Opetussuunnitelman rakentaminen
Päivitetty viimeksi: 2.12.2021
Opetussuunnitelman rakentaminen alkaa luomalla Primuksen Kurssit-rekisteriin ne oppiaineet, kurssit, opintojaksot, tutkinnonosat ym., joita opetussuunnitelmaan kuuluu. Tiedot tuodaan siirtotiedostolla tai luodaan käsin. Kun opetussuunnitelmaan sisältyvät opinnot on luotu, kootaan ne puurakenteeksi Opetussuunnitelmat-rekisterissä.
Oppilaitoksen aineet ja kurssit luodaan Kurssit-rekisterissä. Opsin tekeminen lähtee siitä, mitä todistukseen pitää tulostua ja missä järjestyksessä. Opetussuunnitelmat-rekisterissä lisätään aineet ja kurssit opsiin ja järjestetään ne siihen järjestykseen, jossa ne halutaan todistukseen. Aineen alla olevat kurssit järjestetään suoritusjärjestykseen, ensin suoritettava ensimmäiseksi.
Todistuksia tulostettaessa tulostuseditori käy läpi opiskelijan opsin aine aineelta. Jos tulostettavia arvosanoja löytyy, se tulostaa ne. Jos mitään ei löydy, mitään ei tulostu. Opetussuunnitelmassa voi siis hyvin olla sellaisia aineita, joita opiskelija ei suorita, ne eivät näy tilastoissa eivätkä todistuksissa.
Tulostuspohjan ehtojen avulla saadaan tulostumaan vain halutut tiedot. Todistukseen voidaan tulostaa esim. aineen kaikkien kurssien arvosanat tai vain tuorein arvosana.
Varmista, että Kurssityypit-rekisterissä on luotuna tarvittavat kurssityypit. Jos niitä ei ole ennestään olemassa, luo ne.
Oppilaitos voi käyttää juuri sennimisiä kurssityyppejä kuin se haluaa. Perusopetuksessa yleisimmin käytössä ovat väliotsikko, yhteinen aine, valinnainen aine, pakollinen kurssi, valinnainen kurssi ja lyhytkurssi. Myös tulostepankin todistuksissa käytetään näitä tyyppejä. Jos samassa oppilaitoksessa toimii sekä ylä- että alakoulu tai yläkoulu ja lukio, kannattaa tyypit nimetä ya yhteinen aine, ya valinnainen aine jne.
Luodut kurssityypit näkyvät tulostuseditorissa Tulostuvat kurssityypit -ruudun valintalistassa. Tästä listasta valitaan, mitä tyyppejä todistukseen halutaan tulostaa. Peruskoulussa todistuksiin tulostetaan yleensä aineet ja aineen arvosana, lukiossa taas aineen nimi mutta kurssin arvosana.
- Avaa Kurssit-rekisteri. Tarkista, että rekisterissä on kirjattuna kaikki ne opinnot, joita opetussuunnitelmaan kuuluu. Jos opetussuunnitelman rakenteessa on useita tasoja, luodaan myös tarvittavat väliotsikot, isot otsikot, osajaksot ym.
- Jokaisella aineella ja kurssilla on oltava oma rekisterikorttinsa. Luo ne, jos niitä ei ennestään ole. Peruskoulussa kurssilla tarkoitetaan yhtä arviointikertojen väliä eli jaksoa tai lukukautta. Rekisterikorttiin kirjataan kurssin nimi, lyhenne, tuntimäärä, kurssityyppi ym. tiedot. Pakollisia tietoja ovat ainakin Nimi, Tyyppi ja Lyhenne tai Koodi. Ainetasolle määritellään myös Arvosanan laskeminen. Kurssitasolle määritellään Tyyppi, Opintoviikkoja, Tuntimäärä ja Asteikko. Aineet ja kurssit näkyvät tulosteissa Nimi-kentän kirjoitusasun mukaisena. Kun rekisterikortti tallennetaan, se tulee näkyviin Opetussuunnitelmat-rekisterin kurssilistauksessa.
- Ks. ohje Aine- ja kurssitietojen lisääminen
Opetussuunnitelma rakennetaan ja sitä muokataan Opetussuunnitelmat-rekisterissä. Opsin ja todistusten tekemisessä ei ole yhtä oikeaa tapaa eikä Primus pakota mihinkään tiettyyn kaavaan. Oleellista on, että noudatetaan johdonmukaisesti niitä käytäntöjä, joista oppilaitoksessa tai kunnassa on sovittu.
Peruskoulun opsipuussa yhteiset aineet ja valinnaiset aineet sijoitetaan samalle tasolle. Valinnaiset aineet eivät siis ole osa yhteistä ainetta, vaan oma itsenäinen kokonaisuutensa. Yhteinen aine koostuu yhteisistä kursseista, valinnainen aine valinnaisista kursseista. Yksilöllistettyjä aineita ja kursseja ei tarvitse luoda Kurssit-rekisterissä. Opiskelijalle valitaan normaali yleinen ops, ja Opiskelijat-rekisterin Kurssisuoritukset-ruudussa vaihdetaan kurssityyppiä yksilöllistettävien aineiden/kurssien osalta.
- Valitse ylänurkasta Toiminnot / Uusi rekisterikortti
- Klikkaa ruudun keskeltä Hae-painiketta. Tämä tuo ruudulle kaikki ne opinnot, joita opetussuunnitelmaan voi viedä.
- Opetussuunnitelma rakennetaan ikkunan vasemman alanurkan isossa ruudussa. Valitse kurssiluettelosta opetussuunnitelman ensimmäinen aine (peruskoulu/lukio) tai tutkinnon osa (ammatillinen koulutus) ja vedä se hiirellä vasemmanpuoleiseen ruutuun. Voit myös poimia kaikki aineet/tutkinnon osat Ctrl-näppäin pohjassa ja vetää ne kerralla opsiin.
- Kun aineet on viety opsiin, järjestä ne siihen järjestykseen, jossa niiden tulee tulostua todistuksiin: Voit järjestää aineet joko vasemman alanurkan nuolipainikkeilla tai hiirellä siirtämällä.
- Kun aineet ovat oikeassa järjestyksessä, valitse kurssiluettelosta ensimmäisen aineen ensimmäinen kurssi, esim. äidinkielen kurssi ÄI1. Paina näppäimistöltä Shift-näppäin pohjaan, ja klikkaa saman aineen viimeistä kurssia, esim. ÄI6. Kaikki kurssit tältä väliltä tulivat maalatuiksi. Voit nyt vetää ne kerralla opsiin, äidinkielen oppiaineen alle.
- Vapauta hiiren painike äidinkielen oppiaineen nimen perässä - ei aineen alla, yllä tai edessä. Tällöin kurssit putoavat suoraan aineen alle sisennettynä, ja aineen nimen eteen tulee [-]-merkki kertomaan, että aine koostuu sen alla olevista kursseista. Oikea kohta vapauttaa hiiren painike käy ilmi alla olevassa Esimerkki 1 -kohdassa olevasta 1-2-3-4 -kuvasta.
- Toinen tapa sisentää on siirtää kurssi hiiren avulla aineen alle ja liikuttaa sitä sitten ikkunan alanurkan nuolipainikkeella pykälän oikealle.
Väliotsikko on useamman aineen muodostaman kokonaisuuden nimi. Esimerkiksi Toinen kotimainen kieli on väliotsikko, jonka alle kootaan kaikki ne toiset kotimaiset kielet, joita oppilas voi opiskella. Jos oppilaitoksessa voi opiskella vain yhtä toista kotimaista, tehdään silti väliotsikko, sillä todistukseen tulee tulostua sekä rivi Toinen kotimainen kieli että sen alle opiskeltu aine.
Ylemmässä kuvassa tuodaan opsiin äidinkieleen liittyviä kursseja. Opsissa on valmiina käyttäytyminen ja englanti. Kuvassa lisätään AIK Äidinkieli ja kirjallisuus -väliotsikko käyttäytymisen ja englannin aineiden väliin.
Kuvassa vasemmalla näkyy tehty opetussuunnitelma, oikealla kurssilista. Kurssit-välilehdeltä saat näkyviin kaikki kurssit, opsit-välilehdeltä voit valita kurssit opseittain. Klikkaa kurssilistassa äidinkielen väliotsikkoa. Pidä hiiren painike pohjassa ja vie hiirikursori opsin puolelle. Päästä hiiren painike vasta sen aineen yläpuolella, jonka yläpuolelle haluat sen sijoittaa. Esimerkissä se sijoitetaan englannin aineen päälle.
Alemman kuvan 1. kohdassa sijoitetaan AIK Äidinkieli ja kirjallisuus -väliotsikon alle lapseksi aine AI suomen kieli. Aine viedään väliotsikon alle, sen lapseksi, viemällä hiiren kursori väliotsikon oikealle puolle. Hiiren painike vapautetaan nimekkeen viimeisen merkin perässä.
2. kohdassa lisätään AI suomen kieli -aineelle kurssi. Tämä tehdään kuten kohdassa 1, mutta nyt kurssi viedään äsken viedyn aineen viereen, jolloin se tulee aineen "lapseksi".
3. kohdassa lisätään vielä toinen kurssi AI suomen kieli -aineelle. Lisääminen tapahtuu samalla tavalla kuin kohdassa kaksi. Lisättävä kurssi tulee ensimmäisenä lisätyn kurssin alle. Ensimmäinen kurssi oli järjestysnumeroltaan AI1 ja sen alle tulee lisättävä kurssi AI2.
4. kohdassa kaikki kurssit on lisätty aineen alle ja huomataan, että AI7 Äidinkieli 9 luokka -kurssi on sijoitettu väärään kohtaan kurssien AI3 ja AI4 väliin. Kurssi saadaan siirrettyä oikeaan kohtaan raahaamalla ko. kurssi hiiren vasen painike pohjassa sen kurssin päälle, jonka yläpuolelle kurssi halutaan. Tässä tapauksessa kursori viedään tekstin päälle eikä viereen sillä kurssi halutaan samalle tasolle muiden kanssa eikä lapseksi.
Viereisen kuvan 1. kohdassa on osa aineista työskentelyn helpottamiseksi piilotettu aineen nimen edessä olevasta miinus-painikkeesta. Minimointi auttaa, kun ruudulla on laaja ops ja aineita joudutaan siirtelemään pitkiä matkoja. Kuvassa siirretään ENA englannin kieli -aine matematiikan aineen yläpuolelle viemällä englannin aine hiiren vasen painike pohjassa matematiikan aineen päälle. Kun hiiren kursori viedään aineen tekstin päälle ja vapautetaan hiiren painike, nousee englannin aine opsin rakenteessa ylemmäksi. Ainetta siirrettäessä kaikki lapsena olevat kurssit seuraavat mukana.
2. kohdassa tuodaan kokonaan uusi aine opsiin ja sijoitetaan se englannin yläpuolelle. Ensin valitaan tuotava aine kurssiruudulta ja tuodaan se hiiren vasen painike pohjassa sen aineen päälle, jonka yläpuolelle sen halutaan tulevan. Tämän jälkeen viedään vielä tämän uuden aineen kurssit aineen lapsiksi.
Opetussuunnitelmassa näytetään oletuksena Kurssit-rekisterin luettelojärjestyksen mukaiset tiedot. Esimerkiksi jos Kurssit-rekisterissä on oletusluettelojärjestyksenä Kurssin nimi&Lyhenne, näkyvät samat tiedot myös Opetussuunnitelmat-rekisterissä. Jos esim. opetussuunnitelmaa muokatessa kursseista halutaan nähdä myös jotain muita tietoja, esim. opintoviikkomäärä, voi luettelojärjestyksen näkymää muuttaa suoraan opetussuunnitelmarekisterissä. Klikkaa opsipuun päällä hiiren 2. painikkeella ja valitse Muuta luettelojärjestys. Anna haluamasi luettelojärjestys ja klikkaa Ok. Luettelojärjestys on voimassa niin kauan kunnes rekisteri suljetaan.
Päivitä opetussuunnitelma
Opetussuunnitelmat-rekisteristä voi päivittää opetussuunnitelman, jos tehdään Kurssit-, Kurssityypit- tai Arvosanamääritykset-rekisteriin muutoksia, jotka vaikuttavat laajuuksien, etenemisesteiden, aineen arvosanojen jne. laskentaan. Nämä muutokset tulevat päivityksen jälkeen heti opiskelijoille voimaan. Ilman päivitystä ne tulisivat voimaan vasta, kun opiskelijan opsissa, suorituksissa tai valinnoissa tapahtuu jokin muu muutos.
Valitse haluttu opetussuunnitelma aktiiviseksi ja valitse ylävalikosta Lisätoiminnot / Päivitä opetussuunnitelma. Tätä voi käyttää, jos halutaan yllämainitut muutokset heti kaikille saman opsin opiskelijoille näkyviin. Muutoin päivitys tapahtuu vasta sitten, kun opiskelijan suorituksissa tai opetussuunnitelmassa tapahtuu jotain muutoksia esim. arviointikirjan toimeenpanon tai valintojen teon yhteydessä.
Päivitä opiskelijoiden suorituksiin
Jos opetussuunnitelman kautta tehdään muutoksia esimerkiksi kurssien tietoihin, niin muutokset pitää päivittää opiskelijoille Opetussuunnitelmat-rekisteristä valitsemalla Lisätoiminnot / Päivitä opiskelijoiden suorituksiin. Kurssit-rekisteristä tehty samanniminen päivitys ei päivitä opsi-kohtaisia muutoksia opiskelijoille.
- Kun aine, kurssi tai väliotsikko halutaan samalle tasolle toisen nimekkeen kanssa eikä sen lapseksi, sijoitetaan se sillä tasolla jo olevan tekstin päälle. Kun aine, kurssi tai väliotsikko halutaan sijoittaa jonkin lapseksi, se sijoitetaan tekstin viereen.
- Kun halutaan poistaa opsista aine ja sen kaikki kurssit, ei jokaista tarvitse poistaa yksitellen. Poistamalla aine poistuu myös sen kurssit. Sama koskee väliotsikoita: jos poistaa väliotsikon, poistuu myös sen lapsina olevat aineet ja niiden kurssit.
- Jos halutaan poistaa vain väliotsikko mutta ei aineita, siirretään aineet ensin pois väliotsikon alta samalle tasolle muiden aineiden kanssa. Poistaminen tapahtuu joko raahaamalla aine tai kurssi opsista takaisin kurssiruutuun tai valitsemalla poistettava nimeke ja painamalla Delete-näppäintä.
- Saat enemmän aineita näkyviin opsipuussa minimoimalla lapsina olevat aineen nimen vieressä olevasta miinuspainikkeesta. Tämä vähentää myös ruudun vierittämistarvetta.