på miljö
Perioder utomlands
Perioder som studeranden vistas utomlands ifylls i Primus i Student-/Praktikantutbytestabellen, dvs de följande fälten fylls i (fälten som är märkta med asterisk är obligatoriska):
- Typ av utbyte
- Utbytet inleds*
- Utbytet avslutas (om känt)
- Utbyte till land*
- Utbyte, tilläggsuppgifter* (Beskrivning om utbytesperiodens innehåll. T.ex. om studeranden studerar i en utländsk läroanstalt eller avlägger praktik eller inlärning i arbetet.)
- Utbytets status: Då man som i det här fältet har valt 'Annullerat' som status, överförs inte utlandsperioden till KOSKI. Utlandsperioden överförs då fältet är tomt eller då man har valt alternativet 'Under planering' eller 'Genomfört'.
I andra hand plockas utlandsperioderna från fälten med samma namn i Utbildning som ordnas på arbetsplatser-registret (främst för yrkesutbildningen).
För en studerande som åker utomlands för utbyte ska man registrera utlandsperioden och ändra studierättens status till tillfälligt avbruten. Tillfälligt avbrott överförs i första hand från fälten Studierättsperioder börjar och Studierättens statusar som finns i Stud.arbetsdagar/timantal (tabell). I fältet Studierättens statusar ska man välja alternativet "Tillfälligt avbruten". Om tabellen inte används, ifylls avbrottet i fälten Startdatum för tillf. avbrott och Slutdatum för tillf. avbrott.
Internatliknande inkvartering
Internatliknande inkvarteringens perioder överförs från Boendehistoriktabellen i Studerande-registret, när "Internatskola" är valt i fältet Typ av boende. Periodens inlednings- och avslutningsdatum plockas från fälten Boende, startdatum och Boende, slutdatum i tabellen.
Alternativt kan uppgifter överföras från skolans beslut, då "Internatskola" är valt i fältet Typ av boende. Periodens inlednings- och avslutningsdatum överförs då från fälten Boendet inleds och Boendet avslutas på beslutet. Även arkiverade inkvarteringsperioder överförs till KOSKI.
Avgiftsfrihet
Från och med 1.8.2021 överförs uppgiften om avgiftsfrihet till KOSKI, om studierätten gäller från 1.8.2021 eller därefter. Informationen ska anges i Studeranderegistrets Avgiftsfrihet-tabell, i fälten Avgiftsfrihet startar och Avgiftsfrihet slutar. Fyll inte i fälten för personer som börjat före 1.8.2021.
OBS! Om studierna tidvis är avgiftsbelagda, överförs information om avgiftsperioden på basen av att fältet Avgiftsfrihet slutar är ifyllt. Startdatumet för avgiftsperioden är då det datum som följer på datumet i det nämnda fältet.
OBS! Om avgift tas ut för studierna under vissa tider, är det fältet Avgiftsfrihet slutar som avgör om uppgiften överförs. Om fältet är ifyllt så överförs uppgiften. Startdatumet för den avgiftsbelagda perioden är det datum som följer på datumet som står i Avgiftsfrihet slutar-fältet.
När det gäller de studerande som avlägger kombiexamen bör man komma ihåg att avgiftsfrihetsinformationen ska stå enbart i yrkesutbildningens studierätt. Ämnesstudier i gymnasium kvalificerar inte som utbildning under läroplikten.
Rätten till avgiftsfrihet har förlängts
Om rätten till avgiftsfria studier har förlängts, ska du fylla i uppgifterna i Studeranderegistrets fält Förlängd rätt till avgiftsfri utbildning startar och Förlängd rätt till avgiftsfri utbildning slutar. Uppgiften överförs om båda fälten är ifyllda på samma rad.
Närvarande
"Närvarande" överförs som studierättens första status fr.o.m. det datum som har fyllts i som studierättens inledningsdag i fältet Studierättsperioder börjar i Stud.arbetsdagar/timantal (tabell). I fältet Studierättens statusar ska man ange alternativet "Närvarande". Om tabellen inte har ifyllts, överförs datumet från fältet Ankomstdatum till skolan eller Inledningsdatum.
Vid KOSKI-överföringen beaktas inga sådana studierättsperioder som börjar om mera än tre månader i framtiden. Man kan fortfarande anteckna studierättsperioder som börjar i framtiden, t.ex. semesterperioder, men de beaktas inte vid KOSKI-överföringen om inledningsdatumet > nuvarande datum + 90.
Vi rekommenderar att man inte längre ifyller den terminbaserade närvarotabellen (fälten Läsår, Vår 20.1, Höst 20.9 och Förklaring), för den skickar felaktiga datumuppgifter i KOSKI-överföringen.
Utexaminerad
När en studerande har avlagt hela gymnasiets lärokurs, överförs "utexaminerad" som studierättens status till Koski när examensdatumet har ifyllts i fältet Studierättsperioder börjar i Stud.arbetsdagar/timantal (tabell)i Primus. I fältet Studierättens statusar ska man välja alternativet "Utexaminerad". Fältet Studierättsperioden slutar ska lämnas tomt på den här raden.
Om tabellen inte är ifylld, överförs den uppgift som finns i fältet Examensdatum.
Gymnasiets ämnesstuderande överförs som utexaminerad endast, om studeranden har avlagt minst en hel lärokurs i ett läroämne.
En studerande kan antecknas som utexaminerad först när alla läroämnen är färdiga, d.v.s. alla läroämnen ska ha ett vitsord på ämnesnivå.
Anses ha avgått
Om en studerande avgår och inte slutför gymnasiets lärokurs, överförs "anses ha avgått" som studierättens status till KOSKI. Det här sker när man i Stud.arbetsdagar/timantal (tabell) fyller i avgångsdatumet i fältet Studierättsperioder börjar i Primus. I fältet Studierättens statusar ska man välja alternativet "Anses ha avgått/Avgått". Om tabellen inte är ifylld, överförs de uppgifter som finns i fälten Utskrivningsdatum och Orsak till avgången (register) i Primus. I fältet Orsak till avgång (register) ska alternativet "anses ha avgått" vara valt, det här alternativet behöver i sin tur ha fältet Studierättens status (KOSKI) ifyllt med status "anses ha avgått" i registret Avgångens orsaker.
OBS! Kontrollera att en utskriven studerande överförs till KOSKI (manuellt) innan du arkiverar kortet och byter studerandetypen!
En ämnesstuderande överförs med statusen "anses ha avgått", om hen inte har avlagt en enda lärokurs i sin helhet i något läroämne.
Avgångsdatumet ska också fyllas i då en studerande har avlidit.
Tillfälligt avbruten
Om en studerande tillfälligt avbryter sina studier, överförs "tillfälligt avbruten" som studierättens status till Koski, när avbrytningens inledningsdatum har ifyllts i fältet Studierättsperioder börjar i Stud.arbetsdagar/timantal (tabell) i Primus. I fältet Studierättens statusar väljs alternativet "Tillfälligt avbruten". Om tabellen inte är ifylld, överförs uppgiften från fälten Startdatum för tillf. avbrott och Slutdatum för tillf. avbrott i Primus. Fälten tillhör en tabell, så man kan vid behov anteckna flera avbrottsperioder.
KOSKI-överföringen beaktar endast den tidsmässigt första av identiska rader i Stud.arbetsdagar/timantal (tabell). Det vill säga om studierättens status och finansieringsform är samma hela tiden, men studierättsperioderna har antecknats på flera rader i tabellen, överförs endast den tidsmässigt första av dessa rader.
Allmänt om överföring av prestationer till KOSKI
Den automatiska överföringen i Primus uppdaterar studerandenas kursprestationer till KOSKI-tjänsten varje natt, om det har kommit ändringar i studerandenas prestationer. Om man lägger till en ny kursprestation i Primus åt en studerande, syns den även i KOSKI-tjänsten följande dag. Om man raderar en prestation i Primus, avlägsnas den enligt samma logik också från KOSKI-tjänsten.
En prestation i läroämnet överförs till KOSKI-tjänsten som slutförd, när det har stigit ett vitsord till ämnesnivån i Primus. Prestationen i ett läroämne ska inte synas som slutförd i KOSKI-tjänsten innan studeranden har avlagt alla obligatoriska kurser inom läroämnet. Därför måste man definiera ett räknesätt för slutvitsordet, så att vitsord på läroämnesnivå räknas först när alla obligatoriska kurserna är avlagda. Anvisning för det här: Att beräkna läroämnets slutvitsord
Exempel på ett räknesätt som beräknar vitsordet på läroämnesnivån först då alla obligatoriska kurser är avlagda.
Vyn i KOSKI-tjänsten när prestationen i läroämnet är slutförd och icke slutförd.
Studiespråk
Avläggningsspråket för examen tas från Primusfältet Undervisningsspråk, i första hand från Studerande-registret och i andra hand från Information om skolan-registret.
Om det finns kursspecifika undantag till avläggningsspråket kan man ändra språket i Kurser-registrets fält Undervisningsspråk. Man kan ändra språket för en viss kurs för en viss studerande också genom att högerklicka på den avlagda kursen i studerandens läroplansvy och välja:
- Ändra studerandens...kursuppgifter och sätta det relevanta språket i fältet Undervisningsspråk .
Tilläggsuppgifter i betyget
Tilläggsinformationen till betyget hämtas från Studerande-registrets fält Betygets tilläggsuppgifter.
Bekräftare/betygets undertecknare
Gymnasiets hela lärokurs antecknas som slutförd genom att fylla i fältet Examensdatum. Bekräftarens uppgifter hämtas i första hand från fälten Betygsundertecknare och Betygsundertecknarens titel i registret Klasser. I andra hand från fälten Rektor/Skolans föreståndare och Rektorns titel i registret Information om skolan.
För att kunna slå fast hela gymnasiets lärokurs som slutförd, ska också alla läroämnen vara slutförda, dvs. det ska finnas ett vitsord på alla läroämnesnivåer i Primus.
Erkännande av kunnande finns i en skild anvisning.
Ämnesstuderande
En studerande tolkas som ämnesstuderande i KOSKI-överföringen när man har valt alternativet "2 avlägga en del av examen" i fältet Studerandens mål med studierna.
För ämnesstuderande öppnas det en egen flik i KOSKI-tjänsten för varje läroämne som studeranden har studerat. Ett läroämne tolkas som slutfört och bekräftas när det har stigit ett vitsord till ämnesnivån i Primus (se ovan rubriken "Allmänt om överföring av prestationer till KOSKI"). Bekräftelsens datum blir detsamma som avläggningsdatumet för den kurs som avlagts sist.
OBS! Om en ämnesstuderande i gymnasiet först har överförts till KOSKI som en examensstuderande, räcker det inte med att överföra personen på nytt enbart genom att välja "2 avlägga en del av examen" i fältet Studerandens mål med studierna. Då blir nämligen gymnasiets lärokurs kvar på samma studierätt. Man ska först avsluta examensstudierätten med statusen "Anses ha avgått" och sedan göra en ny studierätt för ämnesstudierna. Om personen redan har avlagt studier som examensstuderande, ska de här studierna erkännas under ämnesstuderandens studierätt. Dessutom bör man beräkna den kvarstående studietiden för personen enligt Utbildningsstyrelsens anvisningar.
Så kallade periodbytare
Om en studerande tillfälligt byter till ett annat gymnasium under studietiden, ska bägge beröra gymnasier överföra studierätten till KOSKI. Det finns två alternativ för det här:
- Hemgymnasiet fortsätter överföra studeranden till KOSKI med statusen Närvarande, och det andra gymnasiet överför studeranden som ämnesstuderande med finansieringsuppgiften "6 Finansierad på annat sätt". Om personen återvänder till hemgymnasiet efter bytesperioden, ska hemgymnasiet erkänna de kurser som avlagts vid det andra gymnasiet på den ursprungliga studierätten ELLER
- Hemgymnasiet överför studeranden till KOSKI med statusen Tillfälligt avbruten. Det andra gymnasiet överför personen till KOSKI som examensstuderande med finansieringsformen "1 Statsandelsfinansierad utbildning". När personen återvänder till hemgymnasiet, registrerar det andra gymnasiet personen med statusen "avgått" eller "tillfälligt avbruten", om det är meningen att personen ännu ska återvända till det andra gymnasiet senare. Det gymnasium som ger gymnasiets avgångsbetyg ska erkänna kurserna som avlagts vid det andra gymnasiet.
Dubbel- och trippelexamina
En person som avlägger dubbel- eller trippelexamen ska ha flera studierätter. Se närmare anvisningar här.
Studentexamen
Man ska inte överföra uppgifter om avlagd studentexamen till KOSKI - uppgifterna överförs nämligen redan från Studentexamensregistret till KOSKI-tjänsten. Om en studerande redan har fått examensbetyget och gått ut gymnasiet men återkommer för att höja vissa studentprovsvitsord, ska man inte aktivera personens registerkort på nytt och inte heller skapa någon ny studierätt för personen. Endast i det fall att personen avlägger extra tilläggskurser och därefter avlägger studentprov ska man skapa en ny studierätt för ämnesstuderande. Under den studierätten för man sedan in de avlagda tilläggskurserna. Finansieringsformen ska vara "annan finansiering", om personen redan tidigare har använt den fyraåriga studietiden.
Kurstyper-registret
- Kurstypens nivå: Välj alternativet "Kurs" eller "Ämne". Andra nivåer iakttas inte i KOSKI-överföringen.
- Gymnasiekursnivå: Ska väljas för de typer som representerar kurser: "Obligatorisk", "Fördjupad" eller "Tillämpad". OBS! För GLP2021 väljs rätt alternativ enligt följande:
- "Obligatorisk" för nationella obligatoriska modulens kurstyp
- "Fördjupad" för nationella valfria modulens kurstyp
- "Tillämpad" för lokala studieavsnittets kurstyp
- Obligatorisk-kryssfältet: Kryssas i för typer av obligatoriska ämnen och kurser/moduler.
Mer info om kurstypsdefinitionerna för GLP2021 finns i den här anvisningen.
Kurser-registret
I Kurser-registret ska man fylla i följande definitioner på läroämnenas kort. För religionsämnet fyller man i fältet Lärokurs i religion i Kurser-registret. I fältet finns alternativ som överensstämmer med KOSKI-kodlistan, välj ett av dem. Fältet ska inte ifyllas för livsåskådningskunskapens ämne. Från och med version P4.63.58.1 överförs dock inte lärokursen i religion längre till KOSKI.
Obligatoriska ämnen
Modersmålsämnen | Främmande språk* | Matematik | Andra obligatoriska ämnen | Lärokurs i religion |
---|---|---|---|---|
GA ämne | GA språk | GA ämne | GA ämne | GA ämne |
GA modersmål | Lärokurs | Lärokurs | Lärokurs i religion |
* Fyll i fälten GA språk och Lärokurs även på ämneskorten för valbara språk och modersmålsinriktade språk. Inställningarna för språken i GLP 2021 finns i en annan anvisning.
Övriga studier
Namn | KOSKI-ID |
---|---|
Temastudier | TO |
Gymnasiediplom | LD |
Övriga prestationer | MS |
Ämnesövergripande kurser i konststudier | TVO |
Undervisning i den studerandes eget modersmål | OA* |
* Studierna i eget modersmål ska stå under rubriken "Studier i eget modersmål som kompletterar gymnasiets lärokurs" (Lukion oppimäärää täydentävät oman äidinkielen opinnot) i KOSKI, se anvisningen längre ner på sidan. Studier som överförs till KOSKI med OA-koden överförs som lokala läroämnen.
Gymnasiekurser/moduler
För alla gymnasiekurser ska man fylla i:
- KOSKI-ID eller Förkortning
- Gymnasiekursnivå
De nationella kurserna och modulerna ska ha de identifierare som finns i KOSKI-koduppsättningen (de korrekta finns med i GLP-överföringsfilen). Fyll i läroanstaltens egna identifierare och Beskrivning-fältet för de lokala kurserna och studieavsnitten. I överföringen granskas i första hand fältet KOSKI-ID. Om det är tomt, överförs identifieraren från fältet Förkortning.
I fältet Gymnasiekursnivå ska du välja om det gäller en nationell eller lokal kurs/modul. Om fältet är tomt, överförs kursen eller modulen som nationell. När det gäller GLP 2016 ska lokala övriga prestationer ha alternativet "Lokal" valt för att överföringen till KOSKI ska ske.
Gymnasiediplom, temastudier och övriga studier (GLP 2021)
Gymnasiediplomkorten importeras till Primus med GLP2021-överföringsfilen, och inställningarna med tanke på KOSKI är färdigt ifyllda på korten. Gymnasiediplomkorten kan i läroplanen placeras antingen under nivån GD Gymnasiediplom eller under det ämne som diplomet gäller (se information om diplomen i denna anvisning). Se också till att kurstyperna för gymnasiediplomen ("gy21 gymnasiediplomen" och "gy21 gymnasiediplom") är inställda enligt våra anvisningar.
Temastudierna är skolspecifika, så gymnasierna bör själva göra upp kort över dem i Kurser-registret, och göra inställningarna för att överföringen till KOSKI ska lyckas (se anvisningen Temastudier här). Kontrollera också att kurstyperna för temastudierna ("gy21 temastudier" och "gy21 temastudier studieavsnitt") är inställda enligt våra anvisningar om kurstyperna.
De övriga prestationerna (såsom lokalt studieavsnitt för körkort) överförs till KOSKI och kommer där in under Övriga prestationer. Du kan göra färdigt registerkorten för övriga prestationer i Kurser-registret och lägga in dem i läroplanen. Alternativt kan man registrera prestationerna i Studerande-registret via funktionen Lägg till övrig prestation. Närmare instruktioner om de här sätten finns i anvisningen Prestationer avlagda vid andra läroanstalter.
Ämnesnivåkortet för en övrig prestation ska stå i fältet Övriga kursers moderkurs i Läroplaner-registret.
- Kortet ska dessutom ha KOSKI-ID:t "MS" ifyllt i Kurser-registret, så att de underliggande prestationerna överförs till KOSKI.
- I Typ-fältet på ämnesnivåns kort kan du ha "gy21 övriga prestationer" som kurstyp.
- För de egentliga prestationerna kan korten (om sådana görs) ha kurstypen "gy21 övrig prestation". Se till att kurstyperna för de övriga prestationerna ("gy21 övriga prestationer" och "gy21 övrig prestation") är inställda enligt våra anvisningar.
I KOSKI står de övriga prestationerna under rubriken Övriga prestationer.
Slutprovet i muntlig kommunikation GLP 2021 (Puhvi)
Slutprovet i muntlig kommunikation kan överföras till KOSKI från och med Primus 4.64.17.1. Gör ett separat registerkort för slutprovet i Kurser-registret. Slutprovet överförs till KOSKI för GLP21-studerande om det finns en bedömning i provet. Bedömningen kan ske antingen numeriskt på skalan 4-10 eller med prestationsanteckningen S eller H. Om bedömningen ges i form av prestationsanteckning (S/H), överförs till KOSKI även den beskrivning som står i kursprestationsrutans fält Verbal bedömning samt bedömningarna som står i fältet Övriga vitsord (ämne). Bedömningsdatumet blir det datum som står i fältet Datum i prestationsrutan.
På slutprovets registerkort i Kurser-registret, ange alternativet "Slutprovet i muntlig kommunikation" i fältet Prestationens typ (KOSKI). Se närmare info om förberedelserna i anvisningen betygsanvisningen om slutprovet i muntlig kommunikation.
I KOSKI visas slutprovet under Prestationer, på samma ställe som t.ex. studierna i eget modersmål och provet i muntlig språkfärdighet.
Muntlig språkfärdighet (GLP 2021)
Provet i muntlig språkfärdighet kan överföras till KOSKI tillsammans med följande moduler, då de är bedömda: ENA8, FIM8, FINA8, FINB16, RUA8, RUB16, RUÄ8, SMA8 och VKA8.
Också i B2- och B3-språken kan man avlägga ett muntligt prov så att det överförs KOSKI. Då ska man för modulen i Kurser-registret kryssa i fältet Innehåller prov i muntlig språkfärdighet. Man kan kryssa i fältet genom att göra en studerandespecifik kursändring: genom att i studerandens läroplansträd högerklicka och välja Ändra studerandens...kursuppgifter.
Inför bedömningen av det muntliga språkprovet ska det finnas en bedömningsskala i Vitsordsskalor-registret i Primus (t.ex. "Muntlig språkfärdighet").
I Vitsordsdefinitioner-registret ska vitsorden och språknivåerna för den här vitsordsskalan finnas. Den här skalan ska sedan vara vald på de ovannämnda korten (ENA8...) i Kurser-registrets fält Övriga vitsords vitsordsskala.
I fältet Övriga vitsord (ämne) ska man dessutom fylla i två rader, t.ex. "Vitsord i muntligt språkprov" och "Språkkunskapsnivå ". De här uppgifterna överförs till Koski.
Det muntliga språkprovet i till exempel engelska bedöms på följande sätt:
- i Studerande-registrets prestationsruta, ange i ENA8-modulen vitsordet (t.ex. 9) på rad 1 i fältet Övriga vitsord, och språkets kunskapsnivå på rad 2 (t.ex. B2.1). Bedömningsdatumet plockas i första hand från fältet Datum för övrig bedömning, och i andra hand från Datum-fältet.
Undervisning i eget modersmål som kompletterar gymnasieutbildningen
När det gäller studier i eget modersmål som kompletterar gymnasieutbildningen överförs de till KOSKI och placeras under den rubrik som gäller de studier i eget modersmål som kompletterar gymnasiets lärokurs. På ämnesnivåns registerkort i Kurser-registret ska man ha alternativet "Läroämne i eget modersmål" valt i fältet Prestationens typ (KOSKI). I fältet GA språk ska man ha det relevanta språket.
En mer detaljerad beskrivning av hur man skapar studierna i eget modersmål och kurstyperna för dem finns här (under avsnittet om studier i eget modersmål). Anvisningen gäller både för den nya gymnasieläroplanen (2021) och den gamla (2016).
Koduppsättningar för gymnasiet:
Ny läroplan (2021) (gymnasieutbildning för unga och vuxenutbildning)
Gammal läroplan (2016) (gymnasieutbildning för unga och vuxenutbildning)
I den nya läroplanens koduppsättning finns det inte en egen identifierare för varje främmande språk. Om kurser eller moduler i ett visst främmande språk saknar identifierare, använder man de allmänna identifierare för främmande språk som finns i kodverket, dvs. de som börjar med VKA.
Exempel: identifierarna för modulen A1 tyska (GLP 2021)
- VKA1 Studiefärdigheter och språklig identitet
- VKA2 Språket i den globala världen och kommunikationsfärdigheter
- VKA3 Språket och kulturen som kreativt uttryckssätt
- VKA4 Språket som ett verktyg för att påverka
- VKA5 Hållbar framtid och vetenskap
- VKA6 Språket i fortsatta studier och arbetsliv
- VKA7 Miljö och hållbar livsstil
- VKA8 Kommunicera och påverka muntligt
Exempel: kursbeteckningarna för B2-lärokurs i ryska språket (GLP 2016)
- VKB21 Viktiga frågor i livet och vardagen
- VKB22 Liv och levnadssätt
- VKB23 Välbefinnande och omsorg
- VKB24 Kultur och medier
- VKB25 Studier, arbete och framtid
- VKB26 Vår gemensamma jord
- VKB27 Internationell verksamhet
- VKB28 Muntlig och skriftlig kommunikation
Fältet GA språk på läroämnesnivån visar vilket språks kurser det handlar om. Man behöver alltså inte fylla i språket för kurserna. Kom ihåg att fylla i fältet på kortet på ämnesnivån.
Vitsord
Från och med Primus 4.64.6.1 överförs även de tidigare vitsorden till KOSKI, om en prestation bedömts flera gånger och det därmed finns flera prestationsflikar i kursprestationsrutan. I KOSKI-överföringen ingår bedömningarna från alla flikar, förutsatt att man i fältet KOSKI-vitsord har angett de motsvarande vitsorden från KOSKI-kodlistan. I KOSKI-systemet är det det bästa vitsordet i historiken som blir vitsordet för hela prestationen. Historiken ser man genom att i inforutan för modulen i fråga föra muspekaren på modulen.
S-vitsord i stället för siffervitsord i valfria främmande språk
Den studerande har rätt att få valfria främmande språk markerade som avlagda om hen avlagt högst 4 sp i lärokursen. I den här situationen ska man ha ett siffervitsord i modulerna, och i läroplansträdet skriver man in vitsordet S för hand. Kurstypen på ämnesnivån ska vara "gy21 valfri lärokurs i främmande språk", för att prestationen ska överföras till KOSKI.
Särskild examen
En person som studerar enligt GLP 2021 kan avlägga ett eller flera läroämnen i form av särskild examen (tenter). Ta i Kurser-registret fram fältet Särskild examen. Högerklicka på ämnet i studerandens läroplan och välj Ändra studerandens...kursuppgifter. Då öppnas en vy i Kurser-registret. Kryssa i Särskild examen och spara. Den här ändringen sparas bara för personen i fråga. Gör samma sak för de andra ämnena som personen avlägger i form av särskild examen.
Det är även möjligt att avlägga gymnasiet helt och hållet i form av prov inom särskild examen (GLP 2021). I detta fall ska man kryssa i fältet Särskild examen i Studerande-registret. Uppgiften visas då i grunduppgifterna om prestationen i KOSKI, inte bland ämnena.